
Oloupat vajíčko – vypadá to jako úkol pro předškoláka, ale kdo kdy loupal víc než dvě, ví své. Někdy to jde hladce, jindy máte pocit, že skořápka drží silou vůle. Abychom vám ušetřili nervy i zničená vejce, vyzkoušeli jsme různé způsoby, jak zbavit vejce skořápky. A tady jsou výsledky.
Známe to všichni: někdy to jde snadno a někdy je to pořádná výzva. Každý přitom přísahá na jiný osvědčený trik, a kdo se v tom má vyznat? Všechny „zaručené triky“ už zkoušet nemusíte, udělali jsme to za vás. Nakoupili jsme plata vajec a pustili se do testování. V páře, ve vroucí vodě, zchladit, poválet, klepnout, lžička – nic jsme nevynechali. A tady je výsledek, který vám ušetří čas i nervy.
Horká vs. studená voda
Vajíčka, která se z lednice vloží rovnou do vroucí vody, by měla jít oloupat lépe než ta, která vložíte do studené vody a přivede k varu. Ve vroucí vodě se bílkovina ve vejci rychle srazí a nepřilepí ke skořápce.
- Hodnocení: Vejce vložená do vroucí vody se loupou výrazně lépe.
Pařáček
Někteří vaření ve vroucí vodě posunují o stupínek výše a vejce vaří v pařáčku. Páru údajně vejce rovnoměrněji vaří a vejce méně praskají.
- Hodnocení: Jestli vejce praskají méně, se nám vypozorovat nepodařilo, na loupání podle nás však výrazný vliv oproti vroucí vodě také nemá, ale zato se jsme se naučili vařit vejce v páře. Pařáček nic moc, ovšem pokud máte parní troubu nebo parní hrnec, pak to jde skvěle.

Okamžité zchlazení
Vejce po uvaření hned ponořte do ledové vody. Tím se mezi skořápkou a bílkem vytvoří mezera a loupání jde skoro samo. Pokud vařená vejce vložíte po uvaření do studené (nejlépe ledové) vody, půjdou loupat lépe.
- Hodnocení: Musíte mít doma led (nebo aspoň hodně vychlazenou studenou vodu) – nevýhoda je, že už si vajíčko nedáte teplé, ale na loupání to vliv má. Jen nezapomeňte vejce před loupáním osušit! Jinak se vám budou skořápky lepit na prsty, na vajíčko… No co vám budeme povídat…
Lžička
Uloupněte špičku nebo spodek vejce a vsuňte lžičku mezi vejce a skořápku a obtočte je dokola.
- Hodnocení: Je to skvělá metoda u domácích (čerstvých) vajec, která jdou často špatně loupat.
Protřepat, nemíchat!
Oloupat vejce jen tím, že s nimi divoce třesete ve sklenici (nebo v misce či těsně uzavřené nádobě) s vodou vypadá jako skvělý trik. Funguje?
- Hodnocení: Uvařili a protřepali jsme mnoho vajec. Je to takové hop nebo trop, někdy to vyjde, někdy ne. A někdy ve sklenici plavou nejen skořápky, ale i celé protřepané vejce.

Nakřápnout předem
Někteří přísahají na lehké nakřápnutí vajíčka před vařením v jeho spodní části, kde bývá vzduchová bublina.
- Hodnocení: S některými vajíčky šlo loupání snadněji. Je to podobný efekt, jako když vejce při vaření praskne.
Poválet
Mnozí nakřápnou vajíčko z každé strany a poté loupají. Jiní je poválejí tak, jak se válí citron před mačkáním. Skořápka se údajně uvolní.
- Hodnocení: Efekt je asi spíše vizuální vjem. Že by se skořápka výrazněji uvolnila, se říct nedá. Máme-li si vybrat mezi poválením a nakřápnutím, volíme poválení.
Vítěz: studené vejce do vroucí vody!
Nejlepší je studená vajíčka vložit do vroucí vody. Díky tomu snadno změříte, jak dlouho se budou vařit, a lépe je pak oloupete. Pomůže, když vejce po uvaření okamžitě zchladíte. Vejce vám pod rukama doslova sklouznou ze skořápky.

Redakční tip
Při vaření většího počtu vajec (třeba do pomazánek či bramborového salátu) vejce vyklepněte a pak je uvařte v páře nebo pečte na vymazaném plechu asi 8–10 minut při 175 °C.
Zdroj: Apetit 04/2024