Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kocovina po Silvestru? Vyprošťovák v podobě alkoholu nefunguje, zkuste letos rady od nutriční terapeutky

Vyprošťováky
ZDROJ: Unsplash/Christine Jou
sdílet:

Na Moravě se říká „večer šohaj, ráno šohaj“, ale ono se to snadněji řekne, než udělá. Zkrátka když je večírek, dobrá nálada a sklenky plné alkoholu, jen málokdo se chce zabývat tím, jaké bude mít ráno. Jenže se také říká „jak na Nový rok, tak po celý rok“ a to poslední, co bychom si přáli, je celoroční kocovina, bolehlav a žaludek na vodě. Rozumné je party nepřepálit, ale pokud to ujede, je dobré být připravený. Co opravdu funguje?

Silvestr je pro někoho den jako každý jiný, pro jiného důvod k oslavě. Pokud patříte do druhého týmu a rádi závěr roku zakončíte večírkem s rodinu a přáteli, pak se může stát, že do roku nového nevstoupíte s úsměvem a energicky, ale s mokrým hadrem na hlavě a jediným plánem: přežít. Jak nepříjemná kocovina vzniká a jak se jí co nejrychleji zbavit, abyste si mohli užít první den roku? 

Tělo vrací úder aneb Kocovino, vítej

„Mám veisalgii“ zní určitě odborněji a elegantněji než „mám opici jako vrata“, ale řeč je stále o té jedné kocovině, tedy stavu, kdy se tělo pere s následky prohýřené noci: s pocitem neuhasitelné žízně, třeštící hlavou, žaludkem, který jakoby levitoval v útrobách, únavou, slabostí a třesem... Co za tímto stavem stojí a lze mu předejít, nebo jej zmírnit?

Co způsobuje kocovinu: 

  • Dehydratace: Alkohol působí jako diuretikum, „...ledviny nedostávají signál, že by měly s vodou šetřit, a tak ji posílají přímo do močového měchýře. Proto ráno, kdy hladina alkoholu v krvi poklesne, začne tělo zoufale volat po doplnění tekutin, což se projevuje pocitem, jemuž se lidově říká sušák,“ píše se na webu Zprávy z MUNI.
  • Ztráta důležitých solí: Z těla totiž odcházejí i elektrolyty. „Jsou to důležité soli jako sodík a draslík, které jsou nezbytné pro správnou funkci nervů a svalů.“
  • Snížená hladina cukru v krvi: Alkohol může ovlivnit metabolismus glukózy, což zejména při konzumaci sladkých alkoholických nápojů způsobí nejprve vzestup hladiny cukru, následně pak její rychlý pokles. „Tělo opouští glukóza a její nedostatek se projeví celkovou zesláblostí, třesem a chabou koordinací pohybů.“

Rady proti kocovině od nutriční terapeutky

Ideálním způsobem, jak proti kocovině bojovat, je pít s mírou a nezapomínat na dostatečné pití vody během večera. Pokud se to ale ne zcela podaří a ráno nejste ve formě, máme pro vás tipy od renomované nutriční terapeutky Markéty Gajdošové. „Alkohol po Silvestru je lepší neřešit dalším alkoholem, tedy tzv. vyprošťovákem. I když se říká, že pomůže nastartovat tělo, ve skutečnosti zhoršuje dehydrataci a prodlužuje regeneraci jater. Doplnit tekutiny, minerály a lehká, výživná jídla je mnohem efektivnější cesta, jak se cítit lépe. Po silvestrovských oslavách je důležité dát tělu to, co potřebuje k regeneraci,“ doporučuje a přidává konkrétní rady.

  • Hydratace je základ: Voda s citronem, neslazený kokosový nápoj nebo šťáva z kysaného zelí pomohou doplnit elektrolyty.
  • Lehké polévky a vývary: Ideální je kuřecí nebo zeleninový vývar, který dodá minerály a podpoří trávení.
  • Banán a ovesná kaše: Doplní draslík a energii, kterou po bujaré noci často potřebujeme.
  • Zázvorový čaj s medem a citronem: Podpoří trávení, zahřeje a uklidní žaludek.
  • Fermentované potraviny: Kefír nebo kysané zelí nastartují mikrobiom a pomůžou tělu znovu najít rovnováhu.

Zdroje: Em.muni.cz, Hindustantimes.com, autorský rozhovor s Markétou Gajdošovou

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Pstruh na všechny způsoby: Který recept vyzkoušíte jako první?
  • Zajímavosti

Pstruh na všechny způsoby: Který recept vyzkoušíte jako první?

Jemné maso, delikátní chuť a nekonečné možnosti úpravy – pstruh patří mezi nejoblíbenější ryby v české kuchyni. A není divu: na másle s křupavou kůrčičkou, v krémových těstovinách nebo v asijském stylu? Možností je nespočet! Připravili jsme...