Nová registrace Zapomenuté heslo
9. 11. 2020
Jak správně uchovat zavařeniny

Při konzervování se řiďte následujícími pravidly. Zajistí vám dobroty ze skleničky i v zimních měsících.

  • Těsně před plněním horkou směsí, jako je třeba džem, je lepší sklenice nahřát (např. v troubě při 100 °C), aby se hmota neochladila.
  • U horkých sklenic a horkého obsahu stačí sklenici pevně zavíčkovat a obrátit dnem vzhůru; víčko díky vzniklému podtlaku samo pevně přilehne. Nechte vychladnout. Sterilovat už není třeba.
  • Sterilování je však jistota, zavařeniny se pak nezkazí několik let.

 
Spoustu dalších dobrých tipů a recepty na neobvyklé zavařeniny najdete v srpnovém Apetitu. Zkuste to letos jinak a připravte skleničky s ovocnou hořčicí, chilli džemem anebo medem z hrušek. Ze spíže či mrazáku budou mizet závratnou rychlostí.

Související články