Nová registrace Zapomenuté heslo

Když nechcete jen ohřát párek aneb Jak vařit s chutí i po náročném dni? Zkuste tipy od Besky a Štangla

I vaření všedních večeří může být zábava
Shutterstock

Tak jako se i nejzamilovanější páry občas potýkají s krizí a pracují na tom, aby opět zažehly vášeň ve vztahu, může se stát, že i nejzapálenější foodies vaření nebaví. Ono je to přirozené, vždyť vymyslet nadšeně 365 večeří, spoustu obědů a nespočet snídaní a stále se ke sporáku stavět nadšeně, to jednoho unaví... Navíc máte za sebou často náročný den v práci a to se vám chce tak maximálně objednat pizzu a otevřít víno. Zeptali jsme se vyhlášených kuchařů, co by poradili, aby vaření bylo stále zábavné. 

Vaření je tvořivá činnost, u které si okamžitě užijete a vychutnáte výsledek. Jenže ruku na srdce, i ti největší nadšenci se večer ocitají spíš v módu přežití a neplují na gastrovlně. Po dni plném pracovních povinností, meetingů a briefingů, zpožděných tramvají, nákupů a logistiky, jejímž cílem je být na třech místech najednou, aby všechny děti dostaly svou denní nálož mimoškolních aktivit, se představa hodiny u plotny nezdá zrovna lákavá. Nejsou nápady, někdy ani suroviny... 

Vězte, že v tom nejste sami, a to, že sociální sítě jsou plné dokonalých fotek „večerních rychlovek“, by vás nemělo stresovat. Vaření nemá být otravná povinnost, která vás prudí. Klidně si na chvíli dejte pauzu a proberte v rámci férové domácnosti se zbytkem rodiny, kdo se ujme vařečky, aby to nebylo jen na vás, nebo že si zkrátka někdy jídlo objednáte. 

A zkuste tipy našich oblíbených kuchařů, které baví vaření i doma po celém dni v restauraci, na kurzech apod.

Veronika Besky Beskydiarová, vítězka MasterChef 2021

Naše oblíbená Besky nám dala hned tři zajímavé tipy, které podle ní mohou pomoct v případě, že máte ve vztahu k vaření krizi. 

  • Zkuste například kurz vaření, kde vás nejen naučí tipy a triky, ale dodají vám i novou energii a inspiraci. Ona sama vede různé kurzy v Gourmet Academy a učí nadšence do pečení, jak udělat stékaný dort nebo dort, se kterým zboříte Instagram.
  • Nedělejte v běžném dni komplikovaná jídla, pracujte s co nejjednoduššími recepty. Ono totiž i v jídle platí, že v jednoduchosti je krása. Někdy skutečně stačí jen pár základních surovin a vykouzlíte z nich dokonale lahodné pokrmy. A neznamená to, že k večeři bude namazaný chleba! Zkuste večeře ze tří surovin, uvidíte, že si všichni pochutnáte.
  • Poslouchejte při vaření hudbu a podcasty. Správně zvolený hudební podkres může dodat energii i proměnit přípravu večeře v rodinnou diskotéku. A stejně tak vtipný podcast typu Chumelenice nebo podcasty o jídle a gastronomii, které tvoří Lukáš Hejlík.

Tomáš Mykytyn, šéfkuchař Pasta Fresca

„Člověk musí mít především k jídlu dobrý vztah a nadšení. To já třeba mám – už u oběda přemýšlím, co si dám k večeři. A pak nesmí být líný, protože je náročné přijít po několikahodinové směně domů a ještě stoupnout k plotně. Ale když má člověk tu správnou motivaci, jde to samo. Mojí motivací je mít pro koho vařit – tedy rodina.“

  • Vařit pro rodinu neznamená, že denně bude k snídani čerstvý domácí chléb, případně domácí granola, a večeře o třech chodech. Každá rodina má svoje oblíbené rychlovky, které chutnají všem a v ledničce jsou vždy suroviny, ze kterých je připravíte.

Martin Štangl, šéfkuchař restaurace Štangl

„Jídlo je prostředkem ke spokojenému životu. Věřím, že když člověk vaří z kvalitních surovin, které jsou chutné samy o sobě, vaření ho bude těšit kdykoliv – i po práci. Navíc právě teď nastává skvělé období, na které se každý kuchař těší: do kuchyně se dostává pestrá paleta zeleniny, bylin a třeba i hub, které přímo vybízejí k tomu si jídlo opravdu užít.“

Nemůžeme než souhlasit, kvalitní suroviny jsou základ. 

  • Jaro si říká o využití všeho čerstvého a zeleného, co je k dispozici, to je bez debat. Zkuste mechové řezy nebo Waldorfský salát s kuřetem. 
  • Ale je to i ideální příležitost k jarnímu úklidu a spotřebování zásob.

Sdílet článek

Šéfkuchaři a šéfkuchařky Ambiente Veronika Besky Beskydiarová

Související články