0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vybírat a upravit uzené maso

Pečené uzené koleno
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Máte svého favorita mezi recepty na uzené, už už chcete začít vařit, ale potřebujete si vybrat ze záplavy nabízených uzenářských výrobků? Tady jsou naše rady.

Krkovička

V krkovičce najdete vyvážený poměr masa a tuku. Je hodně šťavnatá, a proto patří do trouby.

  • Na co použijete: Nejlépe se hodí na pečení. Ať už samotná, nebo v kombinaci s mdlejším kuřetem nebo králíkem. Další volbou jsou zapečené brambory nebo těstoviny – třeba šunkofleky. Skvělá by byla v šouletu (ochucený a zapečený hrách a kroupy).

Koleno

Co je víc než koleno? Svým efektním tvarem je předurčené na večírky a velké oslavy. Jí se jen s chlebem, hořčicí a křenem. Musí se předvařit.

  • Na co použijete: Zkuste předvařené koleno hodit na gril nebo do trouby a potírat marinádou, jejímž základem je med a sójová omáčka.

Rolka

Některé vakuované rolky jsou už předvařené. Klasický poctivý výrobek v síťce je třeba zhruba hodinu vařit. Jemné a libové maso je skvělé ke všemu.

  • Na co použijete: Dejte si ji jen tak s bramborovou nebo hrachovou kaší (přísaháme, že domácí je jiná než ta ze školní jídelny). Zapečte ji se zelím nebo nakrájejte do knedlíků.

Žebírka

Uzená žebra jsou většinou relativně suchá, protože je maso tence u kostí. Musí se proto vždycky předvařit.

  • Na co použijete: Upravují se podobně jako uzené koleno, včetně rady o grilování. K vařeným promíchejte čerstvý křen se strouhaným jablkem, ukusujte a zapíjejte to pivem.

Bůček

Dobře vyuzený bůček asi sníte jen tak. Prý po něm vodka chutná sladce.

  • Na co použijete: Pokrájený na plátky či kostky se přidává všude tam, kde chcete dosáhnout šťavnatosti a umocnění chuti.

Pečeně / kotleta

Libový kousek masa, který je kvůli tomu poněkud suchý. S kosí nebo bez kosti vám řezník nakrájí požadovaný počet plátků. Máte-li u trouby vpichovací teploměr, stačí, když má kus v celku uvnitř 72 °C.

  • Na co použijete: Plátky opékejte na cibulce, duste na zelí nebo pečte na pivě – vždy ale podlévejte.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
KVÍZ: Co všechno víte o Velikonocích?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o Velikonocích?

Velikonoce patří už tradičně k největším svátkům u nás. Po tom, co jsme dojedli poslední zásoby vánočního cukroví, seškrtali celý seznam novoročních předsevzetí, je na čase se smířit s tím, že čas neúprosně utíká a jaro už klepe na dveře....
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč