0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak zachránit příliš pálivé jídlo

Jak zachránit příliš pálivé jídlo
sdílet:

Vzhledem k množství druhů a stupni pálivosti chilli papriček se může snadno stát, že místo ideálně pikantního sousta ochutnáme při vaření jídlo, které kvůli intenzivní pálivosti ztrácí svou požadovanou chuť a zažehne nám oheň v ústech. Co s tím? Existuje několik skvělých tipů a triků, díky kterým příliš pálivé jídlo zachráníte. Podívejte se s námi na účinná řešení, když vám „ujede ruka” s chilli.

Při přípravě ostřejšího pokrmu se může velmi snadno stát, že to s chilli zkrátka přeženeme. Nejen že je jídlo až moc ostré, ale díky příliš velké pálivosti nám v ústech vyniká pouze chilli, ostatní ingredience ztrácí intenzitu a pokrm pak chutná tak, jako bychom zakousli pouze chilli papričku.

Pomocné neutralizační suroviny

Za pálivost chilli může rostlinný alkaloid kapsaicin, který patří mezi olejové látky. Proto není dobré zapíjet příliš ostré sousto vodou, která pálivost olejové látky podpoří a výsledkem je ještě silnější pocit pálivosti. Podobně to funguje i při vaření, proto se musíme zaměřit na suroviny s neutralizačním účinkem. Nejlepší potravinou známou pro svou schopnost tlumit pálivost chilli, je mléko. Do oblíbeného pokrmu můžete použít i jiné mléčné výrobky, například jogurt nebo smetanu. Skvěle vám ke zmírnění pálení chilli poslouží i kokosové mléko, které se dokonale hodí k orientálním pokrmům. Přidáním jedné z uvedených ingrediencí dojde ke zmírnění pálivosti chilli a jídlo se rázem stane jemnějším. Dáme tak šanci vyniknout i ostatním chutím.

Dejte prostor ostatním ingrediencím

Nehodí-li se vám do receptu přidávat mléčné výrobky, což patří mezi snadnější řešení přílišné pálivosti, zkuste experimentovat a postupně přidávat ostatní ingredience z receptu. Takové vaření má co do činění s alchymií, ale věřte, že se vám to vyplatí. Přidávejte zeleninu (ideální jsou například krájená rajčata), neostré koření, cukr nebo tekutinu, kterou jídlo zředíte a výsledkem bude nižší koncentrace chilli.

 

Jak se měří a ředí pálivost chilli?

Již od počátku 20. století dokážeme změřit pálivost jednotlivých chilli papriček díky jednotkám Scovilleho stupnice. Měření pak probíhá za pomoci roztoku stanoveného množství chilli, vody a cukru. Postupným ředěním dochází k úplnému vymizení pálivosti. Vzhledem k individuálnímu vnímání pálivosti však i v případě odborného měření výsledek není stoprocentní. Pokud nepatříte k soutěžícím závodu v pojídání chilli, doporučujeme zkoušet pálivost jednotlivých chilli papriček velmi opatrně. Podívejte se na naše tipy, jak správně pracovat s chilli papričkami a jak zachránit zažehnutý oheň v ústech po příliš ostrém soustu.  

Související články

Uvařte si pikantní čatní
  • Tipy a triky

Uvařte si pikantní čatní

V létě nemusíte zavařovat jen ovoce a marmelády. Do skleniček můžete uložit také pikantní čatní....
Pikantní polévka
  • Tipy a triky

Pikantní polévka

Pokud přemýšlíte, jak ozvláštnit chuť polévky, zkuste přidat na pikantnosti....
Přehnali jste to s chilli?
  • ARCHIV / nepridavat nove

Přehnali jste to s chilli?

Hlavně nic nepijte – pálení by bylo ještě horší. Raději něco snězte, ryži, chleba nebo fazole, případně nějaký mléčný výrobek, třeba jogurt nebo zakysanou smetanu. ...
Očištění a krájení chilli
  • Tipy a triky

Očištění a krájení chilli

Chilli papričky dodají jídlu říz. Pokud milujete jídla vyslovene ostrá, můžete použít chilli papričku včetně semínek. Jestli chcete o něco jemnější chuť, možná se vám bude hodit tip, jak chilli papričky správně očistit.    ...
Scovilleova stupnice: měření pekelné pálivosti
  • Zajímavosti

Scovilleova stupnice: měření pekelné pálivosti

Někdo to rád ostré! A co jednomu připadá lehce pikantní, jinému zažehne v ústech oheň. Vnímání chuti je individuální, pálivost jednotlivých chilli papriček však dokážeme změřit díky Scovilleho stupnici. Podívejte se s námi na nejznámější...
Zázračné chilli – pomůže s hubnutím i chutí k sexu
  • Zajímavosti

Zázračné chilli – pomůže s hubnutím i chutí k sexu

Někdo pálivé pokrmy zbožňuje, jinému vůbec nedělají dobře, a tak se všem jídlům s chilli vyhýbá obloukem. Víme, že každému nemusí chutnat vše, ale v případě chilli je to trochu škoda, protože tahle zelenina původem z Mexika má na naše tělo...
Ohnivé chilli papričky
  • Tipy a triky

Ohnivé chilli papričky

Různobarevné, a hlavně pořádně pálivé papričky získaly oblibu kuchařů z celého světa. Najdete je v mexických tortillách, na stolech španělských tapas barů i ve spoustě asijských jídel. Vychutnejte si pikantní vaření i vy. Jídla s chilli...
Jak na to: fermentovaná chilli omáčka
  • Tipy a triky

Jak na to: fermentovaná chilli omáčka

Pokud patříte k milovníkům ostrých chutí, pálivá papriková omáčka u vás doma určitě nechybí. Co si takhle připravit svou vlastní, navíc fermentovanou, plnou přirozené chuti a zdraví prospěšných látek bez umělých dochucovadel?  ...

Apetit magazín

5 kroků, jak si snadno a rychle vyrobit domácí balkánský sýr
  • Jak na to

5 kroků, jak si snadno a rychle vyrobit domácí balkánský sýr

Láká vás domácí výroba sýrů? Zkuste začít od něčeho jednoduchého. Sýr balkánského typu je snadný na přípravu, nemusí zrát a rovnou čerstvý se nakládá do slaného nálevu. Odpadne vám tak spousta starostí a téměř okamžitě máte domácí pochoutku...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit