Jak zachránit příliš pálivé jídlo

Jak zachránit příliš pálivé jídlo
sdílet:
Vzhledem k množství druhů a stupni pálivosti chilli papriček se může snadno stát, že místo ideálně pikantního sousta ochutnáme při vaření jídlo, které kvůli intenzivní pálivosti ztrácí svou požadovanou chuť a zažehne nám oheň v ústech. Co s tím? Existuje několik skvělých tipů a triků, díky kterým příliš pálivé jídlo zachráníte. Podívejte se s námi na účinná řešení, když vám „ujede ruka” s chilli.

Při přípravě ostřejšího pokrmu se může velmi snadno stát, že to s chilli zkrátka přeženeme. Nejen že je jídlo až moc ostré, ale díky příliš velké pálivosti nám v ústech vyniká pouze chilli, ostatní ingredience ztrácí intenzitu a pokrm pak chutná tak, jako bychom zakousli pouze chilli papričku.

5 důvodů, proč si dopřát chilli

5 důvodů, proč si dopřát chilli

Více

Pomocné neutralizační suroviny

Za pálivost chilli může rostlinný alkaloid kapsaicin, který patří mezi olejové látky. Proto není dobré zapíjet příliš ostré sousto vodou, která pálivost olejové látky podpoří a výsledkem je ještě silnější pocit pálivosti. Podobně to funguje i při vaření, proto se musíme zaměřit na suroviny s neutralizačním účinkem. Nejlepší potravinou známou pro svou schopnost tlumit pálivost chilli, je mléko. Do oblíbeného pokrmu můžete použít i jiné mléčné výrobky, například jogurt nebo smetanu. Skvěle vám ke zmírnění pálení chilli poslouží i kokosové mléko, které se dokonale hodí k orientálním pokrmům. Přidáním jedné z uvedených ingrediencí dojde ke zmírnění pálivosti chilli a jídlo se rázem stane jemnějším. Dáme tak šanci vyniknout i ostatním chutím.

Dejte prostor ostatním ingrediencím

Nehodí-li se vám do receptu přidávat mléčné výrobky, což patří mezi snadnější řešení přílišné pálivosti, zkuste experimentovat a postupně přidávat ostatní ingredience z receptu. Takové vaření má co do činění s alchymií, ale věřte, že se vám to vyplatí. Přidávejte zeleninu (ideální jsou například krájená rajčata), neostré koření, cukr nebo tekutinu, kterou jídlo zředíte a výsledkem bude nižší koncentrace chilli.

Neobvyklé recepty s chilli, které si zamilujete

Neobvyklé recepty s chilli, které si zamilujete

Více
 

Jak se měří a ředí pálivost chilli?

Již od počátku 20. století dokážeme změřit pálivost jednotlivých chilli papriček díky jednotkám Scovilleho stupnice. Měření pak probíhá za pomoci roztoku stanoveného množství chilli, vody a cukru. Postupným ředěním dochází k úplnému vymizení pálivosti. Vzhledem k individuálnímu vnímání pálivosti však i v případě odborného měření výsledek není stoprocentní. Pokud nepatříte k soutěžícím závodu v pojídání chilli, doporučujeme zkoušet pálivost jednotlivých chilli papriček velmi opatrně. Podívejte se na naše tipy, jak správně pracovat s chilli papričkami a jak zachránit zažehnutý oheň v ústech po příliš ostrém soustu.  

Související články

5 večeří s chutí chilli
  • Tipy a triky

5 večeří s chutí chilli

Kokosové karí s tofu I tofu, ‚bílý sójový tvaroh‘, můžete připravit přímo labužnicky. Třeba jako rychlovku z jednoho hrnce. Ke karí m&...
Uvařte si pikantní čatní
  • Tipy a triky

Uvařte si pikantní čatní

Příprava čatní je jednoduchá – všechny suroviny společně povaříte v hrnci, dochutíte a pak už jen naplníte skleničky, které ve spíži počkají na svoji chvíli. Skvěle doplní grilovaná masa, uzeninu, teriny a paštiky. Čatní můžete použít...
Pikantní polévka
  • Tipy a triky

Pikantní polévka

Sušené chilli papričky nechte nabobtnat ve vodě, poté povařte v troše smetany a rozmixujte na pastu. Množství určete dle své chuti. Tu pak všlehejte do polévky. Nebo můžete použít čerstvou chilli papričku bez semínek, předem ji...
Jak sušit chilli papričky
  • Tipy a triky

Jak sušit chilli papričky

Tuto situaci známe moc dobře. Koupili jste balení chilli papriček, ale spotřebujete jen část z nich. Co s nimi, když jich máte víc, než potřebujete? Dlouhé skladování v lednici jim nesvědčí a chlad mrazáku poruší jejich strukturu. Vždy je...
Přehnali jste to s chilli?
  • Tipy a triky

Přehnali jste to s chilli?

Hlavně nic nepijte – pálení by bylo ještě horší. Raději něco snězte, ryži, chleba nebo fazole, případně nějaký mléčný výrobek, třeba jogurt nebo zakysanou smetanu. ...
Očištění a krájení chilli
  • Tipy a triky

Očištění a krájení chilli

Odkrojte stopku a špičku. Pak papričku podélně rozpulte, vyřízněte semínka i s žebry, na nichž jsou přichycena. Zůstanou dva přibližné trojúhelníky dužiny, které se už snadno krájejí na proužky a pak na drobné kostičky. Při práci s chilli...
Scovilleova stupnice: měření pekelné pálivosti
  • Novinky a zajímavosti

Scovilleova stupnice: měření pekelné pálivosti

Co je to Scovilleova stupnice?Scovilleova nebo také Scovilleho stupnice je unikátní test měření pálivosti chilli papriček. Tuto metodu vynalezl v roce 1912 chemik Wilbur L. Scoville a díky jednotkám SHU (Scoville Heat Units) dokážeme za...
Zázračné chilli – pomůže s hubnutím i chutí k sexu
  • Novinky a zajímavosti

Zázračné chilli – pomůže s hubnutím i chutí k sexu

S chilli za štíhlou postavouTaké už jste slyšeli, že s pomocí chilli můžete zhubnout? A je to pravda nebo mýtus? Pro milovníky chilli máme dobrou zprávu. Je to pravda! Chilli vám při hubnutí může do jisté míry...
Ohnivé chilli papričky
  • Tipy a triky

Ohnivé chilli papričky

Oheň na talíři Krev vám rozproudí thajská nudlová polévka s lososem, její palčivost zjemní kokosové mléko. Papričky sluší i Itálii. Špagety aglio e olio (tedy s česnekem a olivovým olejem) patří k základním pilířům italské kuchyně....
Jak na to: fermentovaná chilli omáčka
  • Tipy a triky

Jak na to: fermentovaná chilli omáčka

Zelenina na pálivé omáčky se obvykle opéká, smaží nebo dusí s olejem a octem, který její chuti dodává výraznou nakyslost. Poté se rozmixuje na více či méně hustou tekutinu, která každému jídlu dodá výraznou pálivost. My pro vás v...

Obchod Apetit