Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit nakládané citrony snadno a levně? Exotická ingredience povýší vaše pokrmy na delikatesu!

Nakládané citrony
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Nakládané citrony jsou neodmyslitelnou součástí blízkovýchodní, severoafrické i indické kuchyně. Jejich intenzivní chuť a vůně dokážou proměnit i obyčejný pokrm v kulinářský zážitek. Přidávají se do tradičních jídel, jako je tažín či kuskus, ale jejich využití v kuchyni je velmi rozmanité. Příprava nakládaných citronů je tak jednoduchá, že ji zvládne i začátečník během pár minut.

Nakládané citrony jsou celé citrony konzervované v soli a vlastní šťávě. Proces nakládání trvá několik týdnů, během nichž citrony fermentují a získávají jedinečnou a příjemně intenzivní chuť. V tradičních receptech se používají chemicky neošetřené citrony v bio kvalitě.

Jak připravit nakládané citrony doma?

Příprava nakládaných citronů je jednoduchá, zabere asi deset minut a nevyžaduje mnoho ingrediencí.

Budete potřebovat: 4 chemicky neošetřené citrony v bio kvalitě, 4 lžíce mořské soli, bobkové listy na proložení a čerstvě vymačkanou citronovou šťávu

  1. Citrony důkladně omyjte a osušte. Každý citron rozčtvrťte, ale řez nedotáhněte, aby dílky zůstaly spojeny u stopky.
  2. Do vnitřku každého citronu nasypte lžíci mořské soli.
  3. Napěchujte citrony do sterilizované sklenice, proložte bobkovými listy, uzavřete a nechte 3–4 dny odležet. Citrony pustí šťávu a trochu změknou.
  4. Poté sklenici otevřete, citrony zatlačte co nejníže a sklenici dolijte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou tak, aby byly plody ponořené.
  5. Znovu uzavřete a nechte nejméně měsíc rozležet na chladném místě. Citrony mohou být naložené i tři měsíce.

Zajímavost: V Indii se citrony nakládají s kořením a chilli, kdežto arabská verze si vystačí jen se solí a citronovou šťávou, případně se povrch sklenice zalije olivovým olejem.

Využití v kuchyni: Od polévek přes omáčky až po maso

Nakládané citrony jsou univerzální ingrediencí, která dodá pokrmům výraznou chuť. V blízkovýchodní a severoafrické kuchyni se často používají v pokrmech jako tažín, kuskus nebo chermoula. U nás se nejběžněji kombinují se surovinami typickými pro arabskou kuchyni. Používá se především kůra, ale i dužina či nálev najdou v kuchyni uplatnění.

  • Kůra nakládaných citronů se hodí k rybám, kuřecímu masu, do salátů a kuskusu, do voňavé pasty chermoula, těstovin s olivovým olejem či do naložených oliv, ale výborně ji využijete také do martini.

  • Dužina může být přidána do tažínů, luštěninových polévek nebo omáček.

  • Nálev z nakládaných citronů lze využít k dochucení koktejlů, například Bloody Mary.

Zajímavost: V maghrebské kuchyni jsou nakládané citrony tak běžnou surovinou jako u nás například brambory.

Tipy pro skladování

Nakládané citrony skladujte v lednici, kde vydrží nejméně rok. Postupně mohou vlivem oxidace ztrácet zářivou barvu, což však neovlivňuje jejich chuť. Při používání vždy vyjměte citron čistým nástrojem, odřízněte požadované množství a zbytek vraťte do nálevu. Před použitím citron opláchněte studenou vodou a nakrájejte podle potřeby.

Kde nakládané citrony koupit

Nakládané citrony lze zakoupit v obchodech s orientálními potravinami nebo ve specializovaných e-shopech. Pokud se rozhodnete pro domácí přípravu, ujistěte se, že používáte chemicky neošetřené citrony, aby nedošlo k nežádoucím reakcím během fermentace.

Zdroje informací: Apetit, ceskatelevizebonappetit

Skryt pre seznam

Doporučujeme článek s videem

Pomeranče, grepy a citrony do salátu i dezertů: Jak obratně a rychle vyfiletovat citrusy

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...