Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak uchovat koriandr čerstvý? Tři jednoduché triky, které zajistí, že zůstane krásně zelený a svěží po delší dobu

coriander-lindsay-moe-WZzrQX5k2Ug-unsplash.jpg
ZDROJ: coriander-lindsay-moe-WZzrQX5k2Ug-unsplash.jpg
sdílet:

Koriandr lidé vnímají podobně jako kopr – buď ho milují, nebo se mu vyhýbají obloukem. Koriandr je chuťový poklad, který dokáže pozvednout nejedno jídlo. Jak zajistit, aby vydržel čerstvý déle než pár dní? Nabízíme vám několik rad a tipů, které zaručeně fungují.

Nejjednodušší trik: Uložte koriandr ve sklenici do lednice

Pokud si chcete vychutnat chuť čerstvého koriandru co nejdéle, využijte k tomu lednici. Koriandr má rád podobné podmínky jako jakékoli květiny, které dáte do vázy.

  • Bylinku opláchněte a jemně osušte například papírovou utěrkou.
  • Sklenici naplňte do třetiny vodou a koriandr do ní umístěte. Listy se ve vodě nesmějí topit. Neměly by se ani dotýkat hladiny, měly by volně spočívat nad ní.

  • Sklenici lehce překryjte igelitovým sáčkem – zajistí rostlině potřebnou vlhkost.

  • Bylinku ve sklenici uskladněte v lednici.

  • Vodu měňte nejpozději každé dva dny.

Skryt pre seznam

Jednoduchý trik s papírovým ubrouskem

Trocha vlhkosti, kterou zajistí navlhčený kuchyňský ubrousek, stačí k tomu, aby koriandr nezvadnul. Krabička nebo sáček vlhkost udrží, takže koriandr zůstane svěží překvapivě dlouho.

  • Koriandr jemně opláchněte a nechejte oschnout. Lehce ho zabalte do vlhkého kuchyňského ubrousku.
  • Připravený voňavý balíček vložte do igelitového sáčku nebo uzavíratelné plastové nádoby a uskladněte ho v lednici.

  • Tento fígl udržuje správnou vlhkost, čímž ochrání koriandr před vadnutím, aniž by ho proměnil ve vodnatou hromádku.

  • Vlhkou utěrku je nutné měnit každý den.

  • Takto uskladněný čerstvý koriandr vydrží v lednici v dobré kondici několik dní až týden.

Skryt pre seznam

Mraznička: Záchrana pro nevyužité zbytky

Už teď víte, že koriandr nespotřebujete hned? Žádný problém! 

  • Koriandr opláchněte a osušte ho. Poté ho nasekejte na menší kousky.

  • Nasekaný koriandr uložte buď do mrazicích sáčků, nebo do formiček na led. Přidejte trochu vody či oleje, abyste bylinku uchovali co nejčerstvější.

  • I když koriandr po rozmrazení ztratí část své textury a křupavosti, chuť zůstane nezměněná, což z něj dělá ideálního pomocníka do teplých jídel, kde se textura tak či tak schová.

  • Pokud chcete mít čerstvý koriandr k dispozici po celý rok, je zamrazení skvělá volba.

Zdroje informací: časopis Apetit, seriouseatsbonappetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín