Zásoby se tenčí. Je lepší jíst čerstvou, nebo mraženou?
Chceme-li jíst zeleninu podle sezony a od českých zemědělců, na konci února už nemáme příliš na výběr. Na čerstvou jarní si ještě počkáme, a tak zbývá sklizená na podzim nebo mražená. Nejlepším zdrojem české čerstvé zeleniny jsou v tomto období farmáři, kteří mají nyní v nabídce zimní odrůdy pórku, růžičkovou i hlávkovou kapustu, uskladněnou kořenovou zeleninu a také brambory, cibuli, červenou řepu a zelí. Při nákupu si ji dobře osahejte a prohlédněte. Zelenina nesmí být nahnilá či jinak znehodnocená, na dotek musí být pevná a tvrdá, ne gumová či scvrklá.
Kdy sáhnout po zelenině z mrazáku? Hodně záleží na tom, jak ji chcete zpracovat. Pokud z ní vaříte polévku, používáte ji jako základ na omáčku nebo do ragú, se sáčkem mražené zeleniny chybu neuděláte. Vařením se stejně vitaminy znehodnotí a vám jde především o chuť, kterou má zelenina jídlu dodat.
Pokud jste si zeleninu v sezoně nezamrazili a místo vlastních zásob musíte dát přednost nákupu v obchodě, důkladně si sáček ohmatejte. Zelenina, kterou skrývá, musí být sypká, ne jako jeden kus ledu. Na škodu jsou také drobné ledové krystalky. Na saláty a krátkou tepelnou úpravu (například vaření v páře) je však nejlepší zelenina čerstvá. Mrkev, celer nebo zelí mají i na konci zimy stále co nabídnout.