Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jednoduché odlehčení jídelníčku? Zkuste to bez masa

Jednoduché odlehčení jídelníčku? Zkuste to bez masa
sdílet:

Tipů na změnu jídelníčku v dnešní době najdeme nepřeberné množství, jeden z nejjednodušších je vyškrtnout maso. V období velikonočního půstu se jedná o přirozenou úpravu již řadu století. Proč to tedy nevyzkoušet na vlastní kůži? S našimi radami a recepty nebudete mít hlad, a i bez masa si skvěle pochutnáte.

Snídaně je základ 

Říká se, že snídaně je základ dne. Stále se mezi námi najdou snídaňový odpůrci, kteří si raději dopřejí jen hrnek kávy nebo čaje, ale nikdo by první jídlo dne neměl podceňovat. Dietologové a nutriční poradci se shodují na tom, že je nejdůležitější z celého dne a nikdy by se neměla vynechávat. Nastartuje metabolismus a zároveň nás ochrání před hladem. 

Zásadní snídaňová otázka je snadná – slaná nebo sladká? Někdy je prostor pro přípravu honosné pochoutky a jindy nás čas naopak neúprosně žene. I podle toho je důležité vybírat. Milovníci sladkých rychlých snídaní mají vystaráno.

Takový banánový chlébcuketovou buchtu s polevou a tisíce dalších buchet na plech mohou připravit večer a vydrží několik dní. Sázkou na super rychlou snídani je také domácí granola s ovocem, jogurtem nebo mlékem. Odpůrci ranního pojídání ocení skvělé smoothie, které s přidáním proteinového prášku zasytí na celé dopoledne. Vyzkoušejte například naše fialovéborůvkové nebo avokádové

Pokud budeme mluvit o slané snídani, tak rozhodně nemůžeme opomenout vajíčka. Jsou klasikou, kterou milujeme skoro všichni. Dají se totiž připravovat na nespočet způsobů, svou oblíbenou verzi si najde snad každý. Avokádový toust je brunchovým trendem, který nadchne každého, kdo jej ochutná. Pokud se vám ale nechce hned po ránu nic připravovat, vyzkoušejte jeden ze slaných koláčů. Takový bylinkový s kozím sýrem využijete třeba i k večeři. 

Výborné obědy, které vás neuspí 

Prostřední jídlo dne si rovněž zaslouží poctivou dávku pozornosti. V některých zemích si lidé dají raději malý a velmi rychlý oběd, ale u nás tomu tak není a často chceme teplý i vydatný. Pro naši další práci však není dobré, aby byl úplně těžký. Po svíčkové s deseti knedlíky se nám odpoledne chce spíše lenošit anebo se dát šlofíka než se věnovat práci.

Při výběru se jako vždy nabízí tisíce možností a variací. Pro milovníky sladkého je jistě skvělou zprávou, že jednou z mnoha variant bezmasých obědů jsou bezesporu sladká hlavní jídla jako jsou například buchtičky se šodóovocné knedlíky nebo žemlovka. Ovšem takové obědy si dopřejte jen jednou za čas, přeci jenom jsou spíše za odměnu. Musíte také počitat s tím, že sladký oběd vás zasytí na kratší dobu a brzy se začnete shánět po svačince.

Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt. K obědu je ideální, protože zahřeje, zasytí, ale neuspí. Můžete si ji připravit předem a klidně ji mít schovanou v mrazíku po porcích. Přidejte krajíc kváskového nebo semínkového chleba nebo pořádnou hrst křupavých krutonů a polévka hravě vydá za hlavní chod. V zimě se nebojte zařadit do jídelníčku více luštěnin – hrachovádýňová nebo houbová určitě také potěší hladový žaludek. Další rychlovkou je sendvič.

Někdo by si řekl, že je to spíše svačina, ale takové grilované sendviče s pivním sýrem nebo vajíčkové vám poskytnou dostatek energie na celé odpoledne. Těstoviny s pestem nebo rajčatovou omáčkou máte za chvilku hotové, nebo vyzkoušejte pečenou zeleninu. Pořádně vás rozpálí a zahřeje zeleninové kari plné exotického koření.  

Lehké večeře pro klidnou noc 

Poslední jídlo dne je dobré připravit lehčí, aby nás před spánkem příliš natlačil žaludek. Tělo je zaneprázdněné trávením, takže se nám špatně usíná nebo se probouzíme. Lehký je například salát, ale zase musí mít dostatek všech živin. Podle chuti do něj přidejte sýrcizrnučočkutofu, pečenou zeleninu od oběda nebo vajíčko.

Výbornou volbou je také rychlá pomazánka a dobré pečivo. Naše mrkvová, pohanková nebo cuketová vykouzlí úsměv na tváři i po těžkém dni. Výbornou volbou je samozřejmě opět polévka. Například tofu ramen se hodí snad ke každému jídlu dne. 

Pokud si chcete trochu zamlsat, tak zkuste slané nebo sladké palačinky. Krásně lehké pažitkové s bylinkovou náplníšpenátové s vajíčkem nebo ochutnejte moderní dutch baby s pečenými rajčaty. Mlsné jazýčky ovšem spíše nalákají piniové palačinky nebo špaldové palačinky s čerstvým ovocem. Výborně si pochutnáte také na domácí pizzetěstovinách s kapustičkamibruschettách s pomazánkou z červené řepy i kapustě zapečené se sýrem a bramborem

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...