Kolikrát denně bychom měli jíst?

Kolikrát denně bychom měli jíst?
sdílet:
Pět porcí, nebo tři porce jídla denně? Tato záludná otázka tíží každého, kdo se snaží jíst ve jménu zdravé výživy a chce svému tělu dopřát to nejlepší. Pokud stále přemýšlíte, zda do svého denního režimu zakomponovat svačiny, nebo jídelníček postavit pouze na snídani, obědu a večeři, pak pro vás konečně máme rozuzlení.

Jen sotva bychom našli podobnou otázku z oblasti zdravé výživy, která zamotala hlavu nejen laikům, ale také odborníkům. Donedávna totiž mnoho výživových expertu i dietologů prosazovalo, abychom denně přijímali pět menších porcí jídla. Někteří dokonce orodovali za číslovku sedm a nabádali ke druhé večeři a třem svačinkám. V posledních letech se ale objevují názory, že naše tělo z historického hlediska není připraveno na pět porcí jídla denně, a tak bohatě postačí, když budeme jíst pouze porce tři. Nezbývá nic jiného než tento problém jednou provždy rozlousknout.

Pravidelná strava jako základ úspěchu

Hned v úvodu je nutné připomenout něco, co pravděpodobně všichni víme. Pravidelné stravování je pro naše tělo nesmírně důležité, a tak se nevyplácí, když se přes den odbýváme a první pořádné jídlo sníme až večer. V první řadě trpí metabolismus, avšak tyto stravovací návyky neprospívají ani žaludku, zažívání či psychice. Stejně tak není vhodné, když vynecháváte snídani a svůj žaludek zasytíte až obědem. I když mnoho lidí tvrdí, že ráno nemohou spolknout ani sousto, jedno je jasné. S troškou snahy si snídání osvojí každý. Odměnou mu bude lepší fungování nervové soustavy, mozku i pohybového aparátu. Jak říká klasik – snídaně je nejdůležitější jídlo dne, a tak tento ranní start rozhodně nepodceňujte.

Snídaně pro malé i velké strávníky

Snídaně pro malé i velké strávníky

Více

Pět nebo tři?

Zatímco na pravidelném stravování a důležitosti snídaně se asi všichni shodneme, horší je to v otázce počtu porcí. Nutno podotknout, že ani odborníci nejsou zajedno, a tak stále panují dohady a vynořují se nové studie, které potvrzují to či ono. Obecně platí, že základem vyváženého jídelníčku jsou tři porce kvalitního jídla denně, tedy žádné fast foody, sladkosti nebo průmyslově zpracované potraviny. Pokud i po těchto třech porcích pociťujete hlad, můžete si dopřát vyváženou a chutnou svačinu. V tomto ohledu je důležité myslet na to, aby šlo o výživově bohatou svačinu třeba v podobě zeleniny, ořechů nebo mléčného výrobku. Zároveň se ale vyhněte stravování každé dvě hodiny, které zbytečně zvyšuje hladinu inzulínu v krvi a vede k inzulínové rezistenci. Tato inzulínová rezistence má za následek vyšší hladinu cukru v krvi a souvisí se vznikem diabetu typu 2 a dalších zdravotních problémů.

Vyvážená a chutná svačina pro děti i dospělé

Vyvážená a chutná svačina pro děti i dospělé

Více

Naslouchejte svému tělu

Sečteno podtrženo, každý člověk je jiný a každému vyhovuje něco jiného. Fyzicky pracující člověk se jenom sotva spokojí se třemi porcemi jídla denně, naopak lidem se sedavým povoláním mohou vyhovovat tři porce bez svačin. Pro oba tábory ale platí, že by se měly stravovat pravidelně, a především si dopřávat jídla z kvalitních surovin, která zaručí, že jsou jejich porce vyvážené a bohaté na minerální látky a vitaminy. Neodbývejte se, vychutnávejte si každé sousto, a především se zbytečně nenuťte do něčeho, co vašemu tělu nevyhovujete. Uvidíte, že brzy přijdete na to, kolik porcí jídla denně je pro vaše tělo nejideálnější. 

 

Související články

5 důvodů, proč začít den snídaní
  • Novinky a zajímavosti

5 důvodů, proč začít den snídaní

Snídáte pravidelně? Spousta lidí má ráno tak málo času, že první jídlo dne odsouvají na později. Někteří se jen necítí natolik hladoví, aby měli na jídlo chuť. Studie však ukázaly, že ti, kdo nezačínají svůj den snídaní, svému tělu spíše...
5 tipů pro rychlé vaření na homeoffice
  • Tipy a triky

5 tipů pro rychlé vaření na homeoffice

Skloubit práci a 24hodinovou péči o rodinu a domácnost je náročný úkol. Vše je časově pod tlakem a člověk neví, co dělat dřív. Na níže uvedené recepty vám postačí půlhodinka v kuchyni, a to včetně přípravy a servírování jídla. Svádíte-li...
Stres a jeho vliv na naše zdraví
  • Tipy a triky

Stres a jeho vliv na naše zdraví

Není stres jako stresStres je reakce organismu na mimořádné zátěžové situace, které mohou být psychického i fyzického původu. Když se řekne stres, vybaví se nám spíše něco negativního. Existuje ale také stres, který má na naše tělo i...
5× pomazánka k svačině i večeři
  • Tipy a triky

5× pomazánka k svačině i večeři

S pomazánkou to vyhrajete na celé čáře. Stačí vám pár ingrediencí, které jednoduše smícháte dohromady a ve výsledku máte rychlou a levnou večeři, svačinu nebo pohoštění pro přátele. V kombinaci s čerstvým pečivem jsou pomazánky nedostižné...
5× oběd v krabičce
  • Tipy a triky

5× oběd v krabičce

Tuňákové kapsy pita Celozrnné pečivo naplňte tuňákovými placičkami s bramborem, rajčaty a ledovým salátem. Originální chuť ještě doplní hummus ochucený citronem a česnekem. Kořeněná kuřecí křídla a zelenina Vezměte je s sebou nejen...
5 potravin k snídani, které zvýší vaši energii
  • Novinky a zajímavosti

5 potravin k snídani, které zvýší vaši energii

1. Banán Pokud chodíte ráno běhat nebo cvičit, dejte si po tréninku banán. Obsahuje jednoduché sacharidy, které jsou pro vaše tělo okamžitým zdrojem energie. Banány jsou také vynikajícím zdrojem draslíku, jehož snížená hladina v...
Přerušovaný půst nás učí, jak zdravě hladovět
  • Novinky a zajímavosti

Přerušovaný půst nás učí, jak zdravě hladovět

Elixír mládí? Ten nemáme. Přerušovaný půst však pomáhá rozběhnout metabolismus, ozdravit střevní mikroflóru i posílit imunitní systém. Kila půjdou dolů a životní energie nahoru. ...
Jakou svačinku si přibalit na výlet do zimní přírody?
  • Tipy a triky

Jakou svačinku si přibalit na výlet do zimní přírody?

Až budete chtít vyrazit na jeden den za mrazivým čerstvým vzduchem, neměli byste zapomenout na vydatnou svačinku. Takovou, která při teplotě pod nulou nenamrzne, zasytí vyhladovělého výletníka a dodá mu dostatek energie. Co s sebou do mrazu...

Obchod Apetit