0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jedlé květiny: pampelišky

pampelišky
ZDROJ: PXhere.com
sdílet:

Její zářivě žluté květy nelze přehlédnout. Pampeliška patří k nejdostupnějším jedlým bylinám, kterých můžete trhat doslova plné košíky. Pochutnáte si na ní od listů až po květy. Zkuste z pampelišky připravit třeba med, víno nebo kapary. Lístky zase můžete přidat do salátu!

Pampeliška, známá také jako smetánka lékařská, bohatě roste po celé střední Evropě. Najdete ji na loukách, pastvinách, polích, na zahradách i podél cest. Hojně se objevuje na půdách bohatých na živiny i na smetištích. Bezpečně ji poznáte podle zářivě žlutých květů. Vyrůstají na dlouhém dutém stvolu z přízemní růžice tmavě zelených listů, které jsou výrazně zubaté a členěné.

Od kořenů po květ

Z pampelišky můžete jíst prakticky celou rostlinu. Kořeny se suší a používají do léčivých čajů a tinktur, na talíři jsou však mnohem zajímavější lístky a květy. Lístky chuťově připomínají čekanku.

  • Tvarem lístků připomínají pampelišky rukolu, botanicky jsou spřízněné spíše s hlávkovým salátem. Jemné, mladé listy jej mohou nahradit. Listy starších pampelišek začnou být více nahořklé.
  • Hodí se do sendvičů a na obložené chleby, nasekané do polévek i rizota. Listy pampelišek tepelně neupravujte, nejlépe vyniknou čerstvé.
  • Pampeliškové listy osvěží například provencálskou směs baby salátů mesclun. Za jeho objev prý vděčíme františkánským mnichům, kteří pěstovali jídlo pro chudé vesničany. Do salátu můžete přidat jakékoliv zelené listy, které máte rádi, ať z louky či ze zahrádky. Směs lístků se dochucuje klasickou zálivkou vinaigrette z oleje a octa.
  • Listy pampelišek obsahují vitaminy  A, B, C a D, ale také vápník, draslík, křemík a železo.
  • Očištěné kořeny můžete nakrájet na chleba s krémovým sýrem, chutnají trochu jako ředkvičky.

Pampeliškové kapary, pampeliškový med a víno

  • Ještě než rozkvetou, můžete nasbírat drobná poupata pampelišek. Nakládají se do octa a soli jako kapary, oblíbená pochoutka ze Středomoří.
  • Ze žlutých květů se nejčastěji připravuje med, který bychom správněji měli nazývat sirupem. Každá rodina má svůj recept. Někdo nechává pampeliškové květy nejprve louhovat za studena, poté tekutinu svaří s cukrem a citronem.
  • Jiné recepty, jako je i ten náš, doporučuje květy vařit v horké vodě a po scezení tekutinu svaří s cukrem a citronovou šťávou.
  • Z pampeliškových květů lze připravit také pampeliškové víno, které vzniká procesem kvašení. Má krásně zlatavou barvu a užívá se při žaludečních obtížích.
  • Z květů můžete vyzkoušet fermentovanou limonádu, z kořenů se připravuje pivo.

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit