Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vykostit lososa

Jak vykostit lososa
sdílet:

Chystáte se podávat ryby dětem? Nebo si chcete doma připravit tatarák z lososa? Vykostěné filety vám usnadní práci. Vykostit můžete v podstatě jakýkoli rybí filet, opravdu výborně to funguje u lososa. Má totiž velké kosti, které jsou dobře vidět a snadno se vyndávají.

Po povrchu masa přejíždějte prsty, lehce přitom přitlačte. Když narazíte na kost, vytáhněte ji pinzetou nebo malými kleštičkami.

Syrová, vykostěná a na plátky nakrájená ryba je základem pro přípravu japonského sushi.

Necháte-li lososapřes noc marinovat, zvýrazníte jeho chuť můžete si vytvořit vynikající havajské poke bowl, které ovládly celý svět svou barevnou škálou ingrediencí i výživovými hodnotami, které tělu dodají všechny potřebné látky.

9 důvodů, proč lososa zařadit na jídelníček

  1. Je chutným zdrojem bílkovin. Těch bychom měli denně zkonzumovat 20-30 gramů. V běžné porci lososa najdeme 22 až 25 gramů vysoce kvalitních bílkovin.
  2. Obsahuje velké množství vitaminů skupiny B. Pomáhá tak zajišťovat fungování mozku i centrální nervové soustavy.
  3. Snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.
  4. Najdeme v něm omega-3 mastné kyseliny. Tyto esenciální tuky si naše tělo neumí vyrobit, dodáním tak snížíme krevní tlak, zmírníme záněty a snížíme riziko rakoviny.
  5. Dodá tělu selen pomáhající udržet zdravé kosti a správný chod štítné žlázy.
  6. Získáme antioxidant astaxantin, který blahodárně působí na celkové zdraví a dodává lososímu masu typickou naoranžovělou barvu.
  7. Má protizánětlivé účinky.
  8. Doplníme zásoby draslíku. Volně žijící losos obsahuje 18 procent doporučené denní dávky draslíku, losos pěstovaný na farmách v sobě má 11 procent.
  9. Napomáhá při hubnutí, cítíme se dostatečně sytí a zrychluje metabolismus.

Pokud si lososa také filetujete, rozhodně nepotřebné kousky nevyhazujte. Kůže, odřezky i hlava se perfektně hodí na pořádný rybí vývar.

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín