Koriandr lidé vnímají podobně jako kopr – buď ho milují, nebo se mu vyhýbají obloukem. Koriandr je chuťový poklad, který dokáže pozvednout nejedno jídlo. Jak zajistit, aby vydržel čerstvý déle než pár dní? Nabízíme vám několik rad a tipů, které zaručeně fungují.
Nejjednodušší trik: Uložte koriandr ve sklenici do lednice
Pokud si chcete vychutnat chuť čerstvého koriandru co nejdéle, využijte k tomu lednici. Koriandr má rád podobné podmínky jako jakékoli květiny, které dáte do vázy.
- Bylinku opláchněte a jemně osušte například papírovou utěrkou.
-
Sklenici naplňte do třetiny vodou a koriandr do ní umístěte. Listy se ve vodě nesmějí topit. Neměly by se ani dotýkat hladiny, měly by volně spočívat nad ní.
-
Sklenici lehce překryjte igelitovým sáčkem – zajistí rostlině potřebnou vlhkost.
-
Bylinku ve sklenici uskladněte v lednici.
-
Vodu měňte nejpozději každé dva dny.
Jednoduchý trik s papírovým ubrouskem
Trocha vlhkosti, kterou zajistí navlhčený kuchyňský ubrousek, stačí k tomu, aby koriandr nezvadnul. Krabička nebo sáček vlhkost udrží, takže koriandr zůstane svěží překvapivě dlouho.
- Koriandr jemně opláchněte a nechejte oschnout. Lehce ho zabalte do vlhkého kuchyňského ubrousku.
-
Připravený voňavý balíček vložte do igelitového sáčku nebo uzavíratelné plastové nádoby a uskladněte ho v lednici.
-
Tento fígl udržuje správnou vlhkost, čímž ochrání koriandr před vadnutím, aniž by ho proměnil ve vodnatou hromádku.
-
Vlhkou utěrku je nutné měnit každý den.
-
Takto uskladněný čerstvý koriandr vydrží v lednici v dobré kondici několik dní až týden.
Mraznička: Záchrana pro nevyužité zbytky
Už teď víte, že koriandr nespotřebujete hned? Žádný problém!
-
Koriandr opláchněte a osušte ho. Poté ho nasekejte na menší kousky.
-
Nasekaný koriandr uložte buď do mrazicích sáčků, nebo do formiček na led. Přidejte trochu vody či oleje, abyste bylinku uchovali co nejčerstvější.
-
I když koriandr po rozmrazení ztratí část své textury a křupavosti, chuť zůstane nezměněná, což z něj dělá ideálního pomocníka do teplých jídel, kde se textura tak či tak schová.
-
Pokud chcete mít čerstvý koriandr k dispozici po celý rok, je zamrazení skvělá volba.
Zdroje informací: časopis Apetit, seriouseats, bonappetit