0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vykostit, naporcovat a připravit kuře beze zbytků?

Celé kuře
ZDROJ: JK Sloan/Unsplash
sdílet:

Jak vykostit a naporcovat kuře, aby ani kousek nepřišel nazmar? Máme pro vás jednoduchý návod včetně tipů, co z jednotlivých částí připravit. Poradíme vám také, jak kuřecí maso správně uchovávat a na závěr se můžete těšit na spoustu skvělých receptů z kuřecího masa.

Nákup celého kuřete se vám oproti nákupu jednotlivých částí více ekonomicky vyplatí. Na jeho vykostění navíc není nic těžkého a s našimi tipy to hravě zvládnete. Z rozporcovaného kuřete následně připravíte až 4 skvělé obědy nebo večeře. 

Co budete k vykosťování potřebovat?

K ruce si připravte ostrý nůž, čisté krájecí prkénko a nádobu či nádoby, do kterých budete jednotlivé části odkládat. Z rozporcovaného kuřete budete mít 2 stehna, 2 křídla, 2 prsa, skelet a odřezky. Vše využijete do posledního kousku.

Čím při porcování kuřete začít?

Kuře opatrně a důkladně omyjte. Hygiena je při práci s masem nesmírně důležitá. Syrové kuřecí maso může obsahovat různé druhy bakterií, které jsou pro náš organismus nebezpečné a zničí je až dostatečná tepelná úprava. 

Pokud koupíte celé kuře i s vnitřnostmi, vyjměte droby před samotným porcováním z kuřete ven. Z drobů pak můžete připravit nutričně bohatou polévku na způsob kaldounu.

7 základních kroků, jak vykostit kuře:

  1. Kuře důkladně očistěte a zbavte jej případných zbylého peří.
  2. Kuře položte prsy dolů a v kloubu odřízněte křidélka.
  3. Přímým řezem nařízněte kuře tak, jako byste jej chtěli přepůlit podél páteře. Kost nepřeřezávejte.
  4. Špičkou nože opatrně okrajujte stehenní část. Jakmile odříznete maso a dostanete se ke kloubu, vyvraťte jej směrem od sebe a odřízněte ho. Opakujte i u druhého stehna.
  5. Trup obřezávejte těsně podél kostí kolem dokola. S masem kolem prsní chrupavky si pomozte rukama. Špičkou nože pokračujte okolo hrudního koše.
  6. Postupujte pomalu a dávejte pozor, abyste u hřbetu neprořízli kůži. Uvolněte konec prsní kosti a vyjměte prsa.
  7. V prsním mase najdete ještě malou kůstku ve tvaru písmene V, tu nožem odstraňte.

Hřejivý vývar, lahodná pečínka nebo dokonalá omáčka s liškami

Zatímco se v hrnci pomalu táhne vývar ze skeletu a odřezků, z připraveného masa můžete snadno uvařit ještě plno dalších chodů. Chcete-li část kuřete použít příště, vložte jej do uzavíratelné nádoby. V lednici vám vydrží 2 dny, pro delší uchování použijte mrazák, kde maso vydrží minimálně 6 měsíců, maximální doba by neměla překročit 1 rok. 

Kuřecí vývar

Dokonalé chuti vývaru dosáhnete kombinací surovin a dostatečně dlouhé doby tažení. Barvu a chuť vývaru rovněž podpoříte, když skelet předem orestujete na pánvi nebo 20 minut pečete v troubě. Stejně tak předem orestujte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, kterou do vývaru přidejte později.

Stehna a křidélka na grilu

V létě použijte stehna a křidélka jako součást menu na grilovací party. V zimě můžete použít funkci grilu v troubě a užít si šťavnatou porci stehýnek a křidélek třeba s dokonale vyváženou bbq omáčkou.

Kuřecí prsa na liškách

Kuřecí prsa můžete použít na spoustu různých variací. Skvělá je třeba kombinace kuřecích prsou a liškové omáčky s portským vínem. Porce této delikatesy vás zaručeně zahřeje a příjemně zasytí. Navíc využijete kuřecí prsa s kůží.

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč