Kuchyně je srdcem každé domácnosti. Trávíme v ní dost času, přitom se o ni často staráme často jen povrchově. Začnou se v ní vyskytovat věci, které tam nemají co pohledávat. S vyklízením kuchyně nemusíte čekat až do jara, začněte hned!
Věci, které je třeba vyhodit z hygienických důvodů
1. Staré houbičky
Houbičky je potřeba pravidelně měnit. Životnost kuchyňské houbičky sice můžete prodloužit tím, že ji umyjete v myčce nebo vydezinfikujete. Studie z roku 2017 publikovaná v časopise Nature ovšem přišla se zjištěním, že použité houbičky jsou útočištěm pro bakterie Moraxella osloensis.
- Přestože tato bakterie nepředstavuje žádné vážné zdravotní nebezpečí, může zvyšovat riziko infekcí u lidí, kteří mají oslabený imunitní systém.
2. Opotřebovaná krájecí prkénka
Dobrou (i nutnou) praxí profi kuchařů je mít prkénka oddělená: jedno na syrové maso a ryby a druhé na zeleninu, chléb a většinu ostatních potravin. Pokud se však na prkénku časem objeví rýhy a zářezy, je potřeba ho vyměnit. Rýhy na prkénku se špatně čistí a mohou se stát živnou půdou pro bakterie.
3. Staré náčiní
Oprýskané a popraskané kuchyňské náčiní či nádobí bylo možná kdysi krásné, ale nyní už jen překáží. Pokud nejde zrovna o talíř po babičce, ke kterému máte osobní vztah, zbavte se ho. Není nic horšího než zásuvka nacpaná nádobím, která nejde zavřít. Sami si navíc odpovězte na otázku, opravdu potřebujte 20 talířů a 10 vařeček? A opět platí, v rýhách se mohou držet nečistoty a bakterie.
Vyhazování za účelem organizace
Nepoužívané spotřebiče
Kuchyně mohou být plné nejrůznějších přebytečných a nepoužívaných spotřebičů a nástrojů, které jsme v průběhu času nashromáždili. Leží vám ve skříňkách a zásuvkách nějaké kuchyňské pomůcky a práší se na ně?
- Udělejte poctivou inventuru a zbavte se věcí a přístrojů, které jste za poslední rok nepoužili.
Nepoužité omáčky a jednorázové příbory
S objednaným jídlem domů často dostanete i nadměrné množství sáčků s omáčkami, brček a příborů. Možná vám přijde škoda takové věci vyhazovat, ale pokud je budete skladovat, změní se v nepořádek. Svou sbírku pravidelně probírejte a nepotřebné vyhoďte.
- Pokud objednáváte často z jedné restaurace, zkuste jim do poznámky příště napsat, že o omáčky či příbory nemáte zájem.
Třídění prošlých potravin
Vyčpělé koření
Možná se vám v regálu nebo na policích povaluje nepoužité nebo částečně použité koření. Některé mohou být roky staré!
- Koření vcelku vydrží dva až čtyři roky, zatímco mleté koření vydrží o poznání méně, protože ztrácí vůni rychleji.
- Pravidelně ho proto probírete a uchovávejte v neprůhledných kořenkách, aby se do něj nepustili moli a neztrácelo svou kvalitu působením slunečního svitu.
Káva
Jste milovníkem kávy? Možná máte ve spíži zásoby zrnkové nebo mleté kávy. Celozrnnou nebo čerstvě namletou kávu můžete skladovat až dva týdny v uzavřené nádobě na chladném, suchém a tmavém místě, klidně v chladničce. Poté ztrácí chuť i vůni.
Oleje
Oleje nevydrží věčnost. Teplo a přímé sluneční světlo je ničí všechny – rafinované kuchyňské oleje na smažení sice mohou vydržet až rok po otevření na tmavém místě, nerafinované oleje ztrácejí časem aromatické látky i další žádoucí složky a rozkládají se (oxidují) rychleji.
- Lahev olivového oleje nebo jiného za studena lisovaného oleje je lepší zkonzumovat co nejdříve a uchovávat v chladu a temnu. Často se prodávají v tmavé lahvi, která je chrání před rozkladem.
- Olej je nejlepší uchovávat na chladnějším místě a v temnotě, tedy ve spíži nebo ve skříň s potravinami.
Potraviny v mrazáku
Přebytky potravin většinou končí v mrazáku, ale ani tam není jejich trvanlivost věčná.
- Co se týče masa, ryby vydrží v mrazáku čtyři měsíce, kuřecí a hovězí rok, vepřové osm měsíců. Houby, zelenina a ovoce by v mrazáku měli být také maximálně rok.
Ať už je vaším cílem omezit plýtvání potravinami nebo dosáhnout minimalistického vzhledu, pravidelné vyklízení kuchyně vám pomůže udržet v ní pořádek a prostor pro co nejpohodlnější vaření!
Zdroj informací: Eating Well, časopis Apetit, BBC Good Food, Bezpečnost potravin