Silvestr není obyčejný večírek, je to příležitost připít si na uplynulý rok a přivítat s pompou rok nový. Oslavit, co se povedlo, s pokorou přijmout i možné nezdary a začít se těšit na to, co nás čeká. Sklenka šumivého vína tomu dodá eleganci a punc výjimečnosti. Jak vybrat to pravé, které navíc skvěle doplní silvestrovské pohoštění? Požádali jsme o tipy vyhlášenou someliérku a barmana, jenž míchal drinky pro největší světové hvězdy.
Žádná výjimečná chvíle se neobejde bez typického zvuku otevírané lahve a perlivého nápoje v elegantní skleničce. A perfektně se hodí i na silvestrovský večírek: obrovskou výhodou šumivého vína je i to, jak skvěle se páruje s pokrmy a umocňuje celkový chuťový zážitek.
Jak vybírat „bubliny“ na letošního Silvestra poradí přední česká someliérka Klára Kollárová a barman Marcel Jinoch, který v New Yorku míchal drinky v nejlepších barech.
Česká a moravská produkce dobývá svět
Vybírat zahraniční, nebo tuzemská šumivá vína? „V posledních letech se s českými sekty doslova roztrhl pytel! V letošním finále soutěže Salon vín 2023 postoupilo hned 45 vzorků, a navíc od mnoha vinařů,“ nadšeně říká Klára Kollárová.
- Leaderem segmentu šumivých vín je podle Kláry Bohemia Sekt. „Doporučuji vína z řady Prestige Brut, která je výlučně z našich hroznů, nebo ultra suché Chateau Radyně.“
- Vedle gigantů se nenechala zahanbit ani menší vinařství: Obelisk, Thaya, Kamil Prokeš, Proqin, Vinné sklepy Zapletal nebo Chateau Valtice. „Mnozí skvělí producenti se ale soutěží neúčastní, a proto mějte oči otevřené. Šumivá vína z moravské i české produkce dobývají svět.“
Podle čeho vybírat šumivé víno?
Existuje mnoho značek i druhů šumivých vín, jak tedy vybírat? Přední česká someliérka Klára Kollárová nám v tom udělala trochu pořádek. „Důležitá je použitá odrůda, ale více než u tichých vín je důležitá i metoda výroby, která s sebou nese styl, aroma i chuť. Metoda výroby určuje, jak víno získává své perlení.“
- Rychlejší, a tím pádem ekonomičtější, je metoda charmat: CO2 se dostává do vína tzv. sekundární fermentací, která probíhá ve velké nerezové tlakové nádobě. U takto vyrobených vín můžete očekávat více svěžesti a ovocnosti, přímočarosti a jednoduchosti.
- Použijeme-li aromatičtější odrůdu, více vynikne její typické aroma ve srovnání s víny vyráběnými tzv. tradiční metodou, která se využívá pro šumivá vína nejen v Champagne. V tomto případě víno získává CO2 také sekundárním kvašením, ale děje se tak přímo v konkrétní lahvi, kterou držíte právě v ruce.
- Při výběru hraje roli také sladkost nebo suchost vína. Jak je to tedy s obsahem cukru a značením? „Nenechte se zmýlit – terminologie může být vzhledem k překladu matoucí. Hledáte-li suchá vína, vybírejte z kategorií brut nature (0–3 g/l), extra brut (do 6 g/l) nebo brut (do 12 g/l),“ vysvětluje someliérka. A co kategorie extra dry? „Přestože byste mohli logicky očekávat opak, vína z kategorie extra dry mají spíše sladší charakter (12–17 g/l) a chuťový rozdíl je výrazně patrný. Kategorie dry (17–32 g/l), demi-sec (32–50 g/l) a doux (nad 50 g/l) už spadají mezi vyloženě sladká vína.“
Jaké konkrétní „bubliny“ vybrat?
Silvestrovská noc bývá dlouhá, a proto nás zajímalo, zda je možné šumivá vína pít celý večer. „Není nic lepšího než si je dopřát po celý večer, ovšem je důležité pít hodně vody a zároveň konzumovat jídlo. Šumivá vína, zejména ta vyráběná klasickou metodou, jsou univerzálním nápojem a skvěle doplní širokou škálu pokrmů,“ vysvětluje Klára Kollárová. Na naši otázku ohledně možné „kocoviny“ dodává, že stejně jako u jakékoliv jiné konzumace záleží na množství vypitého alkoholu. „V rámci celoevropského projektu Víno zodpovědně (Wine in Moderation) se doporučují maximálně čtyři sklenice vína za večer, samozřejmě v doprovodu vody a jídla.“
Marcel Jinoch má tipy pro každého a říká: „Šampaňské i další bubliny, vyrobené výhradně metodou traditionnelle, tedy tradiční metodou sekundárního kvašení v lahvi, jsou ideální volbou pro slavnostní příležitosti. Díky této metodě získávají bubliny jemnost, komplexnost a dlouhotrvající perlení. Pokud zvolíte kvalitní značku, můžete je bez obav popíjet celý večer.“
-
Ekonomická varianta: Cava nebo Crémant – například Crémant de Bourgogne nebo Codorníu Cava Reserva Brut.
-
Luxusní šampaňské: Charles Heidsieck Brut Réserve je elegantní a vyvážené. Billecart-Salmon Brut Rosé je ikonické růžové šampaňské s jemnými tóny červeného ovoce. Le Gras Blanc de Blancs Magnum je ideální volba pro celovečerní popíjení díky své svěžesti a minerálním tónům.
S čím párovat šumivá vína?
„Šumivá vína a sekty jsou díky perlení ideální jako aperitiv, protože podpoří chuťové pohárky a povzbudí apetit,“ říká Klára Kollárová.
- Ušlechtilá šumivá vína, která leží delší dobu na svých kalech v lahvi, zvládnou klidně celé menu: od krémové polévky přes rybu až po hlavní jídlo.
- Některé sekty se vyrábějí rychlým lisováním pouze modrých hroznů a jsou značené jako Blanc de noir neboli bílé z modrých. „Díky použitým odrůdám mají plnější chuť s výraznější ovocností a tak si je můžeme dát i k pokrmům z masa a hub. Vhodně doplní i většinu sýrů, hlavně ty měkčí a s bílou plísní na povrchu.“
„Obrovská výhoda šampaňského je neuvěřitelná univerzálnost. Hodí se tak prakticky ke všemu: k chlebíčkům, k tataráku i k cukroví,“ souhlasí Marcel Jinoch a doplňuje konkrétní tipy.
-
K tatarskému bifteku: Zvláště Blanc de Blancs skvěle doplní jemné maso a koření.
-
K cukroví: Růžové šampaňské je perfektní k mandlovým sušenkám, makronkám nebo ovocným dortíkům.
Zdroje: Vinazmoravyvinazcech.cz