Víno je věda. Vypěstovat dobré hrozny a následně z nich připravit lahodný kvašený nápoj se specifickými znaky nápoj není legrace. Promítá se do ní počasí, chlad, teplo, půda pro pěstování, stáří vinic a mnoho dalšího.
Víno má širokou škálu chutí a vůní. Proto se často párují konkrétní vína s konkrétními pokrmy a proto vzniklo i celé gastronomické odvětví, které se chuti vína věnuje, a tím je sommeliérství.
Co vůni a chuť, kterou vnímáte při pití vína, ovlivňuje?
- odrůda révy
- doba sklizně
- výrobní postup
- teplota vína
- sklenice, ze které víno pijete
První tři faktory ovlivňuje vinař, vy ale máte v rukou teplotu a sklenici rozhodně ano. Ačkoliv se to nezdá i takové maličkosti ovlivňují, jak všechny chutě a vůně vína v nímáme.
Pojďme si tedy prozradit jakou teplotu by měly různé druhy vína mít a v jaké sklenici víno podávat, aby pro vás byl každý doušek skutečným požitkem.
[[nid:38939]]
Jakou teplotu by víno mělo mít?
Pokud se vám někdy stalo, že jste seděli u skleničky vína déle, určitě jste si všimli, že společně s postupným oteplováním se mění i jeho chuť. Mimo to se také odpařují aromatické látky a zvýrazňuje se chuť alkoholu.
- Nízké teploty vína dávají vyniknout svěžesti, slané a hořké chuti. Naopak tlumí sladkou chuť.
- Vyšší teplota naopak zvýrazňuje jemnost vína, pomáhá rozvinout specifickou chuť a vůni červených vín a zároveň dokáže potlačit jejich svíravou a kyselou chuť.
- Pozor na příliš nízké teploty, které by mohly zakrýt chuť i aroma vína včetně případných vad.
- Správně není ani pokojová teplota v případě červeného vína, jak je často doporučováno. Vinaři radí nepřekračovat 20 °C.
Při jaké teplotě tedy podávat různé druhy vín?
- šumivá a růžová vína podávejte při teplotě 8–10 °C
- lehká bílá suchá vína podávejte při teplotě 9–11 °C
- bílá aromatická vína podávejte při teplotě 10–12 °C
- přírodně sladká bílá vína podávejte při teplotě 12–14 °C
- lehká červená vína podávejte při teplotě 13–15 °C
- těžší červená vína podávejte při teplotě 16-18 °C
V jaké sklence víno podávat?
Druh sklenice, ve které budete víno podávat, je neméně důležitým faktorem ovlivňujícím jeho výslednou chuť. Můžete vybírat z nejrůznějších typů sklenic. Zaměřit byste se měli na:
- tvar
- výšku
- průřez
Sklenice na bílá a růžová vína
Patříte mezi milovníky bílého či růžového vína?
- Pak budete potřebovat sklenici ve tvaru tulipánu, která díky zúžené horní části dovede víno na špičku jazyka a vy si tak lépe vychutnáte jeho sladkost a ovocné tóny.
- Zúžené hrdlo také napomáhá udržet aroma, které u bílého a růžového vína není tak silné.
- Sklenici naplňte maximálně do čtvrtiny, díky tomu si víno déle udrží svou teplotu.
Sklenice na červená vína
- Preferujete-li červené víno, neobejdete se bez objemnější skleničky cibulového tvaru.
- Široký tvar sklenice dá vyniknout intenzivnímu aroma a plné chuti.
- Sklenici naplňte maximálně do třetiny, při zakroužení se aroma lépe uvolní.
Sklenice na šumivá vína
- Pro šumivá vína se nejvíce hodí sklenice s úzkým hrdlem, které se říká flétna.
- Díky úzkému tvaru se ve sklenici koncentrují aromatické látky a víno si snadněji udrží svou teplotu.
- Sklenici plňte maximálně do třetiny.
Věříme, že teď si na víně pochutnáte ještě více než doposud. Na zdraví!