Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jaké brambory se hodí do bramborového salátu? Sázkou na jistotu jsou Keřkovské rohlíčky

Bramborový salát
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Bez něj by štědrovečerní večeře nebyla úplná, každá rodina má svůj tradiční recept a nejlépe chutná se smaženým kaprem nebo řízkem. Řeč je samozřejmě o bramborovém salátu. Někdo řeší, zda do něj patří uzenina nebo sterilovaná zelenina, my řešíme výběr těch nejlepších brambor. Protože rozhodně není jedno, jaké použijete.

Možná připravujete bramborový salát jen jednou do roka, ale s o to větší láskou a péčí. Vybíráte nejlepší vajíčka, připravujete domácí majonézu. Ale co brambory? Nezapomínáte na ně? Nemyslíme tím, jestli je máte koupené a včas uvařené, aby stihly vychladnout, ale jestli i jejich výběru věnujete dostatek pozornosti. Ne každá odrůda se do salátu hodí – ta správná ho však dokáže proměnit v dokonalou přílohu.

Vhodný typ do salátu? Brambory typu A

S konkrétními názvy odrůd brambor se nejčastěji setkáte na trzích a prodejích ze dvora, kde vám poradí, na co se přesně hodí. V obchodech se musíte orientovat v rozdělení podle varného typu A, B nebo C. 

  • Typ A – Říká se jim salátové a přesně tak se také využívají. Vaří se ve slupce a připravíte z nich ten nejlepší štědrovečerní salát nebo lehčí vídeňský salát. Skvělé jsou jen tak vařené s máslem na loupačku. Jsou pevné a tuhé i po varu, takže se nemusíte bát, že se v salátu rozpadnou.
  • Typ B – Univerzální přílohový typ. Tyto brambory jsou podstatně měkčí než salátové, ale stále mají schopnost si udržet tvar. Hodí se třeba do gulášové a do bramborové polévky, ale perfektní jsou i v zapékaných pokrmech.
  • Typ C – Pod tímto označením najdete nejměkčí brambory. Po uvaření moučnatí a rozpadají se. Efektivně je využijete k přípravě kaší a různých bramborových těst

„Podmínkou dokonalého salátu jsou správné brambory – neměly by být příliš moučnaté. Na našem trhu proto uspěly tzv. odrůdy pro speciální využití. Nepěstují se ve velkém, ale ozvláštňují běžnou nabídku a u kuchařů bodují právě při přípravě specifických jídel, jako je vánoční salát,“ dočtete se na webu Jídlo a radost. Mezi nejznámější patří například odrůda Keřkovské rohlíčky. Vznikla křížením Višňovských rohlíčků a odrůdy Parnassie, má pevnou konzistenci a střední moučnatost. „Keřkovské rohlíčky z České Bělé si dokonce vysloužily ocenění Regionální potravina Kraje Vysočina,“ říkají kuchaři z Ambiente.

Tato odrůda je poměrně vzácná a k sehnání je často jen v době před Vánocemi. Další odrůdou, se kterou při přípravě salátu neuděláte chybu, je Annabelle neboli královna salátů.

Jak brambory na salát vařit?

  • Brambory zahřívejte postupně až k bodu varu, aby si zachovaly správnou strukturu.
  • Vařte je ve slupce. Budou mít plnější chuť a uchovají si také více zdraví prospěšných látek.
  • Nepřevařte je – hotové poznáte podle toho, že do nich snadno píchnete nožem; jsou měkké, ale nerozpadají se. Než je začnete loupat a krájet, nechte je dobře vychladnout.
  • Brambory vařte ideálně den předem.

Zdroj: Jidloaradost.ambi.cz

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín