Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kouzlo změklého másla: Jak rychle přimět máslo k rovnoměrnému změknutí

Změklé máslo
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Najdete ho v receptech na koláče, sušenky či krémy. Co si představit pod pojmem změklé máslo? Je to máslo o teplotě necelých dvacet stupňů. Tu správnou konzistenci má tehdy, když do něj můžete prstem snadno udělat důlek. Prst by jím však neměl hladce projet a nemělo by být rozteklé. Jak jeho změknutí urychlit? 

 

Jedině správně povolené či změklé máslo ideálně našleháte do hladkých krémů nebo nadýchaných základů těst. Jeho konzistence by proto měla být stejnoměrná, nemělo by být tekuté a prst by se do něj měl zabořit, ale neproniknout skrz.

Jak máslu pomoci, aby rychleji změklo?

Máslo změkne po hodině mimo lednici, pokud máte vysoké chlazení, může se čas měknutí prodloužit. Pokud jste jej zapomněli vyndat předem a nemáte čas čekat až změkne samo, máme pro vás několik vychytávek.

1. Nápomocná vám bude skleněná nebo keramická miska, kterou nahřejte pod horkou tekoucí horkou vodou. Máslo na talířku miskou přikryjte a uvidíte, že vám dobu čekání výrazně urychlí.

2. Nejrychlejším způsobem, jak máslo začít zpracovávat, je ho nastrouhat. Působením tepla dlaně se máslo rychleji poddá, malé kousky se také snadněji podrobí metlám šlehače

3. Nakrájet máslo horkým nožem na tenké plátky je dalším rychlým řešením. Před každým zakrojením čepel nahřejte v horké vodě, otřete a odkrojte co nejtenčí plátek másla. Takto zpracované máslo je do deseti minut měkké a poddajné.

4. K užitku vám může být teplý radiátor. Máslo nezapomeňte položit na talířek, tácek či misku. Nemělo by se však jednat o rozpálený radiátor, který by máslo zcela rozpustil. 

5. Mikrovlnné troubě se raději vyhněte anebo použijte rozmrazovací režim (defrost). Máslo na běžný výkon pravděpodobně nebude povolené rovněrně: částečně zcela rozteče a bude horké. Výsledný moučník či dezert se tím může pokazit.

V některých receptech můžete klasické máslo nahradit přepuštěným známým pod názvem ghí. To si jednoduše vyrobíte doma a využijete jej ke smažení a restování.

Zdroje informací: časopis Apetit, BonAppetit, RealSimple

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč