Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravíte vždycky dobrý džem i bez receptu? Stačí znát pár pravidel

Džem bez receptu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Domácí džem je skvělý způsob, jak zpracovat ovoce ze zahrady a uchovat jeho chuť na později. Připravit džem není věda, jeho příprava se odvíjí hlavně od druhu zpracovávaného ovce. 

Kvalita džemu začíná u ovoce. Nejlepší je vybírat hodně zralé, klidně i přezrálé plody, které jsou chuťově bohaté. Potřebovat budete cukr – o stejné hmotnosti jako ovoce.

U ovoce s nizkým přírozeným obsahem pektinu, který zajišťuje tuhnutí džemu, se během přípravy přidává ještě želírovací prostředek s pektinem a kyselinou citronovou, případně můžete použít želírovací cukr.

Co je dobré vědet i bez receptu

Cukr je pro džem důležitý, působí totiž jako konzervant. Proto nejprve ovoce zvažte, dejte na plotnu rozvařit a pak přisypte stejné množství cukru. Poměr cukru a ovoce by měl být 1:1.

  • Použít můžete prakticky jakékoli ovoce – jahody, maliny, meruňky, švestky, rybíz, třešně, rebarboru i exotické plody jako mango či ananas. Ovoce můžete kombinovat, dosáhnete tím zajímavých chutí.
  • Rybízový džem se obejde bez přidaného pektinu, stačí použít jen cukr a trochu kyseliny citronové. Červený i černý rybíz nebo angrešt jsou totiž bohaté na pektin, želírují proto samy. Když je přidáte jinému ovoci, prokážou džemu stejnou službu jako přidaný pektin či želírující prostředek.
  • Kyselina citronová se přidává do džemu zejména kvůli tomu, aby zajistila lepší želírování a zářivější barvu.
  • Džem můžete vyrobit i bez cukru – s náhradními sladidly.

Jak na džem?

Připravené ovoce dejte do hrnce a postavte na plotnu. Až pustí šťávu, přidejte cukr s pektinem a přiveďte k varu. Je důležité ovocnou směs neustále míchat, aby se ovoce nepřipálilo. Po dosažení varu teplotu snižte a džem na mírném ohni vařte zhruba 5 až 10 minut. Během vaření se na povrchu bude tvořit pěna. Tu seberte a použijte třeba do pečení.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín