Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak si připravit vlastní kombuchu: Fakta, mýty, tipy a vše, co potřebujete vědět pro úspěšnou fermentaci

Kombucha
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Je kombucha skutečným elixírem zdraví, jak mnohé zdroje tvrdí? A jak si ji pěstovat doma a pravidelně si tak pochutnávat na perlivém nápoji s probiotickými účinky? 

Kombucha, někdy označována jako kombuča, je symbióza mikroorganismů, které při správném pěstování dokážou vytvořit skvělý fermentovaný nápoj. O pozitivních i negativních vlivech kombuchy se stále diskutuje, a tak se s vámi můžeme podělit zejména o vlastní zkušenost, kterou doplníme dostupnými ověřenými informacemi. 

Jak vzniká nápoj z kombuchy? 

Kombucha je směsí mikroorganismů, které fungují v symbióze. Rosolovitý polštářek obsahuje bakterie a kvasinky a často se zkráceně označuje termínem SCOBY. Většinou se jedná o kombinaci octových bakterií (zejména Gluconacetobacter xynilus a Lactobacillus) a kvasinek (nejčastěji z rodu Zygosaccharomyces, ale objevují se i jiné druhy). 

Kombuchová kultura, neboli to, co si přinesete domů pro přípravu nápoje, je šedo-hnědá rosolovitá placka. Tu obdržíte také s původní tekutinou (označovanou jako startér), ve které kombucha vyrostla za pomoci předchozí původní kombuchy (matky) a oslazeného čaje.  

Co budete k přípravě kombuchy potřebovat?

Pokud vás přesvědčila chuť zakoupeného kombuchového nápoje, který seženete v každé prodejně zdravé výživy, ale ochutnat jej můžete také v mnoha kavárnách a bistrech, můžete si kombuchu snadno připravovat i doma. 

  • Nejprve si musíte obstarat kombuchovou kulturu. Tu seženete v prodejnách zdravé výživy, nebo na sociální síti Facebook ve skupinách zaměřených na pěstování kombuchy. 
  • Dále budete potřebovat velkou 3–4 litrovou skleněnou nádobu a plátýnko, případně papírovou utěrku a obyčejnou gumičku
  • Na nápoj si pak připravte kvalitní sypaný čaj (nejčastěji se používá černý či zelený, já jsem společně s kulturou obdržela i recept, kterého se s chutí držím a který je kombinací sypaného černého a ibiškového čaje v poměru 2:1), cukr a vodu.

Domácí kombucha krok za krokem

Domácí příprava kombuchy je velmi jednoduchá, návody se často liší pouze v detailech. Já se s vámi ráda podělím o svůj postup, který jsem obdržela i s kombuchou od kamarádky. 

  1. Nejprve si připravte čajový nálev. Do většího hrnce nalijte tři litry vody (nebo dle velikosti nádoby), kterou přiveďte k varu. Jakmile se voda vaří, vypněte sporák. Do převařené vody nasypte čaj (1 lžíce čaje na 1 litr vody) a nechte louhovat dle návodu na obalu čaje. Do jiného hrnce či nádoby čaj následně přeceďte, oslaďte a promíchejte. Odborníci se shodují, že za ideální a tedy kombuchu dostatečně povzbuzující dávku cukru se považuje 70–100 g cukru na litr čaje. Nechte důkladně vychladnout! Toto je opravdu důležitý bod, neboť při vložení kombuchové kultury do horkého nápoje by došlo k záhubě bakterií i kvasinek. 
  2. Vychladlý čajový nálev nalijte do nádoby, ve které bude následně kombucha cca 7 dní odvádět svou práci. Vložte kombuchovou kulturu společně s nálevem, ve kterém jste kombuchu obdrželi. Nádobu přiklopte plátýnkem či papírovou utěrkou a zajistěte gumičkou. Kombucha potřebuje vzduch, který látka nebo papírová utěrka propustí, ale zároveň zabrání přístupu nežádoucích nečistot.
  3. Po pár dnech můžete pozorovat bublinky vzniklé fermentací. Nápoj se nebojte pravidelně ochutnávat. Po sedmi dnech můžete nápoj přelít do lahví. Nejprve čistýma rukama vyberte kombuchovou kulturu a dejte ji i s trochou nálevu do misky stranou. Následně si připravte čisté lahve, trychtýř a malý cedník pro zachycení případných kousků. Opatrně přelijte kombuchový nápoj do lahví a dejte chladit do lednice. Proces kvašení se v lednici zpomalí, ale nápoj nadále pracuje. Nezapomeňte lahve pravidelně kontrolovat, občas je otevřít a upustit vzduch. 
  4. Kombuchu můžete tímto způsobem připravovat stále dokola a zároveň pozorovat, jak narůstá. V nálevu se vám budou postupně tvořit další a další odnože, které lze snadno oddělit. Tyto kombuchy pak můžete dále darovat, opět společně s trochou původní tekutiny. 

Doporučuje se pít maximálně 0,5 litru kombuchy denně. Ve vyšších dávkách může mít za následek střevní potíže, zejména ze začátku užívání. 

Náš tip: Po scezení nápoje do lahví můžete při druhém kvašení přidat různé ingredience dle chuti. Tyto suroviny dodají nápoji vynikající chuť. Můžete vyzkoušet třeba zázvor, citrusy, jablko, kiwi – zkrátka téměř cokoli vás napadne. Jen pozor, cukr v ovoci urychluje kvašení a natlakované lahve se chovají podobně jako u burčáku. Pravidelně uvolňujte uzávěr a nápoj kontrolujte.

Výhody a nevýhody konzumace kombuchy

Vzhledem k obsahu prospěšných bakterií a kvasinek a procesu kvašení lze předpokládat, že konzumace kombuchy může mít pozitivní vliv na naše zdraví. Důležitou roli hraje zejména obsah laktobacilů, které běžně nakupujeme ve formě probiotických doplňků stravy. Jaké jsou dostupné informace o výhodách a nevýhodách?

  • Vědci jsou ohledně zdravotních účinků kombuchy opatrní, obecně je však vyhledávána pro příznivý vliv na trávicí ústrojí, antioxidační účinky, podporu hubnutí a snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění
  • Negativní vlivy jsou spojené často se začátkem užívání, kdy kombucha může způsobovat nadýmání a mít projímavé účinky. Na zřetel je vhodné brát také obsah kofeinu v použitých čajích a stupeň fermentace, který ovlivňuje octovou chuť nápoje a proces tvorby alkoholu. 

Na prvním místě by měl být váš osobní pocit z kombuchy, jakmile ji vyzkoušíte. Pokud ji zkoušíte poprvé, buďte zkrátka obezřetní. Rozhodnete-li se pro domácí přípravu, nebojte se experimentovat s různými druhy čajů a ingrediencí pro dosažení té správné chuti. 

Zdroje informací: Apetit, Fermentárum.cz, Wikipedia, web Tajemství zdraví

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...