Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak zužitkovat množící se kvásek

18. 7. 2014
pečivo
PXhere.com

Abyste nedopadli jako v pohádce Hrnečku, vař, je potřeba množící se kvásek pravidelně odebírat. Buď z něj upečete chleba, dalamánky či bagety, nebo ho můžete použít přímo do vaření. Zkoušeli jste už krkonošské kyselo?

S kváskem se dá kouzlit. Péct z něj můžete pšeničnožitný chleba i špaldové housky, které skvěle chutnají s tvarohovou pomazánkou.

Přidat ho můžete také do bramborové bagety, cibulového chleba nebo pikantních chlebových kostek s chilli a parmazánem.

Máte chuť na experiment? Zkuste s kváskem připravit nadýchané knedlíky k víkendové pečeni.

Co uvařit z kvásku?

Kvásek nemusí přijít jen do pečiva. Klasický kváskový recept je krkonošské kyselo: 200 g chlebového kvásku důkladně rozmíchejte v 1 litru vlažné vody. Osolte, okmínujte a přidejte 10 g sušených nebo 100 g čerstvých lesních hub. Čerstvé houby pokrájejte, sušené namočte a do kysela přilijte i s nálevem.

Potom se rozhodněte, jestli chcete mít brambory v polévce, nebo je budete podávat zvlášť. V prvním případě oloupejte půl kila brambor, rozkrájejte, přidejte do polévky a vařte na mírném ohni asi 20 minut.

V druhém případě je uvařte ve slupce, oloupejte a pokrájejte. Chcete-li, oloupejte a najemno pokrájejte 1 cibuli, opečte ji na lžíci másla dozlatova a ke konci varu přidejte do polévky. Dochuťte. Můžete vmíchat 100 ml smetany ke šlehání. Kyselo se také podává s míchanými vejci. 

Zdroj informací: časopis Apetit

Česká kuchyně Česká klasika Chleba a další pečivo

Související články