0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jednoduché odlehčení jídelníčku? Zkuste to bez masa

Jednoduché odlehčení jídelníčku? Zkuste to bez masa
sdílet:
Tipů na změnu jídelníčku v dnešní době najdeme nepřeberné množství, jeden z nejjednodušších je vyškrtnout maso. V období velikonočního půstu se jedná o přirozenou úpravu již řadu století. Proč to tedy nevyzkoušet na vlastní kůži? S našimi radami a recepty nebudete mít hlad, a i bez masa si skvěle pochutnáte.

Snídaně je základ 

Říká se, že snídaně je základ dne. Stále se mezi námi najdou snídaňový odpůrci, kteří si raději dopřejí jen hrnek kávy nebo čaje, ale nikdo by první jídlo dne neměl podceňovat. Dietologové a nutriční poradci se shodují na tom, že je nejdůležitější z celého dne a nikdy by se neměla vynechávat. Nastartuje metabolismus a zároveň nás ochrání před hladem. 

Zásadní snídaňová otázka je snadná – slaná nebo sladká? Někdy je prostor pro přípravu honosné pochoutky a jindy nás čas naopak neúprosně žene. I podle toho je důležité vybírat. Milovníci sladkých rychlých snídaní mají vystaráno. Takový banánový chlébcuketovou buchtu s polevou a tisíce dalších buchet na plech mohou připravit večer a vydrží několik dní. Sázkou na super rychlou snídani je také domácí granola s ovocem, jogurtem nebo mlékem. Odpůrci ranního pojídání ocení skvělé smoothie, které s přidáním proteinového prášku zasytí na celé dopoledne. Vyzkoušejte například naše fialovéborůvkové nebo avokádové

Pokud budeme mluvit o slané snídani, tak rozhodně nemůžeme opomenout vajíčka. Jsou klasikou, kterou milujeme skoro všichni. Dají se totiž připravovat na nespočet způsobů, svou oblíbenou verzi si najde snad každý. Avokádový toust je brunchovým trendem, který nadchne každého, kdo jej ochutná. Pokud se vám ale nechce hned po ránu nic připravovat, vyzkoušejte jeden ze slaných koláčů. Takový bylinkový s kozím sýrem využijete třeba i k večeři. 

[[nid:36928]]

Výborné obědy, které vás neuspí 

Prostřední jídlo dne si rovněž zaslouží poctivou dávku pozornosti. V některých zemích si lidé dají raději malý a velmi rychlý oběd, ale u nás tomu tak není a často chceme teplý i vydatný. Pro naši další práci však není dobré, aby byl úplně těžký. Po svíčkové s deseti knedlíky se nám odpoledne chce spíše lenošit anebo se dát šlofíka než se věnovat práci.

Při výběru se jako vždy nabízí tisíce možností a variací. Pro milovníky sladkého je jistě skvělou zprávou, že jednou z mnoha variant bezmasých obědů jsou bezesporu sladká hlavní jídla jako jsou například buchtičky se šodóovocné knedlíky nebo žemlovka. Ovšem takové obědy si dopřejte jen jednou za čas, přeci jenom jsou spíše za odměnu. Musíte také počitat s tím, že sladký oběd vás zasytí na kratší dobu a brzy se začnete shánět po svačince.

Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt. K obědu je ideální, protože zahřeje, zasytí, ale neuspí. Můžete si ji připravit předem a klidně ji mít schovanou v mrazíku po porcích. Přidejte krajíc kváskového nebo semínkového chleba nebo pořádnou hrst křupavých krutonů a polévka hravě vydá za hlavní chod. V zimě se nebojte zařadit do jídelníčku více luštěnin – hrachovádýňová nebo houbová určitě také potěší hladový žaludek. Další rychlovkou je sendvič. Někdo by si řekl, že je to spíše svačina, ale takové grilované sendviče s pivním sýrem nebo vajíčkové vám poskytnou dostatek energie na celé odpoledne. Těstoviny s pestem nebo rajčatovou omáčkou máte za chvilku hotové, nebo vyzkoušejte pečenou zeleninu. Pořádně vás rozpálí a zahřeje zeleninové kari plné exotického koření.  

Lehké večeře pro klidnou noc 

Poslední jídlo dne je dobré připravit lehčí, aby nás před spánkem příliš natlačil žaludek. Tělo je zaneprázdněné trávením, takže se nám špatně usíná nebo se probouzíme. Lehký je například salát, ale zase musí mít dostatek všech živin. Podle chuti do něj přidejte sýrcizrnučočkutofu, pečenou zeleninu od oběda nebo vajíčko.

Výbornou volbou je také rychlá pomazánka a dobré pečivo. Naše mrkvová, pohanková nebo cuketová vykouzlí úsměv na tváři i po těžkém dni. Výbornou volbou je samozřejmě opět polévka. Například tofu ramen se hodí snad ke každému jídlu dne. 

Pokud si chcete trochu zamlsat, tak zkuste slané nebo sladké palačinky. Krásně lehké pažitkové s bylinkovou náplníšpenátové s vajíčkem nebo ochutnejte moderní dutch baby s pečenými rajčaty. Mlsné jazýčky ovšem spíše nalákají piniové palačinky nebo špaldové palačinky s čerstvým ovocem. Výborně si pochutnáte také na domácí pizzetěstovinách s kapustičkamibruschettách s pomazánkou z červené řepy i kapustě zapečené se sýrem a bramborem

Související články

Velikonoční půst pro vaše tělo i mysl
  • Zajímavosti

Velikonoční půst pro vaše tělo i mysl

Tradice půstu před VelikonociPostní období má kořeny v náboženství, kdy se touto cestou křesťané připravovali na svůj nejvýznamnější svátek. Doba odpírání navazuje na masopustní oslavy, které jsou naopak obdobím vydatného jídla, tance a...
5 večeří: teplé zimní saláty
  • Tipy a triky

5 večeří: teplé zimní saláty

Dýňové vlnky s červenou cibulí na polentě Loďky z červené cibule na dýňových vlnách. S opečeným chlebem vás tohle křupavé jídlo uhrane, zasytí a rozveselí. Čekankový salát se sýrovou krajkou Polovinu červené čekanky můžete nahradit...
5 večeří: syté zimní polévky
  • Tipy a triky

5 večeří: syté zimní polévky

Zelná polévka s houbami a kroupami    Při nákupu zelí vybírejte pevné tvrdé hlávky bez hnědých skvrn a jiného poškození. Jsou napěchované vitaminem C. Do polévky potřebujete jen půl hlávky, tu druhou uchovejte v suchu a chladu. Sytá...
5 rychlých večeří: těstoviny nazeleno
  • Tipy a triky

5 rychlých večeří: těstoviny nazeleno

Na jaře je snadné využít vše, co nám příroda nabízí. Konečně se zelená jarními bylinkami a křehkými listy, které jsou skvělé do salátů i těstovin. Zkuste ke svým oblíbeným těstovinám přimíchat i méně obvyklé přísady, jako jsou listy...
Bujarý masopust. Jak ho slavili naši předci?
  • Zajímavosti

Bujarý masopust. Jak ho slavili naši předci?

Každý rok se těšíme na masopustní průvod a zabijačku! Ne všichni účastníci veselí však vědí, co vlastně masopust je, jak vznikl, jaké tradice (včetně masek) jsou s ním spojené a jak ho slavili naši předci. Podle našeho článku masopust...

Apetit magazín

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...

Obchod Apetit