Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak udělat z polévky hlavní chod? Přidejte k ní křupavé tyčinky, škvarkové placky, domácí houstičky, vdolky nebo lokše

Hrachová polévka s uzeným kolenem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Domácí houstičky, křupavé tyčinky nebo vdolky – to vše může posunout obyčejnou polévku do jiné ligy. Co si připravit k vývaru, bramboračce nebo třeba k hustému zeleninovému krému? Vyberte si podle chuti a uvidíte, že polévka nikdy nebyla lepší!

Ke každé polévce se hodí něco jiného. K pivní ladí měkký preclík posypaný hrubou solí, k rajské zase křupavé krutony z bílé bagety. A gulášová? Ta si přímo říká o pořádný krajíc čerstvého chleba. Stačí vybrat správnou kombinaci a i „obyčejná“ polévka se promění v gurmánský zážitek, který navíc zasytí.

Domácí houstičky

Domácí houstičky jsou k polévce ideální volbou. Můžete je posypat mákem, sezamem, nebo třeba kmínem. Pečou se snadno, a pokud vám zůstanou, uděláte z nich skvělou svačinu. Nejlépe se hodí k poctivé bramboračce, ale zkuste je klidně i k dýňové polévce.

Listové těsto: Tyčinky nebo rybičky?

Když je času málo, listové těsto je váš nejlepší přítel. Stačí ho nakrájet na proužky, posypat parmazánem, česnekem nebo kořením a upéct. Tyčinky jsou hotové za chvíli a skvěle si křupou s krémovými polévkami.

  • Máte doma malé strávníky, pro které je brokolicová polévka noční můrou? Vyzkoušejte jednoduchý trik – vykrájejte z těsta rybičky a nechte je „plavat“ přímo v talíři. Děti budou nadšené, polévka jim bude chutnat o něco víc a možná i na chvíli zapomenou co vlastně jí.

Lokše

Lokše jsou důkazem, že polévka nemusí zůstat jen předkrmem – klidně ji povýší na plnohodnotné hlavní jídlo. Bramborové lokše si skvěle rozumí s hustými polévkami, jako je hrachová nebo zelňačka. Jen si to představte: horká zelňačka s kouskem voňavé bramborové lokše, která nasákne všechnu její chuť. Už se vám sbíhají sliny?

  • Pokud vám pár lokší zbyde, proměňte je ve sladkou tečku! Povidla, skořice a kapka rumu z nich udělají dezert, kterému nikdo neodolá. Perfektní způsob, jak zužitkovat každou lokši (a možná i každý drobeček).

Vdolky

Když se řekne „vdolky“, každý si představí něco trochu jiného. Jeden vidí bavorské vdolky s povidly a tvarohem, druhý zase malé housky plněné kysaným zelím. My máme na mysli jemně nasládlé pečené bochánky sypané mákem, které se skvěle hodí k hustým polévkám – třeba hrachové, dršťkové nebo gulášové. V kombinaci s těmito polévkami vytvoří plnohodnotné jídlo, které nejen zahřeje, ale i zasytí.

Krutony a posypky

Krutony jsou klasika, stačí starší chléb, kapka olivového oleje, trocha česneku – a za pár minut máte hotovo. Chcete ale něco víc?

  • Vyzkoušejte bramborové lupínky z trouby, opečenou slaninu nebo pražená semínka. Tyhle posypky se skvěle hodí k zeleninovým polévkám, jako je rajčatová nebo celerová, ale nezklamou ani v kombinaci s hustým vývarem. Stačí trocha a vaše polévka získá úplně nový rozměr.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...