Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jarní louka na talíři: Zpestřete si jídlo jedlými květy. K čemu se hodí levandule, chrpa nebo měsíček?

Salát s jedlými květy
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Použití květů můžeme směle označit za jeden z nějžhavějších gastronomických trendů posledních let. Také toužíte po jídle zářícím barvami jako jarní louka? Pro jedlé květy nemusíte chodit daleko, podívejte se s námi na jedlé luční kvítí a připravte si jarní a letní pochoutky plné barev a vitaminů.

Luční kvítí na dort i do salátu

Originální dekorace talíře, dortu i zpestření salátu. Jedlé květy nabízejí širokou škálu kombinací barev a chutí, které si můžeme dopřát včetně bohaté nálože vitaminů. Jedlé květy nemusíte nakupovat či speciálně pěstovat, příroda nabízí řešení na dosah ruky. Stačí se rozhlédnout po nejbližší kvetoucí louce či zahradě a zaručeně najdete květy k použití v kuchyni.

  • Použít je můžete do salátů nebo jako jedlou dekoraci hotových pokrmů. 
  • Jedlé květy nádherně ozdobí dorty, kterým dodají efektní švih.
  • Pokud se pustíte do samosběru, sbírejte jen květy, které dobře poznáte a které jsou mimo dosah zemědělské chemie.

7 jedlých květin, které najdete na louce

Jedlých rostlin roste v přírodě nespočet, málokdy nás však napadne je ochutnat. Vybrali jsme proto pro vás sedmero známých rostlin, které běžně najdete nebo je můžete snadno vypěstovat. 

Řebříček obecný

Známý pro své vnější hojivé účinky patří řebříček mezi poklady přírody. Nálev z řebříčku pak prý funguje jako přírodní afrodiziakum. Ozdobit jím můžete dort a skvěle se hodí jako jedlá dekorace k pečenému masu.

Sedmikráska chudobka

Oku lahodící květy sedmikrásky dokonale ozdobí každý pokrm, jemuž navodí atmosféru pravé luční louky. Skvěle se hodí k zelenině v salátu a nemá moc ráda tepelnou úpravu. Sedmikráska podporuje správnou funkci žlučníku a jater.

Jetel plazivý

Je to tak, jetel je svým nektarem chutný nejen pro včelky ale i pro lidi. Zkuste pár kvítků ochutnat a přesvědčte se sami. Jetel pomáhá při nachlazení a chřipkových onemocněních.

Levandule lékařská

Dokonalá ozdoba dortu, která se též skvěle vyjímá v levandulových muffinech a připravit z ní můžete i osvěžující sodovku. Levandule snižuje krevní tlak a pomáhá při různých zánětech v ústní dutině.

Dobromysl obecná

Rozkvetlé oregano se skvěle hodí k listovému salátu nebo pečené zelenině, které dodá jedinečnou vůni i chuť. Dobromysl je známá pro své dezinfekční účinky a pomáhá při dýchacích obtížích.

Chrpa polní

Vhodný květ do salátů, které prozáří výraznou modrou barvou. Připravit z ní můžete i lahodný čaj. Chrpa patří mezi zdroje antioxidantů a podporuje funkci imunitního systému.

Měsíček lékařský

Multifunkční využití měsíčku potěší každého, komu se tyto zářivě oranžové květy líbí. Nejen, že krásně zdobí záhony, uvařit z něj můžete čaj, okvětní lístky pak můžete přidat do těsta na těsta na buchty nebo dort. Měsíček je skvělým pomocníkem proti potížím s trávením. 

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...