Těšíte se každý rok na grilovací sezónu, ale brzy vás omrzí, protože jíte stále to samé? Každý za sebou máme dílčí neúspěchy a klasické klobásky jsou zkrátka sázkou na jistotu. Zkuste opustit komfortní zónu a zkusit to se zelninou, ovocem či houbami.
Dobrou rybu nemůžete zkazit
Kupte si čerstvou rybu – ať už pstruha, mořského vlka, makrelu či pražmu královskou. Právě mořské ryby se na gril hodí nejvíce.
- Ryby vykuchejte (pokud nejsou vykuchané z obchodu) a zbavte šupin (chcete-li jíst také kůži). Z obou stran i zevnitř rybu osolte a opepřete.
- Přidat můžete i bylinky, které rybímu masu dodají vůni.
- Potřete rybu zlehka olejem a položte na rozpálený rošť. Pozor ale, aby oheň nebyl příliš prudký.
Zejména pokud sázíte na zahradní krby a používáte dřevěné uhlí, je lepší nejprve krb rozpálit a následně počkat, až oheň nebude tak intenzivní. Grilujte rybu nad žhavými uhlíky, ze kterých oheň jen lehce plápolá.
- Z každé strany, podle velikosti ryby a výše teploty, grilujte asi 10 minut. Je dobré, pokud můžete gril uzavřít, aby se ryba zároveň propekla.
- Rybu servírujte nejlépe jen s bagetou či lehkým salátkem, na talíři můžete ještě dochutit solí, pepřem a olivovým olejem.
Špízy s kuřecím, slaninou a zeleninou
Další sázkou na jistotu jsou domácí špízy. Doporučujeme špízy kuřecí. Právě kuřecí maso lze skvěle kombinovat prakticky s libovolnou zeleninou (doporučujeme zejména papriky, cukety, lilek či rajčata). Pro chuť a křupavost můžete přidat také slaninu.
- Nakrájejte vše na kostičky (vyjma slaniny, u které jsou vhodnější klasické plátky), osolte, opepřete a napíchejte na jehlici.
- Můžete lehce potřít olejem, aby se následně špíz snáze obíral, ale není to nutné.
- Špízy je vhodné grilovat na prudším ohni, aby vše bylo lehce opálené a krásně křupavé. Špíz se bude dělat asi 10 až 20 minut podle velikosti kostiček a intenzity ohně.
Grilovaná středomořská zelenina
Na gril zdaleka nepatří jen maso! Skvěle si pochutnáte například na grilované středomořské zelenině. Opět jde o pokrm, na kterém prakticky nemůžete nic zkazit, a přitom nenajdete strávníka, který by si nepochutnal.
- Na plátky nakrájejte cuketu, lilek, papriku a cibuli. Rozpulte rajčata a přidejte kloboučky žampionů (případně je můžete rozčtvrtit). Osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem.
- Vše ogrilujte. V tomto případě je žádoucí spíše intenzivnější plamen, aby se zelenina pěkně opekla a uvnitř přitom zůstala částečně křupavá (al dente).
- Na talíři ještě můžete dochutit solí, pepřem a olejem (hodit se může i balzamikový ocet či parmezán) a podávejte buď samostatně jako hlavní pokrm, nebo jako přílohu ke grilovanému masu či rybě.