Jak si vychutnat víno co nejvíc? Nepodceňujte správnou teplotu ani tvar sklenky

Víno
ZDROJ: Big Dodzy/Unsplash
sdílet:

Víno je věda. Vypěstovat dobré hrozny a následně z nich připravit lahodný kvašený nápoj se specifickými znaky nápoj není legrace. Promítá se do ní počasí, chlad, teplo, půda pro pěstování, stáří vinic a mnoho dalšího.

Víno má širokou škálu chutí a vůní. Proto se často párují konkrétní vína s konkrétními pokrmy a proto vzniklo i celé gastronomické odvětví, které se chuti vína věnuje, a tím je sommeliérství

Co vůni a chuť, kterou vnímáte při pití vína, ovlivňuje?

  • odrůda révy
  • doba sklizně
  • výrobní postup
  • teplota vína
  • sklenice, ze které víno pijete

První tři faktory ovlivňuje vinař, vy ale máte v rukou teplotu a sklenici rozhodně ano. Ačkoliv se to nezdá i takové maličkosti ovlivňují, jak všechny chutě a vůně vína v nímáme.

Pojďme si tedy prozradit jakou teplotu by měly různé druhy vína mít a v jaké sklenici víno podávat, aby pro vás byl každý doušek skutečným požitkem.

Jak vyprat skvrny od vína, rajčat nebo mastnoty? První pomoc najdete v kuchyni

Jak vyprat skvrny od vína, rajčat nebo mastnoty? První pomoc najdete v kuchyni

Více

Jakou teplotu by víno mělo mít?

Pokud se vám někdy stalo, že jste seděli u skleničky vína déle, určitě jste si všimli, že společně s postupným oteplováním se mění i jeho chuť. Mimo to se také odpařují aromatické látky a zvýrazňuje se chuť alkoholu.

  • Nízké teploty vína dávají vyniknout svěžesti, slané a hořké chuti. Naopak tlumí sladkou chuť.
  • Vyšší teplota naopak zvýrazňuje jemnost vína, pomáhá rozvinout specifickou chuť a vůni červených vín a zároveň dokáže potlačit jejich svíravou a kyselou chuť.
  • Pozor na příliš nízké teploty, které by mohly zakrýt chuť i aroma vína včetně případných vad.
  • Správně není ani pokojová teplota v případě červeného vína, jak je často doporučováno. Vinaři radí nepřekračovat 20 °C.

Při jaké teplotě tedy podávat různé druhy vín?

  • šumivá a růžová vína podávejte při teplotě 8–10 °C
  • lehká bílá suchá vína podávejte při teplotě 9–11 °C
  • bílá aromatická vína podávejte při teplotě 10–12 °C
  • přírodně sladká bílá vína podávejte při teplotě 12–14 °C
  • lehká červená vína podávejte při teplotě 13–15 °C
  • těžší červená vína podávejte při teplotě 16-18 °C

Jak párovat víno s jídlem?

Jak párovat víno s jídlem?

Více

V jaké sklence víno podávat?

Druh sklenice, ve které budete víno podávat, je neméně důležitým faktorem ovlivňujícím jeho výslednou chuť. Můžete vybírat z nejrůznějších typů sklenic. Zaměřit byste se měli na:

  • tvar
  • výšku
  • průřez

Sklenice na bílá a růžová vína

Patříte mezi milovníky bílého či růžového vína?

  • Pak budete potřebovat sklenici ve tvaru tulipánu, která díky zúžené horní části dovede víno na špičku jazyka a vy si tak lépe vychutnáte jeho sladkost a ovocné tóny.
  • Zúžené hrdlo také napomáhá udržet aroma, které u bílého a růžového vína není tak silné.
  • Sklenici naplňte maximálně do čtvrtiny, díky tomu si víno déle udrží svou teplotu.

Sklenice na červená vína

  • Preferujete-li červené víno, neobejdete se bez objemnější skleničky cibulového tvaru.
  • Široký tvar sklenice dá vyniknout intenzivnímu aroma a plné chuti.
  • Sklenici naplňte maximálně do třetiny, při zakroužení se aroma lépe uvolní.

Sklenice na šumivá vína

  • Pro šumivá vína se nejvíce hodí sklenice s úzkým hrdlem, které se říká flétna.
  • Díky úzkému tvaru se ve sklenici koncentrují aromatické látky a víno si snadněji udrží svou teplotu.
  • Sklenici plňte maximálně do třetiny.

Věříme, že teď si na víně pochutnáte ještě více než doposud. Na zdraví!

Související články

Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem
  • Poradna

Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem

Menu vyhlášených restaurací, které svým zákazníkům poskytují komplexní gastronomický zážitek, se neobejde bez spolupráce s vinařským odborníkem - sommeliérem. Jak sommeliér vybírá vína vhodná k jednotlivým pokrmům?  Podívejte se s námi...
Vařte a servírujte maso s červeným vínem
  • Tipy a triky

Vařte a servírujte maso s červeným vínem

Podzim a zima je pro mnoho milovníků vína tzv. červeným obdobím, tedy časem, kdy se vychutnávají červené zemité odrůdy. Červené se podává v pokojové teplotě, postupně rozvine svou chuť a cítit z něj můžeme vedle lesních plodů, kávy i třeba...
Autor: Sabina Jarošová

Obchod Apetit