Máte rádi asijskou kuchyni stejně jako my? Pak se s námi vydejte přímo do té čínské za speciálními knedlíčky zvanými dim sum. Nejedná se ale o nic podobného naším českým knedlíkům. Tyhle mají mazlavé tenké těstíčko, šťavnatou náplň a namáčejí se do exotické omáčky.
Dim sum jsou dušené knedlíčky malé velikosti, které se tradičně připravují na bambusovém pařáčku na banánovém listu. Číňané tento pokrm jedí k snídani, obědu i večeři, a to tak, že na stůl dají spoustu knedlíčků s různými druhy náplní a všechny sdílejí.
- Ačkoliv jsou dim sum spojovány s čínským městem Kanton, první knedlíčky údajně vznikly v severní Číně a jako drobné delikatesy byly servírovány pouze na stole císaře a jeho rodiny.
- Později si tuto pochoutku mohly dopřávat i jiné zámožnější rodiny, a nakonec se dim sum díky tomu, že potomci významné čínské dynastie často navštěvovali čajovny, začaly servírovat také tam.Dim sum se staly tak populárními, že čajovny mezi sebou začaly bojovat o nejlepší knedlíčky a začaly tak vymýšlet různé variace.
- Kdybyste se někdy chtěli vydat ochutnat tuto specialitu přímo do Číny, nejlepší dim sum prý najdete v jižní Číně nebo Hong Kongu.
Dim sum jsou dnes nedílnou součástí čínské kultury. Když jdou Číňané na dim sum, říkají tomu yam cha (jdeme na čaj), protože čaj se knedlíčky stále tradičně servíruje.
Jak na přípravu dim sum knedlíčků?
Dim sum knedlíčků existuje spousta druhů, liší se od samotné náplně až po výsledný tvar. My vám ukážeme základní postup, podle kterého si dim sum zvládnete připravit doma. Prozradíme vám také tipy na úžasné náplně a omáčky k servírování.
Těsto na dim sum
Těstu na dim sum se říká won ton a můžete ho koupit ve specializovaných asijských prodejnách. Zvládnete ho ale i doma.
- Budete potřebovat 60 g hladké mouky, lžíci sádla, lžíci škrobu a 35 ml vody.
- Sádlo rozpusťte a zapracujte do něj zbylé suroviny. Vzniklé nelepivé těsto dejte na hodinu do lednice.
Náplň do dim sum
Co se týče náplně, možnosti jsou široké. Dim sum se tradičně plní masovou, krevetovou i vegetariánskou směsí z hub nebo zeleniny. Vyzkoušejte třeba jednu z následujících čtyř tradičních variant:
- vepřové mleté maso, jarní cibulka, zázvor, česnek, sůl, pepř, sójová omáčka
- vepřové mleté maso, kukuřice, rybí omáčka, sůl, pepř
- nasekaná vaječná omeleta, jarní cibulka, sůl, pepř, chilli papričky
- najemno nasekané krevety, jarní cibulka, zázvor, ústřicová omáčka, rýžové víno, chilli, pepř
Inspirovat se můžete také našimi recepty na vegetariánské dim sum nebo dim sum s kombinací vepřového masa a krevet.
Jak zabalit dim sum?
Těsto vyndejte z ledničky a vyválejte na 2 mm tenkou placku. Z té vykrajujte kolečka o průměru asi 6–8 cm.
Doprostřed kolečka dejte trochu směsi, okraje těsta potřete vodou a spojte opatrně prsty do tvaru měšce.
Takto připravené knedlíčky vložte na pařáček v dostatečném rozestupu, aby se neslepily. Dim sum nechte vařit 5–7 minut. Hotové knedlíčky můžete posypat sezamem.
Jakou omáčku k dim sum?
K horkým knedlíčkům už zbývá jen naservírovat správnou omáčku, do které si dim sum budete namáčet. Kromě tradiční sójové omáčky, omáčky hoisin nebo sweet chilli omáčky, které běžně koupíte v obchodě, můžete knedlíčky podávat také s různými dresinky. Ty můžete připravit smícháním několika tradičních čínských ingrediencí:
- Dresink ze sójové omáčky: ¼ hrnku sójové omáčky, 2 čajové lžičky mletého zázvoru, troška bílého pepře, sezamový olej podle chuti
Postup: Všechny ingredience smíchejte dohromady.
- Sladkokyselá omáčka: ½ polévkové lžíce škrobu, necelý hrnek vody, 7 polévkových lžic rýžového octa, 7 polévkových lžic cukru, sůl
Postup: Smíchejte škrob se lžící vody až vznikne kašovitá konzistence. Směs spolu s ostatními ingrediencemi dejte do hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu. Snižte plamen na nejnižší teplotu a duste, dokud omáčka nezhoustne a nelepí se.
- Dresink z ostré hořčice: 1 polévková lžíce hořčičného prášku, špetka soli, špetka bílého pepře, ½ čajové lžičky horké vody, ½ čajové lžičky rostlinného oleje, ½ čajové lžičky rýžového octa
Postup: Suché ingredience smíchejte dohromady, přidejte vodu a dobře promíchejte, dokud se nevytvoří tekutá pasta. Přidejte olej a ocet a dobře promíchejte. Hořčici nechte 10 minut odpočívat, poté ji ještě jednou pořádně promíchejte a můžete servírovat.
- Švestková omáčka: ½ červené cibule, 1 malá chilli paprička, 4 stébla koriandru, 1 lžíce rýžového octa, 5-6 lžic švestkové omáčky (zakoupíte v asijských prodejnách).
Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno, chilli papričku rozpulte a zbavte semínek, nakrájejte též nadrobno. Koriandr nasekejte i se stonky najemno. Vše přidejte do misky, přilijte rýžový ocet a švestkovou omáčku. Důkladně promíchejte a nechte alespoň půl hodiny rozležet.
Zdroj informací: časopis Apetit