0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vykostit lososa

Jak vykostit lososa
sdílet:

Chystáte se podávat ryby dětem? Nebo si chcete doma připravit tatarák z lososa? Vykostěné filety vám usnadní práci. Vykostit můžete v podstatě jakýkoli rybí filet, opravdu výborně to funguje u lososa. Má totiž velké kosti, které jsou dobře vidět a snadno se vyndávají.

Po povrchu masa přejíždějte prsty, lehce přitom přitlačte. Když narazíte na kost, vytáhněte ji pinzetou nebo malými kleštičkami.

Syrová, vykostěná a na plátky nakrájená ryba je základem pro přípravu japonského sushi.

Necháte-li lososapřes noc marinovat, zvýrazníte jeho chuť můžete si vytvořit vynikající havajské poke bowl, které ovládly celý svět svou barevnou škálou ingrediencí i výživovými hodnotami, které tělu dodají všechny potřebné látky.

9 důvodů, proč lososa zařadit na jídelníček

  1. Je chutným zdrojem bílkovin. Těch bychom měli denně zkonzumovat 20-30 gramů. V běžné porci lososa najdeme 22 až 25 gramů vysoce kvalitních bílkovin.
  2. Obsahuje velké množství vitaminů skupiny B. Pomáhá tak zajišťovat fungování mozku i centrální nervové soustavy.
  3. Snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.
  4. Najdeme v něm omega-3 mastné kyseliny. Tyto esenciální tuky si naše tělo neumí vyrobit, dodáním tak snížíme krevní tlak, zmírníme záněty a snížíme riziko rakoviny.
  5. Dodá tělu selen pomáhající udržet zdravé kosti a správný chod štítné žlázy.
  6. Získáme antioxidant astaxantin, který blahodárně působí na celkové zdraví a dodává lososímu masu typickou naoranžovělou barvu.
  7. Má protizánětlivé účinky.
  8. Doplníme zásoby draslíku. Volně žijící losos obsahuje 18 procent doporučené denní dávky draslíku, losos pěstovaný na farmách v sobě má 11 procent.
  9. Napomáhá při hubnutí, cítíme se dostatečně sytí a zrychluje metabolismus.

Pokud si lososa také filetujete, rozhodně nepotřebné kousky nevyhazujte. Kůže, odřezky i hlava se perfektně hodí na pořádný rybí vývar.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč