Nová registrace Zapomenuté heslo

Jarní úklid? Dopřejte očistu kuchyni, lednici i spíži a nechte si poradit co se zbytky marmelád i majonéz!

Na úklid kuchyně stačí jen pár surovin
Shutterstock

K jaru úklid patří, dokonce se mnozí domnívají a potvrzují to i lidové pranostiky, že je to skvělý způsob jak jaro oslavit. Někdo dělá očistu těla, někdo duše, my se tentokrát zaměříme na očistu kuchyně. Protože to přinese nejen vůni a čistotu, ale zároveň je to i způsob, jak získat lepší kontrolu nad svou domácností, protřídit zásoby a díky dobře vykonané práci si i zlepšit náladu. Poradíme, jak se vypořádat s kuchyní, lednicí i spíží a máme pro vás i sladkou tečku na závěr. Nechte se překvapit.

Jaro je čas, kdy cítíme potřebu odlehčit, nadechnout se a uklízet. Někdo se vrhá na skříně, jiný zamíří na zahradu, my míříme do kuchyně. Tam, kde vznikají chutná jídla i vzpomínky, ale také tam, kde se během roku nahromadí obrovské množství věcí a vy nakonec zcela ztratíte přehled. Nastal čas otevřít okna, pustit dovnitř čerstvý vzduch a při té příležitosti udělat generální úklid kuchyně. Pusťte se s chutí do toho, odměnou vám bude prostor, ve kterém se bude skvěle dýchat, vařit i žít.

Dejte opět věcem řád, rozlučte se s tím, co již svému účelu neslouží. Když uvolníte prostor, ulevíte i své hlavě, když dáte kuchyni systém, proměníte jako kouzelným proutkem i celkovou atmosféru vašeho domova. Podívejte se s námi „na zoubek“ kuchyni celkově, lednici a spíži a dopřejte si nakonec i bonus, sladkou tečku.

Kuchyň: uklidit, vysmýčit, sjednotit

Čisto a uklizeno budete mít v kuchyni ve chvíli, kdy minimalizujete věci na lince a celý prostor vizuálně sjednotíte. Kuchyň se vám pak bude i lépe uklízet. Začněte tím, že vše vyndáte: hrnce, příbory, formy na bábovky, skleničky, hrníčky... prostě všechno.

Ve skříňkách často skladujeme věci, které jsme rok, možná celé roky neměli v ruce. „Nad kuchyní je třeba přemýšlet jako nad celkem, proto jako všude v bytě pomůže vše vyndat, vytřídit, sjednotit a se spoustou věcí se rozloučit,“ radí Lucie Kocman z blogu O Domově (odomove.cz).

  • Redukujte: Proberte talíře, jestli k sobě stále sedí. Pokud už váš servis není v formě, zvažte nákup nové sady, totéž proveďte se skleničkami a hrnečky. Opravdu jich potřebujete padesát? Zamyslete se, zda využijete všechny loupače, krouhače, jogurtovače, nebo se už roky nepodívaly z krabice. Proberte hrnce, pánve a vyřaďte poškozené. Lucie doporučuje kompatibilní, do sebe zapadající, nádobí, které ušetří prostor. A nezapomeňte zkompletovat plastové krabičky s víčky. Pošlete pryč poškozená prkýnka, zkontrolujte stav nožů. Proberte přetékající šuplík s vařečkami, metličkami, stěrkami a dalším náčiním – cokoli nepoužíváte nebo máte vícekrát, musí pryč. 
  • Ukliďte: Vytřete všechny police a šuplíky a promyslete, jestli je vše tam, kde vám to maximálně vyhovuje. Patří do nejdostupnější a největší skříňky plastové krabičky a přitom pro hrnce lezete pomalu ke stropu? „Změňte to, hledejte nová řešení,“ radí Lucie. Snažte se, aby toho na lince stálo minimum. Nejlepší je, když je na ní jen rychlovarná konvice. Proč? Lépe se udržuje pořádek a prostor působí čistě a vzdušně. 

Spíž: srovnat, protřídit, darovat

Jaké jsou dvě hlavní zásady při úklidu špajzky? Neskladovat zbytečnosti a mít přehled. Čím méně prostoru, tím větší je výzva zorganizovat spíž tak, aby byla přehledná, vše se do ní vešlo. Ale jde to!

  • Chce to systém: Problém bývá velké množství věcí, proto na začátku opět vše vyndejte. Špajz vytřete a vydezinfikujte. Potraviny pečlivě protřiďte, seskupte podle druhu, zkontrolujte datum spotřeby a vše prošlé, zkažené a nebo napadené nemilosrdně vyhoďte. Pokud narazíte na nenačaté jídlo, které je sice v pořádku, ale nechutná vám, nabídněte ho například potravinové bance. 
  • Organizujte: Pořiďte si pomocníky, které vám pomohou špajz zpřehlednit: schůdky, otočné organizéry, přídavné police, úložné boxy. Sypké suroviny, přesuňte do uzavíratelných sklenic. Srovnejte si koření, nejlépe podle abecedy, do úložného boxu nebo do kořenek se zabroušeným hrdlem nebo s víčkem. Neskladujte potraviny jen proto, že by se mohly hodit. 

Lednice: všechno ven a hadr do ruky!

Čistota a organizace jsou základ uklizené lednice, tak jí i sobě dopřejte pěknou čistku. Zbavte se všeho prošlého a zkaženého, řádně lednici i mrazák vypucujte a odmrazte. 

  • Třiďte: Z přehršle načatých marmelád upečte koláč nebo muffiny, a pokud jste objevili vícero načatých majonéz, zužitkujte je do bábovky. Stejně postupujte u mrazáku. Zkontrolujte data spotřeby a zlikvidujte krabičky s podivným obsahem, o nichž už ani nevíte, co ukrývají. Potraviny si rozdělte podle druhu, aby se vám v lednici jednotlivé položky dobře hledaly a aby jejich uložení odpovídalo doporučením výrobce. A nakupte si organizéry – nejpraktičtější jsou plastové šuplíčky, nejrůznější uzavíratelné boxy, otočné organizéry nebo malé poličky, jež vytvoří další prostor.
  • Dodržujte pořádek: Promyslete si, kde co v lednici i v mrazáku budete mít, a systém dodržujte. Marmelády pospolu, dochucovací omáčky vedle sebe. A vše si popisujte, načaté skleničky s majonézou i krabičky v mrazáku.
  • Péče zvenku: Proberte „výzdobu” ledničky, jako jsou obrázky vašich ratolestí či magnetky na důležité vzkazy. Na dveře si můžete připevnit seznam na nákup i toho, co se bude vařit.

A sladká tečka? Kytička s džemem!

V lednici se krčí načnuté sklenky s džemem, o které už nikdo nejeví valný zájem? Nechte je rozkvést! Kytičky z listového těsta jsou efektní a jednodušší, než se na první pohled zdá. Užijte si je jako odměnu za úklid, který máte za sebou!

Kytičky s džemem

Kytičky s džemem

< 30 min
4.2(9x)
Přečíst recept

Zdroj: časopis Apetit

Sdílet článek

Kuchyně Zásoby ze spíže Pohlednice z cest

Související články