0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak zužitkovat množící se kvásek

pečivo
ZDROJ: PXhere.com
sdílet:

Abyste nedopadli jako v pohádce Hrnečku, vař!

DENNĚ ČERSTVÉ PEČIVO

S kváskem se dá kouzlit. Péct z něj můžete pšeničnožitný chleba (recept) i špaldové housky (recept), které skvěle chutnají s tvarohovou pomazánkou. Přidat ho můžete také do bramborové bagety (recept), cibulového chleba (recept) nebo pikantních chlebových kostek s chilli a parmazánem (recept). Máte chuť na experiment? Zkuste s kváskem připravit nadýchané knedlíky (recept) k víkendové pečeni.

ROZDĚLTE SE

Nechcete-li denně péct čerstvý chleba, můžete přebytky kvásku rozdávat dalším nadšencům. Mrkněte na PečemPecen.cz.

KRKONOŠSKÉ KYSELO

Kvásek nemusí přijít jen do pečiva. Klasický kváskový recept je krkonošské kyselo: 200 g chlebového kvásku důkladně rozmíchejte v 1 litru vlažné vody. Osolte, okmínujte a přidejte 10 g sušených nebo 100 g čerstvých lesních hub. Čerstvé houby pokrájejte, sušené namočte a do kysela přilijte i s nálevem.

Potom se rozhodněte, jestli chcete mít brambory v polévce, nebo je budete podávat zvlášť. V prvním případě oloupejte půl kila brambor, rozkrájejte, přidejte do polévky a vařte na mírném ohni asi 20 minut. V druhém případě je uvařte ve slupce, oloupejte a pokrájejte. Chcete-li, oloupejte a najemno pokrájejte 1 cibuli, opečte ji na lžíci másla dozlatova a ke konci varu přidejte do polévky. Dochuťte. Můžete vmíchat 100 ml smetany ke šlehání. Kyselo se také podává s míchanými vejci. 

A co vy? Pečujete o svůj vlastní kvásek? A co z něj připravujete?

Související články

Hrátky s kváskem
  • ARCHIV / nepridavat nove

Hrátky s kváskem

Příprava a udržování žitného kvasu chce spoustu trpělivosti a lásky. „O to víc vás potěší, až vytáhnete z trouby vlastnoručně upečený voňavý, opravdový chleba,“ říká Stáňa Moravcová, která v redakci pět měsíců kvásek živila a pekla to...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit