Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům

Škvarky a sádlo
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba, nebo je sníte jen tak!

Vyškvařit sádlo doma je snadné a odměnou za vaše úsilí vám bude kvalitní tuk a škvarky plné chuti. Vepřový tuk je navíc univerzální – skvěle se hodí do tradičních českých receptů, ale i na smažení a pečení. Například při pečení klasických poctivých buchet se bez sádla neobejdete.

Krok za krokem: Jak připravit škvarky

  1. Nakrájejte syrové sádlo, ideálně hřbetní, na menší kostky. Dejte je do hrnce se silným dnem a při střední teplotě začněte pomalu škvařit. Občas promíchejte, aby se sádlo rovnoměrně rozpouštělo.
  2. Jakmile sádlo začne zlátnout, odstraňte vypečené škvarky pomocí cedníku. Horké sádlo slijte do čisté misky.
  3. Škvarky vraťte na pánev a z lehka je zakápněte mlékem. Restujte ještě asi 30 sekund, pak je smíchejte se slitým sádlem, vlijte do sklenice a nechte ztuhnout. Škvarky a sádlo můžete uchovávat také zvlášť.

Jak skladovat sádlo

Sádlo uchovávejte nejlépe v uzavíratelné sklenici, která zabrání přístupu vzduchu a udrží jeho čerstvost. V lednici vydrží beze změny chuti i několik měsíců. Pokud ho připravujete ve větším množství, můžete ho také zamrazit – rozdělte ho na menší porce, aby se snadno odebíralo. Až budete chystat třeba klasickou česnečku, jako když ho najdete.

Tip: Škvarky z trouby

Chcete-li si práci usnadnit, zkuste škvařit sádlo v troubě. Pečení je sice delší než škvaření sádla na sporáku, ale nemusíte u nich stát a hrozí i menší riziko spálení. Syrové kostky sádla stačí vložit do pekáčku, vložit do studené trouby, a nechat péct při 160 °C. Občas promíchejte a kontrolujte, škvarky musí být krásně zlaté. Tento postup zabere 3–4 hodiny, ale škvarky se díky rovnoměrnému teplu nepřipálí a zůstanou krásně křupavé.

Věděli jste, že...

  • Sádlo má v české kuchyni dlouhou tradici. Díky své trvanlivosti a univerzálnosti bylo po staletí neodmyslitelnou součástí nejen vaření, ale i pečení.
  • I když se vepřový tuk někdy dostává do nemilosti, při rozumné konzumaci je bohatým zdrojem energie a obsahuje i nenasycené mastné kyseliny.
  • Škvarky nejsou jen českou specialitou! Ve Francii je znají jako „grattons“, ve Španělsku jako „chicharrón“ a i v dalších zemích se těší podobné oblibě.
  • Sádlo se používá nejen v kuchyni, ale i v lidovém léčitelství. Čisté, nesolené sádlo je po staletí využíváno k hojení jizev, ekzémů a dalších kožních potíží.

Kam s nimi? Tipy na použití škvarků:

  • Na chleba: Rozmačkejte je s česnekem na jednoduchou pomazánku nebo se inspirujte našim receptem na škvarkovou pomazánku s jarní cibulkou. Tato pomazánka je senzační svačinkou nebo studenou večeří, kterou vezme za vděk celá rodina.
  • Do těsta: Přidejte škvarky do těsta a upečte škvarkové bochánky, hodí se skvěle k polévkám, například s gulášovou budou nerozlučná dvojka!
  • Nahraďte krutony! Posypte jimi krémové polévky, těstoviny nebo saláty.

Zdroj: Apetit 10/2016, Apetit 02/2024, Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...