0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jakou zeleninu jíst na konci zimy

salát z červené řepy
ZDROJ: Rawpixel.com
sdílet:

Zásoby se tenčí. Je lepší jíst čerstvou, nebo mraženou?

Chceme-li jíst zeleninu podle sezony a od českých zemědělců, na konci února už nemáme příliš na výběr. Na čerstvou jarní si ještě počkáme, a tak zbývá sklizená na podzim nebo mražená. Nejlepším zdrojem české čerstvé zeleniny jsou v tomto období farmáři, kteří mají nyní v nabídce zimní odrůdy pórku, růžičkovou i hlávkovou kapustu, uskladněnou kořenovou zeleninu a také brambory, cibuli, červenou řepu a zelí. Při nákupu si ji dobře osahejte a prohlédněte. Zelenina nesmí být nahnilá či jinak znehodnocená, na dotek musí být pevná a tvrdá, ne gumová či scvrklá.

Kdy sáhnout po zelenině z mrazáku? Hodně záleží na tom, jak ji chcete zpracovat. Pokud z ní vaříte polévku, používáte ji jako základ na omáčku nebo do ragú, se sáčkem mražené zeleniny chybu neuděláte. Vařením se stejně vitaminy znehodnotí a vám jde především o chuť, kterou má zelenina jídlu dodat.

Pokud jste si zeleninu v sezoně nezamrazili a místo vlastních zásob musíte dát přednost nákupu v obchodě, důkladně si sáček ohmatejte. Zelenina, kterou skrývá, musí být sypká, ne jako jeden kus ledu. Na škodu jsou také drobné ledové krystalky. Na saláty a krátkou tepelnou úpravu (například vaření v páře) je však nejlepší zelenina čerstvá. Mrkev, celer nebo zelí mají i na konci zimy stále co nabídnout.

Zeleninové menu pro konec zimy:

Připravila Jana Kopřivová

Související články

5x teplý zimní salát
  • Tipy a triky

5x teplý zimní salát

Zkuste saláty zařadit jako běžnou součást jídelníčku i v zimě. Expresní příprava vám v pracovním týdnu hraje do karet.   ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit