Jarní pomazánky: hravé, snadné a chutné

spread
ZDROJ: spread
sdílet:
Přemýšlíte nad rychlou, ale přesto chutnou večeří, která se navíc nese v jarním duchu? Připravte si pomazánku nabitou lehkou jarní chutí. S čerstvým pečivem vytváří dokonalé spojení a jistě potěší malé i velké strávníky. Přinášíme vám několik tipů, z čeho pomazánku připravit.

V březnu se Edice Apetit rozrostla o novou kuchařku věnovanou právě pomazánkám. Najdete v ní 200 receptů na pomazánky, které hýří barvami i chutí. Inspiraci najde každý. V knize se objevují klasické i odlehčené varianty, nápadité chlebíčky a sendviče, slavnostní, sladké, masové i lehké pomazánky, které hravě připravíte na svačinu, večeři, výlet či oslavu. Kuchařka je k dostání za akční cenu na našich stránkách.

Provoněno bylinkami

Louky, stráně, zahrádky i balkóny se již zelenají pod náporem sezónních bylinek. Byla by velká škoda jich právě teď nevyužít. Bylinky dodají pomazánce šmrnc, zelenkavou barvu, ale také řadu zdraví prospěšných látek.

Pokud jste při procházce narazili na medvědí česnek, zapojte jej do kulinářských příprav. Medvědí česnek stačí omýt, osušit, nasekat na drobné kousky a přidat k tvarohu, lučině či jinému čerstvému sýru. Chuť pomazánky můžete pozvednout praženými ořechy. Pokud jste na medvědí česnek nenarazili, tvaroh ladí i s čerstvou pažitkou, špenátem nebo kopřivou.

Všestranná vajíčka

Každá rodina má svou vylepšenou verzi vajíčkové pomazánky. Neutrální chuť vajec přímo vyzývá k hledání neotřelé kombinace. Vajíčka si dobře rozumí s bylinkami, zeleninou, sýry, tvarohem i uzeninou. Krémovost poskytnou pomazánce vejce rozsekaná v mixéru či rozmačkaná vidličkou, bohatší texturu dodají vejce pokrájená na kostičky.

Podívejte se na 7 způsobů, jak vajíčkovou pomazánku obohatit, dodat jí nový nádech nebo si naopak zavzpomínat na úplnou klasiku.

Křehké a křupavé ředkvičky

Ve sklenících se již sklízí první úroda ředkviček. Malé načervenalé kuličky jsou plné chuti a v pomazánce zastanou křupavý element. Ředkvičky omyjte, očistěte a nastrouhejte nahrubo, případně využijte kuchyňského robota. Nechte je posolené alespoň čtvrt hodinky odstát v cedníku. Pustí vodu a pomazánku nezředí. Doplnit je můžete o oblíbený plísňový sýr nebo čerstvý sýr typu žervé či cottage. Pokud máte ředkvičky z vlastní zahrádky, můžete využít i mladé listy ředkviček. Namazané pečivo  pomazánkou pokrájené zelené listy hezky ozdobí, navíc mají výtečně chutnají.

Naklíčená pochoutka

Nechali jste si na parapetu vyklíčit řeřichu, neloupanou čočku, mungo fazolky, pšenici nebo jetel? Klíčky jobsahují draslík, hořčík, železo, zinek i vápník, po právu se tedy označují za superpotraviny. Úrodu domácích klíčků zužitkujete také při přípravě jarní pomazánky. Potřebovat budete tvaroh, zakysanou smetanu, jarní cibulku, kopr, sůl i pepř a hrst klíčků. Pokud jich doma pěstujete více, chutnají skvěle i společně.

TIP

Klíčem k uchování všech uvedených dobrot je jejich řádné vychlazení. Zde přichází na řadu hlavní hrdina  – chladnička. Moderní chladničky nabízejí mnoho funkcí, díky kterým dovedou uchovat různé typy potravin. Chladničky Samsung lépe izolují díky technologii SpaceMax, navíc mají tenčí stěny. Nabízejí tak uvnitř více prostoru pro skladování potravin, přičemž šetří peněženku i životní prostředí. Pokud si navíc do 16. května pořídíte novou chladničku, můžete získat bonus ve výši až 8 000 Kč.

Inspiraci na rychlou a chutnou pomazánku přináší recept Lukáše Hejlíka.

Avokádová pomazánka

Potřebovat budete jedno avokádo, kozí sýr (žervé), jarní cibulku, citron a sůl. Avokádo vyloupněte a rozmačkejte, přidejte kozí sýr a nasekanou jarní cibulku i se zelenou částí. Stačí už jen přidat citronovou šťávu, dosolit, a zdravá pomazánka svěží zelené barvy je připravena k podávání.

Obchod Apetit