0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jedlé květiny: violky

maktonky
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Natrhejte si domů při procházce voňavé květy. Tentokrát ne do vázy, ale na talíř.

Violky jsou známé pro svoji krásnou barvu – existuje asi 450 druhů v barvách bílé, oranžové, růžové, fialové či žluté. Nejznámějším druhem je violka vonná, lidově fialka, která roste po celé střední a východní Evropě od března až do pozdního léta.

Najdete ji na okrajích listnatých a smíšených lesů, u potoků, v parcích, někdy i na loukách. Její drobné květy intenzivně voní. I když jsou jedlé všechny druhy violek, sbírají se jen ty vonné. Antičtí Řekové měli fialku za symbol plodnosti a využívali její odvar jako ‚nápoj lásky‘. Díky vonným látkám se i dnes používá do různých parfémů.

Využití v kuchyni

Květy fialek obsahují vonné silice, sloučeninu kyseliny salicylové, vitaminy i minerální látky. Listy a květy přidávejte do salátů, bramborových kaší, na chlebíčky či bagety, a hlavně do polévek, které listy zahustí a květy je hezky ozdobí. Mimo to se květy hodí hlavně na ozdobu dortů a koláčů. Nemusíte je ani sypat moučkovým cukrem, jejich vlastní chuť je příjemně nasládlá.

V prodejnách zdravé výživy se dají koupit i naložené v cukru, jejich cena je však velmi vysoká. Vyrobte si je snadno doma: stačí jednotlivé květy potřít bílkem, posypat moučkovým cukrem a nechat sušit v troubě při maximální teplotě 50 °C. Z květů se také připravují i osvěžující limonády, sorbety či sirupy, které se perfektně hodí právě při prvních teplých jarních dnech. Jednotlivé kvítky také můžete zamrazit do ledových kostek. V letních drincích vypadají skvěle!

Dezerty, kterým sluší květy fialek:

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit