0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak poznat změklé máslo

Jak poznat změklé máslo
sdílet:

Najdete ho v receptech na koláče, sušenky či krémy. Co si představit pod pojmem změklé máslo?

 

Je to máslo o teplotě necelých dvacet stupňů. Tu správnou konzistenci má tehdy, když do něj můžete prstem snadno udělat otlak hluboký asi 0,5–1 cm. Prst však nesmí hladce projet celou kostkou. S takovým máslem se vám budou dobře péct koláče, sušenky i šlehat krémy.

Jak máslu pomoci, aby rychleji změklo?

Máslo změkne po hodině mimo lednici, pokud máte vysoké chlazení, může se čas měknutí prodloužit. Pokud jste jej zapomněli vyndat předem a nemáte čas čekat až změkne samo, máme pro vás čtyři vychytávky.

  1. Na pomoc vám bude skleněná miska, kterou nahřejte pod tekoucí horkou vodou. Máslo na talířku miskou přikryjte a uvidíte, že vám dobu čekání výrazně urychlí.
  2. K užitku vám také bude hřejivý radiátor, především v zimním období. Máslo nezapomeňte položit na talířek, tácek či misku. Nemělo by se však jednat o rozpálený radiátor, který by máslo zcela rozpustil. Raději pozorně hlídejte, co se na radiátoru děje.
  3. Nejrychlejším způsobem, jak máslo začít zpracovávat, je jeho nastrouhání. Vlivem vaší teplé dlaně bude rychleji poddajné, malé kousky se také snadněji podrobí mixéru.
  4. Nakrájení na tenké plátky horkým nožem je také velice rychlým řešením. Před každým zakrojením čepel nahřejte v horké vodě, otřete a zakrojte co nejužší plátek másla. Takto zpracované máslo je do deseti minut měkké a poddajné.

Mikrovlnné troubě se raději vyhněte, příliš změklé, až tekuté máslo, může zkazit výsledný moučník či dezert. Výše zmíněné vychytávky vás k chutnému dezertu zaručeně dovedou. V některých receptech můžete klasické máslo nahradit přepuštěným známým také pod názvem ghí. To si jednoduše vyrobíte doma a využijete jej i na další kulinářské pochutiny.

Pokud vám přebývá v mrazáku či lednici máslo, připravili jsme si pro vás inspirativní recepty, jak jej efektivně zpracovat.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč