Silný vývar, řízky a bramborová kaše nebo těstoviny carbonara – připravte si s námi klasiku, kterou jsme obměnili pořádnou porcí zeleniny.
Mít ve svém jídelníčku dostatek zeleniny je nesmírně důležité. Je bohatá na živiny a antioxidanty, které posilují naše zdraví a usnadňují boj proti nemocem. Obsahuje také spoustu vlákniny, která napomáhá dobrému zažívání, očistě těla a regulaci tělesné hmotnosti.
Ačkoli nás obecná doporučení nabádají jíst několik porcí zeleniny denně, není vždy snadné se jimi řídit. Někomu zelenina prostě nechutná, jiní nevědí, jak ji připravit, aby chutnala. Máme pro vás spoustu nápadů, které vám usnadní zařazení zeleniny do svého jídelníčku. Abyste jí mohli jíst víc. A ještě víc. A ještě...
Zeleninové řízky
Jak tvrdí i britská bohyně domácí kuchyně Nigella Lawson, smažení pozvedne každé jídlo. A my zase tvrdíme, že trojobal sluší nejen masu, ale i zelenině. Ať už se stejně jako my pustíte do experimentu s bramborovými řízky nebo vsadíte na klasiku v podobě smažených květákových kousků, nešlápnete vedle. Podobná úprava je vhodná také pro cuketu, kedlubnu, předvařený patison nebo plátky celeru.
Zeleninový vývar
Horká léčivá polévka, která vyžene z těla chlad i nemoci, nemusí být jen z masa. Poctivý vývar z kostí směle zastoupí i ten zeleninový. Kořenová zelenina mu dává sílu, pórek, cibule i zelené natě chuť a drožďové knedlíčky jsou skvělým zdrojem bílkovin a vitaminů skupiny B. Chuť vylepší také čerstvě nasekané bylinky, které přidejte ke konci vaření.
Zelenina zapečená jako francouzské brambory
Zelenina z pekáče v jakékoliv podobě je sázkou na jistotu. Díky pořádné vrstvě sýra ji milují děti i dospělí. Sýr k zapékání vybírejte takový, který se dobře rozpouští, má ale spíše jemnější chuť (např. gouda). Pokud nevaříte pro vegetariány, můžete jídlo obohatit také na kostičky nakrájenou klobáskou nebo uzeným masem. Uzeninu předem opečte, bude chutnější. A jakou zeleninu přidat na pekáček? To je hlavní výhoda tohoto jídla. Může to být prakticky cokoliv vás napadne. Od brokolice, květáku, hrášku přes cukety a dýni až po kořenovou zeleninu. Tužší zeleninu předem uvařte do poloměkka.
Těstoviny se zeleninou
Obohaťte zeleninou klasickou omáčku k těstovinám. V rajčatové výborně fungují mrkev, dýně a všechna škrobovitá zelenina. V sýrových omáčkách vynikne brokolice, květák a hrášek. Zelenina může být součástí omáčky, nebo ji opečte na másle či oleji a přidejte k těstovinám až na závěr.
Květák jako kuře
Když aromatickou marinádou na maso zalijete květák a upečete ho doměkka na grilu nebo v troubě, máte skvělou variaci klasického masitého pokrmu, která nadchne nejen vegetariány. Květáku indické chutě opravdu sluší!
Rajčatový tarte Tatin
Francouzská jablečná legenda ve slaném provedení. Klasický obrácený koláč se peče s jablky utopenými v karamelu, zeleninová varianta to stejné provádí s rajčaty, česnekem a bylinkami. Jako sladkou tečku ji sice podávat nebudete, s kozím sýrem ale představuje vyváženou večeři. A nezapomeňte na sklenku bílého vína.
Dalších 9 nápadů, jak jíst ještě více zeleniny:
- Uvařte si zeleninovou polévku.
- Přidejte ji do karbanátků a sekané (skvělé jsou v mletém mase kapusta i mrkev).
- Přidejte ji do ragú a jídel z jednoho hrnce.
- Upečte ji v jednom pekáčku společně s masem.
- Uvařte si ovesnou kaši naslano (osmažená cibulka a zelený hrášek jsou jedinečná kombinace).
- Místo rýžového papíru zabalte letní závitky do listu salátu.
- Přidejte ji do smoothie.
- Udělejte lasagne z cuketových plátků místo těstovin.
- Jako přílohu si dejte květákovou rýži nebo z květáku připravte podklad na pizzu.
Zdroj: časopis Apetit