0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak správně skladovat jahody?

ello
ZDROJ: ello
sdílet:

Uchovat jahody, aby byly pořád lahodné, může být oříšek. Nejlepší jsou čerstvé, což není dlouhodobě udržitelný stav. Co když je chceme čerstvé i později? Prozradíme vám, jak na to.

Nejlepší rada by měla zaznít hned na začátku: Jahody snězte nejlépe hned. Chutnají totiž nejlépe, když se sklidí v největší zralosti a snědí okamžitě, ideálně hned na záhoně.

Víme ale, že za takových podmínek bychom si jahod příliš neužili a někteří by je za celou sezónu ani neviděli. Proto si jahody nejčastěji kupujeme, chodíme na samosběry nebo je dostáváme už natrhané. Jak zařídit, aby vydržely co nejdéle čerstvé?

  • Jahody patří mezi tzv. neúdržné potraviny, to v laické řeči znamená, že se rychle kazí.
  • Je to způsobeno zejména vysokým podílem vody, která v jahodách tvoří zhruba 85 %.
  • Voda spolu s teplem vytvářejí ideální podmínky pro množení mikroorganismů. Chladnička jim tyto podmínky komplikuje, čímž se jahodám prodlužuje poživatelnost.

  • Teploty kolem nuly a speciální zásuvka pro uchovávání ovoce a zeleniny pomohou udržet nemyté jahody déle svěží.
  • Důležité je však jahody neomývat a nenechat je nasáknout vodou, čím se stávají ještě zranitelnějšími a náchylnějšími ke kažení.
  • Je ovšem potřeba počítat s tím, že i tak může jejich chuť, vůně a možná i vzhled skladováním utrpět a nebudou po pár dnech takové, jako byly po utržení.

A co pobyt v lázních?

Jiná lidová rada velí jahody omýt před uložením do chladničky v roztoku vody a bílého octa. Lázní v kyselém a pro mikroorganismy nepřátelském prostředí se zamezí růstu bakterií a plísní. Jako doporučený poměr octa a vody se uvádí 1 ku 8 až 1 ku 10.

  1. Jahody ponořte do misky s naředěným bílým octem a ponechte asi dvě minuty v lázni.
  2. Pak propláchněte čistou vodou, která zbaví plody případné octové chuti, a nechejte uschnout.
  3. Jahody pak přemístěte do uzavíratelné krabičky vyložené papírovou utěrkou a uložte do chladničky. K použití za čerstva by měly vydržet ještě několik dní.

Jaké jsou další možnosti?

Nemáme-li ambice udržovat čerstvost, nabízí se řada možností, jak s jahodami naložit a užívat si jejich chuť i za půl roku. Jahody lze snadno uchovávat pod bodem mrazu – jak, najdete v článku 4 způsoby, jak snadno zmrazit jahody.

Jahody ovšem můžeme podrobit také vysokým teplotám, předejde se tím jejich kažení. Výsledný produkt vydrží déle, protože dostatek cukru vytvoří nepřátelské prostředí pro případné přeživší mikroorganismy. Z přebytků jahod se z těchto variant nabízejíí například jahodový džemcoulis, sirup či jahodový kompot

Související články

Lehkost mrazem sušených jahod
  • Tipy a triky

Lehkost mrazem sušených jahod

Lyofilizované ovoce je v kurzu. Je lehounké křehké a křupavé, přitom voní a zachovává si tvar i chuť původní plodiny. Co stojí za zvláštní texturou vysušeného ovoce? Jak sedne sušení mrazem jahodám? ...
Jak na nejlepší jahodový koktejl?
  • Tipy a triky

Jak na nejlepší jahodový koktejl?

Červené plody s omamnou vůní patří mezi mezi ovocné favority mnoha lidí po celém světě. Jahodové náplně, džemy, zmrzliny a příchutě vedou žebříčky popularity. Jahodový kotejl je jednou ze skvělých možností, jak si jahody vychutnat. Určitě...
Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...
Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...

Obchod Apetit