Květy černého bezu: Jak sbírat a zpracovat voňavý zázrak?

Květy černého bezu: jak sbírat a zpracovat voňavý zázrak
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Když zavoní černý bez, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky. Ochutnejte je spolu s námi.

 

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Jakmile rozkvetou první velkolepá květenství, vyráží si natrhat záplavu květů. Ty jsou bohaté, zářivě bílé a plné pylu.

  • Nejčastěji se z nich připravují aromatické sirupy a šťávy, které později poslouží jako skvělý základ lahodných limonád. Kromě bylinkového osvěžení se bezové sirupy dobře uplatňují také v nejrůznějších sladkých dezertech.
  • A čerstvě natrhané květy umí zazářit i ve slaných pochoutkách. Hodí se k pečenému masu a labužníci je s oblibou smaží jako řízečky v těstíčku. Pojďte si i vy vybrat dobrotu svých jarních snů.

Bezinkový koláč s limetkou

Více

Jak květy bezu sbírat

Keře obsypané bílým květenství rostou všude tam, kde je vlhká, výživná půda. Najdete je na hnojištích, kompostech i dalších přehnojených místech. Roste také na pasekách, slunných místech, městských rumištích i podél vodních toků.

Při sběru pozor na mšice, které mají květ bezu také v oblibě. Z květů je neodstraníte, napadená květenství proto určitě do košíku nedávejte. Pokud plánujete připravovat sirup, sbírejte jen květenství plně rozkvetlá. Pro slanou kuchyni (řízečky) doporučujeme květenství, která mají ještě část droboučkých poupat.

Před další úpravou z květů vytřepte hmyz, vodou je však neumývejte. To nejcennější na nich je pyl, který byste nenávratně spláchli.

Kuře v bezinkovém sirupu

Více

Sladké mámení

  • Čerstvě nasbírané kvítky použijte k ozdobě sladkých dezertů. Koláče jimi posypte, až vychladnou, jinak by květy, které jsou citlivé na teplo, zhnědly.
  • Naprosto dokonale se něžné kvítky vyjímají na jakémkoliv dezertu s želé, nejlépe jejich bělost vynikne na zářivě červené.
  • Lívanečky či palačinky s jahodovou marmeládou a kvítky bezu jsou krásné lahodné.
  • Bílé hvězdičky se hodí také na dezerty s čokoládou, a kterých působí zvlášť výrazně. Sluší čokoládové pěně, cheesecaku i zmrzlině.

Citronovo-bezinkový chlebíček

Více

Omamné šťávy

Celá květenství bezu černého patří do sirupů a sladkých šťáv, kterým po vymáčení v převařené vodě předají svou výraznou vůni. Výborně se propojují s kyselostí citronu nebo limety. Pro hotové sirupy najdete bezpočet využití, od osvěžujících limonád s ovocem a míchaných nápojů s alkoholem, přes krémové dezerty a polevy, až po pečené maso.

Zkuste přidat pár lžiček sirupu do zakysané smetany či tvarohu. Lahodnější krém jste nejedli!

Sirup z bezinkových květů

Více

Květy bezu k večeři

Bez se také často připravuje naslano smažený v těstíčku. K němu lehký salát a brambůrky maštěné máslem a máte jarní oběd za pár korun. Smažit ho můžete i nasladko v palačinkovém těstě. Důležitá je vysoká vrstva rozpáleného oleje. Výsledek je lehký, voňavý a božský. 

Smažená květenství - kosmatice

Více

Bílá květenství černého bezu inspirují k mlsání. Vyzkoušejte naše nápady. Budou vám chutnat.

 
Autor: Jana Kopřivová

Obchod Apetit