Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba, nebo je sníte jen tak!
Vyškvařit sádlo doma je snadné a odměnou za vaše úsilí vám bude kvalitní tuk a škvarky plné chuti. Vepřový tuk je navíc univerzální – skvěle se hodí do tradičních českých receptů, ale i na smažení a pečení. Například při pečení klasických poctivých buchet se bez sádla neobejdete.
Krok za krokem: Jak připravit škvarky
- Nakrájejte syrové sádlo, ideálně hřbetní, na menší kostky. Dejte je do hrnce se silným dnem a při střední teplotě začněte pomalu škvařit. Občas promíchejte, aby se sádlo rovnoměrně rozpouštělo.
- Jakmile sádlo začne zlátnout, odstraňte vypečené škvarky pomocí cedníku. Horké sádlo slijte do čisté misky.
- Škvarky vraťte na pánev a z lehka je zakápněte mlékem. Restujte ještě asi 30 sekund, pak je smíchejte se slitým sádlem, vlijte do sklenice a nechte ztuhnout. Škvarky a sádlo můžete uchovávat také zvlášť.
Jak skladovat sádlo
Sádlo uchovávejte nejlépe v uzavíratelné sklenici, která zabrání přístupu vzduchu a udrží jeho čerstvost. V lednici vydrží beze změny chuti i několik měsíců. Pokud ho připravujete ve větším množství, můžete ho také zamrazit – rozdělte ho na menší porce, aby se snadno odebíralo. Až budete chystat třeba klasickou česnečku, jako když ho najdete.
Tip: Škvarky z trouby
Chcete-li si práci usnadnit, zkuste škvařit sádlo v troubě. Pečení je sice delší než škvaření sádla na sporáku, ale nemusíte u nich stát a hrozí i menší riziko spálení. Syrové kostky sádla stačí vložit do pekáčku, vložit do studené trouby, a nechat péct při 160 °C. Občas promíchejte a kontrolujte, škvarky musí být krásně zlaté. Tento postup zabere 3–4 hodiny, ale škvarky se díky rovnoměrnému teplu nepřipálí a zůstanou krásně křupavé.
Věděli jste, že...
- Sádlo má v české kuchyni dlouhou tradici. Díky své trvanlivosti a univerzálnosti bylo po staletí neodmyslitelnou součástí nejen vaření, ale i pečení.
- I když se vepřový tuk někdy dostává do nemilosti, při rozumné konzumaci je bohatým zdrojem energie a obsahuje i nenasycené mastné kyseliny.
- Škvarky nejsou jen českou specialitou! Ve Francii je znají jako „grattons“, ve Španělsku jako „chicharrón“ a i v dalších zemích se těší podobné oblibě.
- Sádlo se používá nejen v kuchyni, ale i v lidovém léčitelství. Čisté, nesolené sádlo je po staletí využíváno k hojení jizev, ekzémů a dalších kožních potíží.
Kam s nimi? Tipy na použití škvarků:
- Na chleba: Rozmačkejte je s česnekem na jednoduchou pomazánku nebo se inspirujte našim receptem na škvarkovou pomazánku s jarní cibulkou. Tato pomazánka je senzační svačinkou nebo studenou večeří, kterou vezme za vděk celá rodina.
- Do těsta: Přidejte škvarky do těsta a upečte škvarkové bochánky, hodí se skvěle k polévkám, například s gulášovou budou nerozlučná dvojka!
- Nahraďte krutony! Posypte jimi krémové polévky, těstoviny nebo saláty.
Zdroj: Apetit 10/2016, Apetit 02/2024, Apetit