0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Květy černého bezu: jak sbírat a zpracovat voňavý zázrak
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky. Ochutnejte je spolu s námi.

  • Nejčastěji se z nich připravují aromatické sirupy a šťávy, které poslouží jako skvělý základ lahodných limonád. Kromě bylinkového osvěžení se bezové sirupy dobře uplatňují také v nejrůznějších sladkých dezertech.
  • A čerstvě natrhané květy umí zazářit i ve slaných pochoutkách. Hodí se k pečenému masu a smaží se jako řízky v těstíčku.

Jak květy bezu sbírat

Keře obsypané bílým květenství rostou všude tam, kde je vlhká, výživná půda. Najdete je na hnojištích, kompostech i městských rumištích. Roste také na pasekách, slunných místech i podél vodních toků.

  • Při sběru pozor na mšice, které mají květ bezu v oblibě. Z květů je neodstraníte, napadená květenství proto určitě do košíku nedávejte. Pokud plánujete připravovat sirup, sbírejte jen květenství plně rozkvetlá. Pro slanou kuchyni (řízečky) doporučujeme květenství, která mají ještě část droboučkých poupat.
  • Před další úpravou z květů vytřepte hmyz, vodou je však neumývejte. To nejcennější na nich je pyl, který byste nenávratně spláchli.

Sladké mámení

Čerstvě nasbírané kvítky použijte k ozdobě sladkých dezertů. Koláče jimi posypte, až vychladnou, jinak by květy, které jsou citlivé na teplo, zhnědly.

  • Naprosto dokonale se něžné kvítky vyjímají na jakémkoliv dezertu s želé, nejlépe jejich bělost vynikne na zářivě červené.
  • Bílé hvězdičky se hodí také na dezerty s čokoládou, na kterých působí zvlášť výrazně. Sluší čokoládové pěně, cheesecaku i zmrzlině.

Omamné šťávy

Celá květenství bezu černého patří do sirupů a sladkých šťáv, kterým po vymáčení v převařené vodě předají svou výraznou vůni. Výborně se propojují s kyselostí citronu nebo limety. Pro hotové sirupy najdete bezpočet využití, od osvěžujících limonád s ovocem a míchaných nápojů s alkoholem, přes krémové dezerty a polevy, až po pečené maso.

  • Zkuste přidat pár lžiček sirupu do zakysané smetany či tvarohu. Vznikne lahodný krém na dort!

Květy bezu k večeři

Bez se také často připravuje naslano smažený v těstíčku. K němu lehký salát a brambory maštěné máslem a máte jarní oběd za pár korun. Smažit ho můžete i nasladko v palačinkovém těstě. Důležitá je vysoká vrstva rozpáleného oleje. Výsledek je lehký, voňavý a lahodný.

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit