0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak poznat změklé máslo

Jak poznat změklé máslo
sdílet:

Najdete ho v receptech na koláče, sušenky či krémy. Co si představit pod pojmem změklé máslo?

 

Je to máslo o teplotě necelých dvacet stupňů. Tu správnou konzistenci má tehdy, když do něj můžete prstem snadno udělat otlak hluboký asi 0,5–1 cm. Prst však nesmí hladce projet celou kostkou. S takovým máslem se vám budou dobře péct koláče, sušenky i šlehat krémy.

Jak máslu pomoci, aby rychleji změklo?

Máslo změkne po hodině mimo lednici, pokud máte vysoké chlazení, může se čas měknutí prodloužit. Pokud jste jej zapomněli vyndat předem a nemáte čas čekat až změkne samo, máme pro vás čtyři vychytávky.

  1. Na pomoc vám bude skleněná miska, kterou nahřejte pod tekoucí horkou vodou. Máslo na talířku miskou přikryjte a uvidíte, že vám dobu čekání výrazně urychlí.
  2. K užitku vám také bude hřejivý radiátor, především v zimním období. Máslo nezapomeňte položit na talířek, tácek či misku. Nemělo by se však jednat o rozpálený radiátor, který by máslo zcela rozpustil. Raději pozorně hlídejte, co se na radiátoru děje.
  3. Nejrychlejším způsobem, jak máslo začít zpracovávat, je jeho nastrouhání. Vlivem vaší teplé dlaně bude rychleji poddajné, malé kousky se také snadněji podrobí mixéru.
  4. Nakrájení na tenké plátky horkým nožem je také velice rychlým řešením. Před každým zakrojením čepel nahřejte v horké vodě, otřete a zakrojte co nejužší plátek másla. Takto zpracované máslo je do deseti minut měkké a poddajné.

Mikrovlnné troubě se raději vyhněte, příliš změklé, až tekuté máslo, může zkazit výsledný moučník či dezert. Výše zmíněné vychytávky vás k chutnému dezertu zaručeně dovedou. V některých receptech můžete klasické máslo nahradit přepuštěným známým také pod názvem ghí. To si jednoduše vyrobíte doma a využijete jej i na další kulinářské pochutiny.

Pokud vám přebývá v mrazáku či lednici máslo, připravili jsme si pro vás inspirativní recepty, jak jej efektivně zpracovat.

Související články

Jak poznáte máslo a vyznáte se v jeho druzích?
  • Suroviny

Jak poznáte máslo a vyznáte se v jeho druzích?

Péct, vařit a čarovat v kuchyni bez másla určitě jde, s máslem ale jídlo získává další rozměr. Mnohé pokrmy na chuti másla přímo stojí. S jakými másly se můžete setkat a která na co použít? ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit