Jak snadno připravit horké nápoje, co mají říz

sdílet:
Tohle je přesně ten pravý důvod, proč si zamilovat sychravé počasí a podzimní plískanice. Nic po procházce nezahřeje tolik, jako váš oblíbený hrníček plný voňavého nápoje s něčím ostřejším. Nejprve vám ohřeje zkřehlé prsty, pak vybarví tváře. Svařák, grog nebo punč? Trocha alkoholu vylepší každý nápoj i náladu.

Jak doma během chviličky připravit horký nápoj, co má říz?

Jeho základ tvoří alkohol, který – s výjimkou svařeného vína – doplníte další tekutinou, ať už vodou, silným čajem či ovocnou šťávou. Nejdůležitějším krokem přípravy je správně přidané koření, které horkým nápojům dodává ten správný sváteční a zimní ráz. Aby se krásně rozvinulo a rozvonělo, potřebuje chvíli povařit v tekutině a nechat louhovat. Dlouhé vaření však bohužel nesvědčí alkoholu, který varem velmi rychle vyprchává.

Jak to vyřešit? Jednou z možností je rozložit přípravu horkého nápoje s alkoholem na dvě fáze. V té první svaříte zvlášť koření s karamelovým základem (v případě punče s ovocnou šťávou, u grogu povaříte s kořením pouze vodu), poté přidáte alkohol. Druhou variantou je příprava samostatného cukrového sirupu ochuceného kořením, který jednoduše přilijete do horké tekutiny. 

20 nápojů pro zahřátí

Více
Hřejivé nápoje se stopičkou něčeho ostřejšího rozpustí každé trápení. Představujeme vám tři z těch nejmilejších, se kterými můžete velmi volně experimentovat a objevovat tak nové a nové chutě zimy.

Svařené víno

V severských zemích pijí glogg, u nás nejčastěji svařujeme červené víno. Někdo ho vítá jako příležitost, jak zužitkovat nepříliš dobré a kvalitní víno, jiný si i svařák dopřeje z lahvinky s ušlechtilejším obsahem. Výběr necháme na vás. Pravda je, že do svařáku se přidává výrazné koření a cukr nebo karamel, a tak původní vlastnosti vína poněkud zaniknou. Skořice, hřebíček, badyán, kardamom, citronová kůra, vanilka nebo třeba i zázvor jsou pravou esencí svařáku. Když na plotýnce zabublá a zavoní domácí svařák, můžete si být jisti, že Vánoce jsou za rohem.

Punč

Jako ostatní horké nápoje i on se pyšní snadnou přípravou a rychlými prohřívacími i omamnými účinky. Punč kombinuje ovocnou šťávu, alkohol a nezbytné koření a opět nabízí široké pole pro hraní si s přísadami. S množstvím přidaného alkoholu pracujte podle toho, na kolik si troufnete. Začít můžete umírněnější variantou a postupně zvyšovat obrátky. Vedle nešlápnete, ani když k rumu nebo brandy přidáte ještě víno.

Zahřejte se lahodným domácím punčem

Více

Grog

Úplně minimalisticky vám stačí dát do silnostěnné skleničky nebo hrníčku panáka rumu, zalít ho horkou vodou, přidat kolečko či dvě citronu a cukr podle chuti. My se ale přimlouváme za vylepšenou variantu s kořením, které voní Vánoci. Skořice, hřebíček a kardamom jsou sázka na jistotu. Buď je můžete s vodou svařit a pak přilít rum, nebo grog místo cukru oslaďte v úvodu zmiňovaným kořeněným sirupem. Zkuste pohrát si můžete také s výběrem alkoholu. 

Související recepty

Máslový grog

Americká rumová specialita zahřívala nejen první k...

Související články

  • Novinky a zajímavosti

Horké nápoje, které budou vaše děti milovat

Svařený džusDžus je oblíbeným dětským nápojem, protože chutná po ovoci a je sladký. Neměly by ho pít příliš často, protože obsahuje spoustu cukrů, pokud ale koupíte kvalitní 100 %, tak určitě neuškodí, ba naopak. Místo čaje tedy dětem...
  • Novinky a zajímavosti

11 horkých nápojů z celého světa

Maroko: tuaregMarocký mátový čaj nebo také tuareg hraje v arabských a muslimských zemích významnou společenskou roli. Jeho základ tvoří speciální druh máty – máta klasnatá, která pochází z Maroka. Díky vysokému obsahu silic má...
  • Tipy a triky

Připravte si domácí vaječný likér

Vaječný likér si můžete koupit v obchodně nebo si vyrobit domácí. Jakmile okusíte vůni a chuť toho doma připravovaného, už nebudete chtít jiný. Připravili jsme si pro vás tipy na nejlepší vaječný likér včetně jeho alternativ pro ty,...
  • Tipy a triky

Nalaďte si adventní náladu svařeným vínem

Kde se víno svaří, tam se dobře daříSvařené víno neboli glühwein, mulled wine, glögg či forralt bor, si získalo oblibu po celém světě. Nejedná se však o „čajíček“ posledních let. Ve starověkém Římě znali jeho nezaměnitelnou chuť...
  • Novinky a zajímavosti

Rooibos: výborný čaj-nečaj bez kofeinu

Odkud pochází?Rooibos je připravovaný z listů keře čajovce kapského. Jeho jméno již napovídá, kde ho najdeme. Roste na území provincie Západní Kapsko v Africe a nikde jinde na světě ho nenatrháme. První zmínky o červeném keři se datují...
  • Novinky a zajímavosti

Dobroty z českých i zahraničních hor

Poklady z českých horDovolená na horách neznamená jen lyžování, snowboarding a sáňkování, ale také dobré jídlo a pití. Horská kuchyně nabízí jednoduché pokrmy z kvalitních surovin, které pořádně zahřejí a zasytí, ...
  • Novinky a zajímavosti

5 nápojů na zahřátí, kterými nás hýčkaly babičky

KakaoMilované kakao je naprostá klasika, kterou dobře zná snad každý z nás. Základem je si vybrat opravdu kvalitní kakao. Získává se z kakaových bobů oddělením všeho tuku, než zůstane jen tmavý voňavý prášek. Právě z něj se připravuje...

Obchod Apetit