Jak vykostit a naporcovat kuře, aby ani kousek nepřišel nazmar? Máme pro vás jednoduchý návod včetně tipů, co z jednotlivých částí připravit. Poradíme vám také, jak kuřecí maso správně uchovávat a na závěr se můžete těšit na spoustu skvělých receptů z kuřecího masa.
Nákup celého kuřete se vám oproti nákupu jednotlivých částí více ekonomicky vyplatí. Na jeho vykostění navíc není nic těžkého a s našimi tipy to hravě zvládnete. Z rozporcovaného kuřete následně připravíte až 4 skvělé obědy nebo večeře.
Co budete k vykosťování potřebovat?
K ruce si připravte ostrý nůž, čisté krájecí prkénko a nádobu či nádoby, do kterých budete jednotlivé části odkládat. Z rozporcovaného kuřete budete mít 2 stehna, 2 křídla, 2 prsa, skelet a odřezky. Vše využijete do posledního kousku.
Čím při porcování kuřete začít?
Kuře opatrně a důkladně omyjte. Hygiena je při práci s masem nesmírně důležitá. Syrové kuřecí maso může obsahovat různé druhy bakterií, které jsou pro náš organismus nebezpečné a zničí je až dostatečná tepelná úprava.
Pokud koupíte celé kuře i s vnitřnostmi, vyjměte droby před samotným porcováním z kuřete ven. Z drobů pak můžete připravit nutričně bohatou polévku na způsob kaldounu.
7 základních kroků, jak vykostit kuře:
- Kuře důkladně očistěte a zbavte jej případných zbylého peří.
- Kuře položte prsy dolů a v kloubu odřízněte křidélka.
- Přímým řezem nařízněte kuře tak, jako byste jej chtěli přepůlit podél páteře. Kost nepřeřezávejte.
- Špičkou nože opatrně okrajujte stehenní část. Jakmile odříznete maso a dostanete se ke kloubu, vyvraťte jej směrem od sebe a odřízněte ho. Opakujte i u druhého stehna.
- Trup obřezávejte těsně podél kostí kolem dokola. S masem kolem prsní chrupavky si pomozte rukama. Špičkou nože pokračujte okolo hrudního koše.
- Postupujte pomalu a dávejte pozor, abyste u hřbetu neprořízli kůži. Uvolněte konec prsní kosti a vyjměte prsa.
- V prsním mase najdete ještě malou kůstku ve tvaru písmene V, tu nožem odstraňte.
Hřejivý vývar, lahodná pečínka nebo dokonalá omáčka s liškami
Zatímco se v hrnci pomalu táhne vývar ze skeletu a odřezků, z připraveného masa můžete snadno uvařit ještě plno dalších chodů. Chcete-li část kuřete použít příště, vložte jej do uzavíratelné nádoby. V lednici vám vydrží 2 dny, pro delší uchování použijte mrazák, kde maso vydrží minimálně 6 měsíců, maximální doba by neměla překročit 1 rok.
Kuřecí vývar
Dokonalé chuti vývaru dosáhnete kombinací surovin a dostatečně dlouhé doby tažení. Barvu a chuť vývaru rovněž podpoříte, když skelet předem orestujete na pánvi nebo 20 minut pečete v troubě. Stejně tak předem orestujte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, kterou do vývaru přidejte později.
Stehna a křidélka na grilu
V létě použijte stehna a křidélka jako součást menu na grilovací party. V zimě můžete použít funkci grilu v troubě a užít si šťavnatou porci stehýnek a křidélek třeba s dokonale vyváženou bbq omáčkou.
Kuřecí prsa na liškách
Kuřecí prsa můžete použít na spoustu různých variací. Skvělá je třeba kombinace kuřecích prsou a liškové omáčky s portským vínem. Porce této delikatesy vás zaručeně zahřeje a příjemně zasytí. Navíc využijete kuřecí prsa s kůží.