Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Klobásek už bylo dost? Zkuste na gril hodit něco jiného aneb Co všechno můžete grilovat

Elotes (mexická grilovaná kukuřice)
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Těšíte se každý rok na grilovací sezónu, ale brzy vás omrzí, protože jíte stále to samé? Každý za sebou máme dílčí neúspěchy a klasické klobásky jsou zkrátka sázkou na jistotu. Zkuste opustit komfortní zónu a zkusit to se zelninou, ovocem či houbami.

Dobrou rybu nemůžete zkazit

Kupte si čerstvou rybu – ať už pstruhamořského vlka, makrelu či pražmu královskou. Právě mořské ryby se na gril hodí nejvíce.

  • Ryby vykuchejte (pokud nejsou vykuchané z obchodu) a zbavte šupin (chcete-li jíst také kůži). Z obou stran i zevnitř rybu osolte a opepřete.
  • Přidat můžete i bylinky, které rybímu masu dodají vůni.
  • Potřete rybu zlehka olejem a položte na rozpálený rošť. Pozor ale, aby oheň nebyl příliš prudký.

Zejména pokud sázíte na zahradní krby a používáte dřevěné uhlí, je lepší nejprve krb rozpálit a následně počkat, až oheň nebude tak intenzivní. Grilujte rybu nad žhavými uhlíky, ze kterých oheň jen lehce plápolá.

  • Z každé strany, podle velikosti ryby a výše teploty, grilujte asi 10 minut. Je dobré, pokud můžete gril uzavřít, aby se ryba zároveň propekla.
  • Rybu servírujte nejlépe jen s bagetou či lehkým salátkem, na talíři můžete ještě dochutit solí, pepřem a olivovým olejem.

Špízy s kuřecím, slaninou a zeleninou

Další sázkou na jistotu jsou domácí špízy. Doporučujeme špízy kuřecí. Právě kuřecí maso lze skvěle kombinovat prakticky s libovolnou zeleninou (doporučujeme zejména papriky, cukety, lilek či rajčata). Pro chuť a křupavost můžete přidat také slaninu.

  • Nakrájejte vše na kostičky (vyjma slaniny, u které jsou vhodnější klasické plátky), osolte, opepřete a napíchejte na jehlici.
  • Můžete lehce potřít olejem, aby se následně špíz snáze obíral, ale není to nutné.
  • Špízy je vhodné grilovat na prudším ohni, aby vše bylo lehce opálené a krásně křupavé. Špíz se bude dělat asi 10 až 20 minut podle velikosti kostiček a intenzity ohně.

Grilovaná středomořská zelenina

Na gril zdaleka nepatří jen maso! Skvěle si pochutnáte například na grilované středomořské zelenině. Opět jde o pokrm, na kterém prakticky nemůžete nic zkazit, a přitom nenajdete strávníka, který by si nepochutnal.

  • Na plátky nakrájejte cuketu, lilek, papriku a cibuli. Rozpulte rajčata a přidejte kloboučky žampionů (případně je můžete rozčtvrtit). Osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem.
  • Vše ogrilujte. V tomto případě je žádoucí spíše intenzivnější plamen, aby se zelenina pěkně opekla a uvnitř přitom zůstala částečně křupavá (al dente).
  • Na talíři ještě můžete dochutit solí, pepřem a olejem (hodit se může i balzamikový ocet či parmezán) a podávejte buď samostatně jako hlavní pokrm, nebo jako přílohu ke grilovanému masu či rybě.
Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: olga.slesingrova

Apetit magazín