Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak si o Vánocích pochutnat, ale nepřibrat: Praktické tipy pro gurmány od obezitoložky a gastronomické novinářky

22. 12. 2024
Smažený kapr
Shutterstock

Strávit Vánoce počítáním kalorií a neustálým vymýšlením výmluv, proč nezkusit další druh cukroví? To určitě není ta správná cesta. Vánoce jsou i o ochutnávání a požitcích – stačí jen nad jídlem přemýšlet. Svátky si užijte, vychutnejte, a my vám poradíme, jak na to.

Venku už je měsíc kolem nuly, od rána je šero a od oběda tma, předvánoční stres doléhá i na největší nadšence, číslo na účtu povážlivě klesá a to ještě nemáte dárky pro půlku rodiny… Co utěší člověka, který miluje jídlo – představa všech těch dobrot, které nás o svátcích čekají! Pokud ve vás ale i tato vize vyvolává smíšené pocity, přečtěte si pár tipů na gurmánské Vánoce bez výčitek. Vycházejí z rad lektorek české společnosti STOB (Stop obezitě) a z knížky Gurmánkou navždy od obezitoložky Dity Pichlerové a gastronomické novinářky Karoliny Ponocné Kamberské.

Vánoce jsou tři dny

Vánoční mlsání a ochutnávání je krátkodobá záležitost. Tak se nezdráhejte užít si na Štědrý večer smaženého kapra se salátem tak, jak ho máte rádi. A dejte si na Boží hod po procházce talířek cukroví. „Tři dny požitkářství se v pohodě ztratí – možná naberete kilo, ale když vyrazíte hned 27. prosince na pořádný výlet třeba s nordic holemi, bude ručička na váze rychle zpátky,“ vysvětlují odbornice a dodávají, že naše tělo se dokáže snadno vyrovnat s krátkodobým výkyvem, kterému STOB říká „plánované vybočení“.
Problém může nastat ve chvíli, když si dopřejete vybočení delší, např. pěkných dvanáct dní válení u televize s tácem cukroví a mnoha sklenkami portského – s tím už se tělo bude prát delší dobu.

Nevěřte „zdravému“ cukroví

Základními ingrediencemi ve vánočním cukroví jsou většinou cukr, máslo a mouka. A vy si říkáte, že si budete moct dopřát víc, když to pojmete jinak? Nikdo nerozporuje, že celozrnná mouka je pro naše tělo mnohem lepší než bílá. Problém je podle Karolíny Ponocné Kamberské v tom, že když si upečete celozrnné linecké, tolik vás chuťově neuspokojí, bude tak nějak „škrabavé“, ale zato falešně uspokojí vaše svědomí a možná si řeknete: není to moc dobré, ale zas je to zdravé, tak toho můžu sníst víc…. Celozrnné cukroví má ale stejně kalorií jako to klasické. „Správná cesta je vychutnat si jedno skvělé, pravé linecké kolečko podle tradičního receptu. A pak si dát třeba celozrnný chléb se sýrem. Chlebu celozrnná mouka sluší a je pro naše zdraví důležitější, protože ho sníme za celý rok nesrovnatelně víc než lineckého.“

  • Pozor si dejte i na různé raw a bezlepkové recepty. Ano, takové cukroví vypadá i chutná krásně – vždyť, kdo by nemiloval například datlové kuličky slepované hořkou čokoládou, že? Ale!  „Vydávat to za zdravou výživu může jen bloud - je to nesmírně kalorická a hodně sladká lahůdka,“ varuje Karolína.

Zdravé cukroví je malé cukroví

V případě cukroví by nemělo jít o množství, ale o chuť. Podle Karolíny Kamberské vás velký „išelák“ uspokojí úplně stejně jako malý „išelák“, protože si zkrátka chcete vychutnat tu krásnou souhru chutí v tom dokonalém kousku. „Malé cukroví může mít klidně poloviční kalorickou hodnotu než to velké.“
Pokud se potřebujete opravdu najíst, dejte si zkrátka nejdřív ten již zmíněný chléb se sýrem nebo třeba misku rybí polévky. A teprve pak si soustředěně vychutnávejte malé kousky cukroví.

Vylezte na tři kopce

Kde je příjem, měl by být i výdej, tak na to myslete i o svátcích. „Většina z nás má mezi svátky volno nebo alespoň volnější pracovní režim. Využijte toho, zabalte se do měkkých teplých bund, natáhněte čepice a rukavice a vyrazte do toho mrazivého nečasu. Až vylezete na kopec s rozhlednou, bude se vám určitě hodit termoska s čajem, kterou si nesete z domova. Anebo se vydejte někam, kde víte, že vás čeká hospůdka s krbem a svařákem. Za ten sportovní výkon si ho zasloužíte,“ radí Karolína Kamberská.

Nebojte se předsevzetí

Jak je to s těmi novoročními předsevzetími? Měli bychom se na ně upínat nebo chceme-li změnu, máme ji udělat hned a nečekat na začátek nového roku? Podle autorek knihy Gurmánkou navždy bývá módou říkat „já si žádná předsevzetí nedávám, stejně je nikdy nedodržím“. Ale je to podle nich také škoda, protože s příchodem nového roku se v nás probouzí přirozená chuť k novému, lepšímu začátku. „Všichni víme, že nám to moc dlouho nevydrží, ale je super tuhle energii využít alespoň k povánoční očistě. Pokud si dopřejete leden bez sladkostí a alkoholu, uděláte pro sebe hodně. A než vás to přestane bavit, ta dvě vánoční kila budou minulostí,“ vysvětlují.

Zdroj: autorský rozhovor

Sdílet článek

Dieta Vánoce

Související články