Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak se vyhýbat tuku?

Dip
ZDROJ: Regina Barker/Unsplash
sdílet:

Na úvod je třeba zmínit, že tuk je v jídle nositelem chuti a proto není zcela žádoucí ho vypustit úplně. Na druhou stranu existují lidé, kteří potřebují ve svém jídelníčku tuk omezovat. Vyzkoušejte pár jednoduchých tipů, s nimiž bude jídelníček z hlediska tuků o trochu lehčí, a zároveň nepřijdete o chuťový zážitek. 

Pomazánky, dipy a majonézové saláty 

Doba, kdy rodinným oslavám vládla majonéza, už spíš odzvonilo. Neznamená to však, že ji z jídelníčku musíte vyřadit úplně. Trendem je pohoštění odlehčovat. Stačí tedy malá lžička majonézy a zbytek pak můžete nahradit zakysanou smetanou, tvarohem nebo jogurtem.  

  • Drtivá většina potravin uvádí na svých obalech tabulku výživových hodnot, ve které se dočtete podíl tuku ve výrobku. Můžete tak mít příjem tuku pod kontrolou. 
  • Pokud pomazánka či dip už nějaký tuk obsahují (třeba z konzervy tuňáka nebo tučného zrajícího sýra, avokádo, rozemleté ořechy), není už třeba do ní už použít tučný jogurt. 
  • Kokosový či ovesný jogurt v neochucené verzi zas výborně poslouží, pokud vaříte pro vegany.  
  • Plech vyložte pečícím papírem, potřete ho slabou vrstvou oleje a v polovině pečení řízky otočte.   

 

Konec smažení na pánvi 

Milujete-li smažené jídlo, výborným nízkotučným řešením je horkovzdušná fritéza. Při jejím použití stačí jen malé množství tuku a výsledek je přesto perfektní. Jestli smažíte jen občas a kupovat fritézu se vám nevyplatí, poslouží i běžná trouba.  

  • V troubě lze připravit všechny druhy řízků - klasické vepřové a kuřecí, houbové, holandské, obalovanou zeleninu - květák, cuketu, a samozřejmě jakékoliv zeleninové či masové placičky.  
  • Jediné na co je třeba dát si pozor je, aby se pokrm příliš nevysušil a zároveň nepřichytil. Naložte maso před pečením v troubě do jogurtové nebo jiné lehce kyselé marinády, zůstane křehké a šťavnaté.  

Zdravé mlsání 

Když si dáváme po oběde ke kávě oplatku, přemýšlíme spíš o obsahu cukru než o tuku. Průmyslově vyráběné sušenky a oplatky ale obsahují zejména palmový olej, bez kterého se náš jídelníček obejde. Pokud jsou oplatky navíc obalené v hnědé polevě, většinou nejde o čokoládu, ale tukovou polevu obarvenou kakaem. 

  • Pokud si nemůžete pomoct a sladkou tečku prostě potřebujete, zkuste si připravit tyčinky vyšším podílem ovesných vloček, ořechů nebo sušeného ovoce, např. tyčinky typu flapjack. 
  • Vlašské ořechy a lněná semínka například obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro zdraví prospěšné.
  • Pozor si dejte na to, že tyčinky mohou obsahovat vysoký (třetinový až poloviční) podíl cukru
Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč