0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak si vychutnat víno co nejvíc? Nepodceňujte správnou teplotu ani tvar sklenky

Víno
ZDROJ: Big Dodzy/Unsplash
sdílet:

Víno je věda. Vypěstovat dobré hrozny a následně z nich připravit lahodný kvašený nápoj se specifickými znaky nápoj není legrace. Promítá se do ní počasí, chlad, teplo, půda pro pěstování, stáří vinic a mnoho dalšího.

Víno má širokou škálu chutí a vůní. Proto se často párují konkrétní vína s konkrétními pokrmy a proto vzniklo i celé gastronomické odvětví, které se chuti vína věnuje, a tím je sommeliérství

Co vůni a chuť, kterou vnímáte při pití vína, ovlivňuje?

  • odrůda révy
  • doba sklizně
  • výrobní postup
  • teplota vína
  • sklenice, ze které víno pijete

První tři faktory ovlivňuje vinař, vy ale máte v rukou teplotu a sklenici rozhodně ano. Ačkoliv se to nezdá i takové maličkosti ovlivňují, jak všechny chutě a vůně vína v nímáme.

Pojďme si tedy prozradit jakou teplotu by měly různé druhy vína mít a v jaké sklenici víno podávat, aby pro vás byl každý doušek skutečným požitkem.

Jakou teplotu by víno mělo mít?

Pokud se vám někdy stalo, že jste seděli u skleničky vína déle, určitě jste si všimli, že společně s postupným oteplováním se mění i jeho chuť. Mimo to se také odpařují aromatické látky a zvýrazňuje se chuť alkoholu.

  • Nízké teploty vína dávají vyniknout svěžesti, slané a hořké chuti. Naopak tlumí sladkou chuť.
  • Vyšší teplota naopak zvýrazňuje jemnost vína, pomáhá rozvinout specifickou chuť a vůni červených vín a zároveň dokáže potlačit jejich svíravou a kyselou chuť.
  • Pozor na příliš nízké teploty, které by mohly zakrýt chuť i aroma vína včetně případných vad.
  • Správně není ani pokojová teplota v případě červeného vína, jak je často doporučováno. Vinaři radí nepřekračovat 20 °C.

Při jaké teplotě tedy podávat různé druhy vín?

  • šumivá a růžová vína podávejte při teplotě 8–10 °C
  • lehká bílá suchá vína podávejte při teplotě 9–11 °C
  • bílá aromatická vína podávejte při teplotě 10–12 °C
  • přírodně sladká bílá vína podávejte při teplotě 12–14 °C
  • lehká červená vína podávejte při teplotě 13–15 °C
  • těžší červená vína podávejte při teplotě 16-18 °C

V jaké sklence víno podávat?

Druh sklenice, ve které budete víno podávat, je neméně důležitým faktorem ovlivňujícím jeho výslednou chuť. Můžete vybírat z nejrůznějších typů sklenic. Zaměřit byste se měli na:

  • tvar
  • výšku
  • průřez

Sklenice na bílá a růžová vína

Patříte mezi milovníky bílého či růžového vína?

  • Pak budete potřebovat sklenici ve tvaru tulipánu, která díky zúžené horní části dovede víno na špičku jazyka a vy si tak lépe vychutnáte jeho sladkost a ovocné tóny.
  • Zúžené hrdlo také napomáhá udržet aroma, které u bílého a růžového vína není tak silné.
  • Sklenici naplňte maximálně do čtvrtiny, díky tomu si víno déle udrží svou teplotu.

Sklenice na červená vína

  • Preferujete-li červené víno, neobejdete se bez objemnější skleničky cibulového tvaru.
  • Široký tvar sklenice dá vyniknout intenzivnímu aroma a plné chuti.
  • Sklenici naplňte maximálně do třetiny, při zakroužení se aroma lépe uvolní.

Sklenice na šumivá vína

  • Pro šumivá vína se nejvíce hodí sklenice s úzkým hrdlem, které se říká flétna.
  • Díky úzkému tvaru se ve sklenici koncentrují aromatické látky a víno si snadněji udrží svou teplotu.
  • Sklenici plňte maximálně do třetiny.

Věříme, že teď si na víně pochutnáte ještě více než doposud. Na zdraví!

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč