Vzhledem k množství druhů a stupni pálivosti chilli papriček se může snadno stát, že místo ideálně pikantního sousta ochutnáme při vaření jídlo, které kvůli intenzivní pálivosti ztrácí svou požadovanou chuť a zažehne nám oheň v ústech. Co s tím? Existuje několik skvělých tipů a triků, díky kterým příliš pálivé jídlo zachráníte. Podívejte se s námi na účinná řešení, když vám „ujede ruka” s chilli.
Při přípravě ostřejšího pokrmu se může velmi snadno stát, že to s chilli zkrátka přeženeme. Nejen že je jídlo až moc ostré, ale díky příliš velké pálivosti nám v ústech vyniká pouze chilli, ostatní ingredience ztrácí intenzitu a pokrm pak chutná tak, jako bychom zakousli pouze chilli papričku.
Pomocné neutralizační suroviny
Za pálivost chilli může rostlinný alkaloid kapsaicin, který patří mezi olejové látky. Proto není dobré zapíjet příliš ostré sousto vodou, která pálivost olejové látky podpoří a výsledkem je ještě silnější pocit pálivosti. Podobně to funguje i při vaření, proto se musíme zaměřit na suroviny s neutralizačním účinkem. Nejlepší potravinou známou pro svou schopnost tlumit pálivost chilli, je mléko. Do oblíbeného pokrmu můžete použít i jiné mléčné výrobky, například jogurt nebo smetanu. Skvěle vám ke zmírnění pálení chilli poslouží i kokosové mléko, které se dokonale hodí k orientálním pokrmům. Přidáním jedné z uvedených ingrediencí dojde ke zmírnění pálivosti chilli a jídlo se rázem stane jemnějším. Dáme tak šanci vyniknout i ostatním chutím.
Dejte prostor ostatním ingrediencím
Nehodí-li se vám do receptu přidávat mléčné výrobky, což patří mezi snadnější řešení přílišné pálivosti, zkuste experimentovat a postupně přidávat ostatní ingredience z receptu. Takové vaření má co do činění s alchymií, ale věřte, že se vám to vyplatí. Přidávejte zeleninu (ideální jsou například krájená rajčata), neostré koření, cukr nebo tekutinu, kterou jídlo zředíte a výsledkem bude nižší koncentrace chilli.
Jak se měří a ředí pálivost chilli?
Již od počátku 20. století dokážeme změřit pálivost jednotlivých chilli papriček díky jednotkám Scovilleho stupnice. Měření pak probíhá za pomoci roztoku stanoveného množství chilli, vody a cukru. Postupným ředěním dochází k úplnému vymizení pálivosti. Vzhledem k individuálnímu vnímání pálivosti však i v případě odborného měření výsledek není stoprocentní. Pokud nepatříte k soutěžícím závodu v pojídání chilli, doporučujeme zkoušet pálivost jednotlivých chilli papriček velmi opatrně. Podívejte se na naše tipy, jak správně pracovat s chilli papričkami a jak zachránit zažehnutý oheň v ústech po příliš ostrém soustu.