Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krokem za krokem: Jak správně očistit a ručně nakrouhat zelí jako profík?

Nakrájené zelí
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Umět očistit a ručně nakrájet zelí je důležitá kuchařská dovednost, která se hodí nejen při přípravě dušeného zelí ke slavnostní kachně, ale také při přípravě čerstvých salátů nebo klasického kysaného zelí. Správná technika vám usnadní práci a pomůže zachovat přirozenou chuť i texturu zelí.

Při krouhání zelí dosáhnete nejlepších výsledků, pokud použijete krouhač na zeleninu. Práce s ním je rychlá a nudličky jsou jedna jako druhá. Pokud ho ale nemáte, vyplatí se vědět, jak si s hlávkou zelí poradit nožem.

VIDEO: Jak očistit a ručně nakrouhat zelí?

Skryt pre seznam

Jak očistit a ručně nakrouhat zelí?

  1. Z hlávky zelí odlomte vnější zavadlé a poškozené listy.
  2. Zelí omyjte, osušte, ostrým nožem rozčtvrťte a vyřízněte košťál.
  3. Čtvrtku zelí položte na podložku tak, aby vám neklouzala, a směrem od špičky hlávky ke košťálu krájejte na tenké nudličky.

TIP: Krájecí desku podložte utěrkou, aby vám neklouzala, a použijte opravdu ostrý nůž. Pokud je hlávka zelí velmi velká, můžete čtvrtky ještě podélně rozříznout na poloviny.

Krouhané zelí posolte a nechte odstát, zkřehne

Před dalším zpracováním posypte nakrouhané zelí solí, důkladně ho promačkejte a nechte chvíli odstát. Díky soli pustí šťávu, zkřehne a při tepelné úpravě rychleji změkne (šťávu, kterou zelí pustí, slijte).

  1. Prosolení a pořádné promačkání pomůže zlepšit texturu zelí především tehdy, když ho chcete použít syrové do salátů.
    TIP: Na zelný salát s křenem vám stačí jen pár ingrediencí a během několika minut připravíte křupavou zeleninovou přílohu, která se hodí k tučnějšímu masu nebo klobáskám. Před podáváním ho nechte řádně odležet.
     
  2. Pomůže i v případě, že zelí plánujete použít jako náplň do závinů nebo slaných taštiček: před dušením přebytečnou šťávu ze zelí slijte a poté zelí duste na tuku bez dalšího podlévání.
    TIP: Slaný závin s náplní se zelím a uzeným je perfektní jako pohoštění pro přátele, ale i jako rychlá rodinná večeře. Díky listovému těstu budete mít hotovo raz dva.
     
  3. Pokud se chystáte zelí dusit na přílohu, prosolení a promačkání není nutné, takto připravené zelí ale bude potřebovat kratší dobu dušení.
    TIP: Máme pro vás báječný tip na dušené zelí zahuštěné bez mouky – přidejte do něj nastrouhanou syrovou bramboru. Zelí také můžete zaprášit hladkou moukou nebo do něj vmíchat jíšku.

Nejjednodušší domácí kvašené zelí

Kvašené zelí zvládnete připravit i v tom nejmenším bytě, s pomocí dvou sklenic a z jediné hlávky zelí. Domácí kvašené zelí je plné zdraví prospěšných látek, proto ho po vzoru našich babiček chroupejte i samotné, především na podzim a v zimě. Hodí se také do zelňačky, k vepřové pečínce, k haluškám nebo jiným pokrmům.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín