0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jedlé kaštany: Jak je využít v kuchyni

kastan
ZDROJ: Rocardo Gomez/Unsplash
sdílet:

Jsou krásné na pohled, voní podzimem a dají se z nich vykouzlit sladké i slané dobroty.

  • Jedlé kaštany se musejí před konzumací uvařit nebo upéct a oloupat.
  • Nařízněte je na špičce do kříže a vložte do vroucí vody. Vařte 7 minut a ihned oloupejte (obě slupky) a pak vařte dalších 30 minut doměkka (nebo podle receptu). Také je můžete rovnou vařit asi 45 minut.
  • Pokud jich připravujete větší množství, vyndavejte je postupně a loupejte ještě horké, po vychladnutí to totiž jde těžko.

Syrové kaštany ve slupce jsou náchylné k plesnivění i vysychání a v lednici vám vydrží maximálně dva týdny. Při koupi a před použitím zkuste jeden až dva rozkrojit. Nesmějí být uvnitř černě zabarvené ani tvrdé a vyschlé. Vařené oloupané kaštany můžete zamrazit.

Ochutnejte sladké kaštany v karamelu nebo krémovou polévku z pečených kaštanů. Příjemně vás překvapí.

Související články

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Zimní sezona: jedlé kaštany
  • Tipy a triky

Zimní sezona: jedlé kaštany

Syté hnědé plody patří neodmyslitelně k předvánočním trhům. Proč si na nich vlastně pochutnávat? ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit