Najdete ho v receptech na koláče, sušenky či krémy. Co si představit pod pojmem změklé máslo?
Je to máslo o teplotě necelých dvacet stupňů. Tu správnou konzistenci má tehdy, když do něj můžete prstem snadno udělat otlak hluboký asi 0,5–1 cm. Prst však nesmí hladce projet celou kostkou. S takovým máslem se vám budou dobře péct koláče, sušenky i šlehat krémy.
Jak máslu pomoci, aby rychleji změklo?
Máslo změkne po hodině mimo lednici, pokud máte vysoké chlazení, může se čas měknutí prodloužit. Pokud jste jej zapomněli vyndat předem a nemáte čas čekat až změkne samo, máme pro vás čtyři vychytávky.
- Na pomoc vám bude skleněná miska, kterou nahřejte pod tekoucí horkou vodou. Máslo na talířku miskou přikryjte a uvidíte, že vám dobu čekání výrazně urychlí.
- K užitku vám také bude hřejivý radiátor, především v zimním období. Máslo nezapomeňte položit na talířek, tácek či misku. Nemělo by se však jednat o rozpálený radiátor, který by máslo zcela rozpustil. Raději pozorně hlídejte, co se na radiátoru děje.
- Nejrychlejším způsobem, jak máslo začít zpracovávat, je jeho nastrouhání. Vlivem vaší teplé dlaně bude rychleji poddajné, malé kousky se také snadněji podrobí mixéru.
- Nakrájení na tenké plátky horkým nožem je také velice rychlým řešením. Před každým zakrojením čepel nahřejte v horké vodě, otřete a zakrojte co nejužší plátek másla. Takto zpracované máslo je do deseti minut měkké a poddajné.
Mikrovlnné troubě se raději vyhněte, příliš změklé, až tekuté máslo, může zkazit výsledný moučník či dezert. Výše zmíněné vychytávky vás k chutnému dezertu zaručeně dovedou. V některých receptech můžete klasické máslo nahradit přepuštěným známým také pod názvem ghí. To si jednoduše vyrobíte doma a využijete jej i na další kulinářské pochutiny.
Pokud vám přebývá v mrazáku či lednici máslo, připravili jsme si pro vás inspirativní recepty, jak jej efektivně zpracovat.