Jak připravit výborného štědrovečerního kapra?

Jak připravit výborného štědrovečerního kapra?
sdílet:

Ať už během Štědrého dne držíte půst, nebo si dopřáváte jedno cukroví za druhým, jedno je jasné. Večer o hladu nebudete! Už několik desítek let dominuje štědrovečerní tabuli smažený kapr v doprovodu domácího bramborového salátu. Jak ale kapra připravit, aby lahodil všem členům rodiny?

Kuřecí nebo vepřové řízky jsou sice chuťově výborné a na přípravu poměrně snadné, avšak klasická štědrovečerní večeře by se měla skládat ze smaženého kapra a bramborového salátu.

Na druhou stranu je pochopitelné, že mnoho lidí se do přípravy kapra nehrne. Výběr ryby, porcování i následné smažení je doprovázeno několika pravidly. Už teď vám ale můžeme slíbit, že chuť smaženého kapra za to stojí!

Nepodceňte výběr

Najít ideálního kapra na štědrovečerní hostinu je vyšší dívčí. V ideálním případě vybírejte od rybářů, kteří v kádích mají čilé kapry.

  • Při výběru se soustřeďte také na kapří hmotnost, která by měla ukazovat na číslici 2 až 3 kilogramy. Pokud se rozhodnete pro menšího kapra, pak hrozí, že bude cítit bahnem. Rozhodně není ostuda, když rybářem vyloveného kapra odmítnete, a vyberete si takového, který vás zaujal.
  • Záleží na vás, zda se rozhodnete, aby rybář kapra zabil, nebo se tohoto nepříjemného aktu zhostíte sami. Lidem, kteří nemají se zabíjením kapra bohaté zkušenosti, radíme možnost první.

Správné filetování

Jakmile je kapr zabitý, můžete se vrhnout do jeho filetování. V první řadě ho zbavte šupin, následně odřízněte hlavu a ocasní ploutev.

  • Položte kapra pateří k sobě a proveďte podélný řez, kterým ho rozdělíte na dvě poloviny. Snažte se, aby nůž kopíroval žeberní kosti a postupujte od hlavy až k ocasní ploutvi.
  • V dalším kroku odřízněte hřbetní kost, a to opět směrem od hlavy k ocasu.
  • Následuje pravděpodobně nejtěžší část, kterou je zbavování kostí. Položte kapra tak, aby žeberní kosti směřovaly nahoru, a poté je seřezávejte směrem od páteře dolů. I když by se mohlo zdát, že je hotovo, opak je pravdou.
  • Nyní se vrhněte na drobné kůstky v trupu kapra, které je třeba rozporcovat na malé části. Teď už stačí filety zbavit blán a máte hotovo!

10 výtečných jídel na štědrovečerní hostinu

10 výtečných jídel na štědrovečerní hostinu

Více

Využijte kapra na maximum

Výhodou kapra je, že ho můžete zužitkovat do poslední kostičky. Odříznutou hlavu, blány i zmiňované kosti jsou výborné na rybí polévku, kterou můžete podávat k obědu nebo jako první chod štědrovečerní večeře.

  • Nevyhazujte ani kapří šupiny, o kterých se traduje, že přinášejí peníze. V ideálním případě je vložte pod talíře a následně obdarovaným připomeňte, aby si šupiny vložili do peněženky. Jedině tak bude kouzlo skutečně fungovat.

Vzhůru na smažení

V dnešní době se snažíme, abychom pochoutky smažili na tenké vrstvě oleje. Při smažení kapra je ale žádoucí, aby doslova plaval v oleji. Paradoxně nebude tolik nasáklý tukem a rychleji a stejnoměrněji se prosmaží. Stejnou službu vám samozřejmě poskytne fritéza.

  • Do hlubšího kastrůlku tedy nalijte velké množství tuku, ideálně sádla, které rozpalte na vyšší teplotu.
  • Správný okamžik na vložení kapra poznáte tak, že když do oleje vhodíte kousek chleba nebo pár drobků strouhanky, okamžitě se začnou smažit.
  • Rybu smažte asi 4 až 5 minut po každé straně, až bude kůrčička krásně zlatá. Po usmažení klaďte kousky ryby na vrstvu kuchyňského papíru, který odsaje přebytečný tuk.

České Vánoce: tradice a zvyky na Štědrý den

České Vánoce: tradice a zvyky na Štědrý den

Více

Související články

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?
  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
Autor: Alžběta Rybářová

Obchod Apetit