0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vybírat a upravit uzené maso

Jak vybírat a upravit uzené maso
sdílet:

Máte svého favorita mezi recepty na uzené, už už chcete začít vařit, ale potřebujete si vybrat ze záplavy nabízených uzenářských výrobků? Tady jsou naše rady.

Krkovička

V krkovičce najdete vyvážený poměr masa a tuku. Je hodně šťavnatá, a proto patří do trouby.

  • Na co použijete: Nejlépe se hodí na pečení. Ať už samotná, nebo v kombinaci s mdlejším kuřetem nebo králíkem. Další volbou jsou zapečené brambory nebo těstoviny – třeba šunkofleky. Skvělá by byla v šouletu (ochucený a zapečený hrách a kroupy).

Koleno

Co je víc než koleno? Svým efektním tvarem je předurčené na večírky a velké oslavy. Jí se jen s chlebem, hořčicí a křenem. Musí se předvařit.

  • Na co použijete: Zkuste předvařené koleno hodit na gril nebo do trouby a potírat marinádou, jejímž základem je med a sójová omáčka.

Rolka

Některé vakuované rolky jsou už předvařené. Klasický poctivý výrobek v síťce je třeba zhruba hodinu vařit. Jemné a libové maso je skvělé ke všemu.

  • Na co použijete: Dejte si ji jen tak s bramborovou nebo hrachovou kaší (přísaháme, že domácí je jiná než ta ze školní jídelny). Zapečte ji se zelím nebo nakrájejte do knedlíků.

Žebírka

Uzená žebra jsou většinou relativně suchá, protože je maso tence u kostí. Musí se proto vždycky předvařit.

  • Na co použijete: Upravují se podobně jako uzené koleno, včetně rady o grilování. K vařeným promíchejte čerstvý křen se strouhaným jablkem, ukusujte a zapíjejte to pivem.

Bůček

Dobře vyuzený bůček asi sníte jen tak. Prý po něm vodka chutná sladce.

  • Na co použijete: Pokrájený na plátky či kostky se přidává všude tam, kde chcete dosáhnout šťavnatosti a umocnění chuti.

Pečeně / kotleta

Libový kousek masa, který je kvůli tomu poněkud suchý. S kosí nebo bez kosti vám řezník nakrájí požadovaný počet plátků. Máte-li u trouby vpichovací teploměr, stačí, když má kus v celku uvnitř 72 °C.

  • Na co použijete: Plátky opékejte na cibulce, duste na zelí nebo pečte na pivě – vždy ale podlévejte.

Související články

Kde ochutnat to nejlepší moravské uzené?
  • Zajímavosti

Kde ochutnat to nejlepší moravské uzené?

O víkendu 8. a 9. února 2014 můžete na brněnském hradě Veveří v Brně ochutnat výběr toho nejlepšího moravského uzeného. Po celém areálu hradu budou v rámci gastronomických slavností připravené stánky uzenářů, jejichž výrobky...
Lahodné uzené maso
  • Tipy a triky

Lahodné uzené maso

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit