Jak snadno připravit horké nápoje, co mají říz

Jak snadno připravit horké nápoje, co mají říz
sdílet:

Tohle je přesně ten pravý důvod, proč si zamilovat sychravé počasí a podzimní plískanice. Nic po procházce nezahřeje tolik, jako váš oblíbený hrníček plný voňavého nápoje s něčím ostřejším. Nejprve vám ohřeje zkřehlé prsty, pak vybarví tváře. Svařák, grog nebo punč? Trocha alkoholu vylepší každý nápoj i náladu. 

 

Jeho základ tvoří alkohol, který – s výjimkou svařeného vína – doplníte další tekutinou. Ať už vodou, silným čajem či ovocnou šťávou.

  • Nejdůležitějším krokem přípravy je správně přidané koření, které horkým nápojům dodává ten správný sváteční a zimní ráz. Aby se krásně rozvinulo a rozvonělo, potřebuje chvíli povařit v tekutině a nechat louhovat.
  • Dlouhé vaření však bohužel nesvědčí alkoholu, který varem velmi rychle vyprchává.

Jak to vyřešit? Jednou z možností je rozložit přípravu horkého nápoje s alkoholem na dvě fáze.

V té první svaříte zvlášť koření s karamelovým základem (v případě punče s ovocnou šťávou, u grogu povaříte s kořením pouze vodu), poté přidáte alkohol.

Druhou variantou je příprava samostatného cukrového sirupu ochuceného kořením, který jednoduše přilijete do horké tekutiny. 

20 nápojů pro zahřátí

20 nápojů pro zahřátí

Více
 
Hřejivé nápoje se stopičkou něčeho ostřejšího rozpustí každé trápení. Představujeme vám tři z těch nejmilejších, se kterými můžete velmi volně experimentovat a objevovat tak nové a nové chutě zimy.

Svařené víno

V severských zemích pijí glogg, u nás nejčastěji svařujeme červené víno. Někdo ho vítá jako příležitost, jak zužitkovat nepříliš dobré a kvalitní víno, jiný si i svařák dopřeje z lahvinky s ušlechtilejším obsahem. Výběr necháme na vás. Pravda je, že do svařáku se přidává výrazné koření a cukr nebo karamel, a tak původní vlastnosti vína poněkud zaniknou.

  • Skořice, hřebíček, badyán, kardamom, citronová kůra, vanilka nebo třeba i zázvor jsou pravou esencí svařáku. Když na plotýnce zabublá a zavoní domácí svařák, můžete si být jisti, že Vánoce jsou za rohem.

Punč

Jako ostatní horké nápoje i on se pyšní snadnou přípravou a rychlými prohřívacími i omamnými účinky. Punč kombinuje ovocnou šťávu, alkohol a nezbytné koření a opět nabízí široké pole pro hraní si s přísadami.

S množstvím přidaného alkoholu pracujte podle toho, na kolik si troufnete. Začít můžete umírněnější variantou a postupně zvyšovat obrátky. Vedle nešlápnete, ani když k rumu nebo brandy přidáte ještě víno.

Zahřejte se lahodným domácím punčem

Zahřejte se lahodným domácím punčem

Více

Grog

Úplně minimalisticky vám stačí dát do silnostěnné skleničky nebo hrníčku panáka rumu, zalít ho horkou vodou, přidat kolečko či dvě citronu a cukr podle chuti. My se ale přimlouváme za vylepšenou variantu s kořením, které voní Vánoci.

  • Skořice, hřebíček a kardamom jsou sázka na jistotu. Buď je můžete s vodou svařit a pak přilít rum, nebo grog místo cukru oslaďte v úvodu zmiňovaným kořeněným sirupem. Zkuste pohrát si můžete také s výběrem alkoholu. 

Související články

11 horkých nápojů z celého světa
  • Zajímavosti

11 horkých nápojů z celého světa

Vzato úplně jednoduše, k nejoblíbenějším nápojům patří po celém světě káva a čaj. My se ale dnes poohlédneme po zajímavějších receptech a nakoukneme do horkých šálků některých národů. Připoutejte se, vyrážíme na gurmánskou cestu kolem světa...
Připravte si domácí vaječný likér
  • Tipy a triky

Připravte si domácí vaječný likér

Venku ještě šustí spadané podzimní listí a advent se kvapem blíží. Sněhovou pokrývku vám sice slíbit nemůžeme, nicméně sklenka domácího vaječného likéru vám vánoční atmosféru vyčaruje snadno. Nechte se unést sladkou vůní Vánoc a vyzkoušejte...
Autor: Jana Kopřivová

Obchod Apetit