0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Korek nebo plast?

korkové zátky
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Cítíte se zklamaní, když zjistíte, že lahev vašeho oblíbeného vína je uzavřená plastovou zátkou namísto korkové?

 

Mnoho milovníků vína se na tento jev dívá s despektem a plastovou nebo dokonce šroubovací zátku považuje za snahu vinařů ušetřit, případně přisuzuje vínu horší kvalitu. Ve skutečnosti se ale věci mají trochu jinak.

Pravdou je, že kvalitní korková zátka je nejdražší možnou variantou uzavření lahve a přechod k té plastové může být motivován ekonomickými důvody. Ve prospěch umělých zátek ale hovoří i vady vína způsobené korkem.

Soudí se, že přibližně 9 % světové produkce vína je kvůli korku znehodnoceno. Jde především o vadu zvanou „korkové víno“, která je způsobena látkou TCA. Ta vzniká při nedostatečné dezinfekci kůry korkového dubu a jejím působením se tvoří pachuť připomínající mokrý karton nebo zatuchlý sklep. U plastové zátky nic takového nehrozí.

Nenahraditelný je korek u vín, která jsou určena k delšímu uskladnění a archivaci. Umožňuje totiž zrání vína díky mikroskopickým pórům, které propouštějí vzduch. U vín určených k brzké spotřebě je plast zcela vyhovující.

Umělá zátka možná ubírá okamžiku otevření lahve na kouzlu, ale to je vše. Kvalita vína se tím nezmění, ta závisí pouze na vinaři. Tak nezoufejme nad špuntem a vychutnejme si to, co je pod ním.
 

Související články

Jak poznat dobré víno
  • Zajímavosti

Jak poznat dobré víno

Vinný seminář, který vznikl ve spolupráci se Scuk.cz, je rozdělen do tří tematických bloků. V úvodu vás lektor Matouš Petráň ve stručnosti zasvětí do historie vína a vysvětlí vám, jaká je úloha sommeliéra. Dozvíte se také, jakým způsobem...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit