Krambl se nejčastěji připravuje v létě, kdy je dostatek čerstvého zralého ovoce, ale vychutnat si ho můžete po celý rok. Na podzim a v zimě stačí sáhnout po jablkách, hruškách nebo zásobách z mrazničky. Tento rychlý, snadný a variabilní dezert potěší všechny milovníky ovocných a křupavých pochoutek.
V létě si křupavý krambl můžete vychutnat s malinami, jahodami nebo borůvkami. Na podzim kramblu vévodí jablka, hrušky a švestky. V zimě můžete na náplň použít mražené či sušené ovoce a za pár minut servírovat skvělý dezert, který spojuje to nejlepší ze sladké kuchyně – ovocnou náplň a křupavou drobenku.
Když je chuť na koláč, ale není čas na přípravu...
Dostali jste chuť na domácí ovocný koláč s drobenkou, ale nemáte čas na složitou přípravu? Vyzkoušejte jednoduchý krambl – dezert, který vás okouzlí snadnou přípravou i skvělou chutí! Jeho původ sahá do období 2. světové války, kdy v Anglii vznikla úspornější verze koláče z ovocné náplně a drobenky, protože suroviny na tradiční pečení byly nedostupné. Tato improvizace se stala základem dalších receptů na krambl.
- Na krambl můžete použít jakékoli ovoce, které máte rádi. V USA se nejvíce ujal jablečný krambl, který zaručeně zahřeje tělo i duši v období podzimních plískanic.
- Dostanete-li chuť na krambl a nemáte doma zrovna čerstvé ovoce, použijte mražené. Svou chutí vás přenese do teplých letních dnů.
- Dokonce i sušené ovoce může v kramblu zazářit. Použijte třeba rozinky, meruňky, fíky...
Jak na nejlepší krambl?
Základem kramblu je ovocná náplň zapečená s drobenkou. Obojí je velmi variabilní a chuťovým kombinacím a kreativitě se meze nekladou. Krambl můžete připravit ve větším pekáčku nebo v malých roztomilých zapékacích mističkách.
- Ovoce stačí nakrájet na malé kousky, smíchat s cukrem a případně i kořením. Směs rovnoměrně rozložte do pekáčku.
- Křupavou drobenku můžete tradičně připravit z mouky, másla a cukru, nebo vyzkoušejte mouku nahradit drcenými ovesnými vločkami pro bohatší nutriční hodnotu. Do drobenky lze přidat také ořechy, semínka či marcipán. Švestkovo-hruškový krambl s marcipánem patří k našim nejoblíbenějším.
- Jakmile rozložíte drobenku na ovocnou náplň, stačí dát krambl zapéct na 190 °C a cca 25 minut (nebo dle konkrétního receptu). Ovocná směs příjemně probublá skrz drobenku a výsledkem je úžasný ovocný dezert s křupavou krustičkou na povrchu.
Který bude ten váš oblíbený?
Kromě tradičních kombinací, jako jsou jablka a ostružiny, švestky a hrušky, jahody a nektarinky, se nebojte vyzkoušet i nevšední variace. Pro milovníky kyselejšího ovoce jsme připravili recept na krambl s brusinkami. Hruškovo-mangový krambl s sebou přinese kousek exotiky a krambl s amarettem zase potěší ty, kteří neodolají oříškové chuti.
Zdroje informací: Gourmet Academy, Apetit