Kyselica, bohatá polévka plná zelí a brambor, která zahřeje a zasytí

Kyselica, bohatá polévka plná zelí a brambor, která zahřeje a zasytí
sdílet:

Základem každé kyselice je kysané zelí, anglická slanina, klobása, brambory a zakysaná smetana. V některých domácnostech se dříve kyselica podávala pravidelně na oběd, k večeři i k snídani. Přidává se do ní sladká paprika, díky které má polévka oranžovou barvu. Někteří ji možná znají pod názvem zelňačka.

 

Jídlo prostého lidu

Kyselica pochází původem z Valašska, proto se často můžete setkat s názvem valašská kyselica.

  • Dříve se tato polévka vařila hlavně z toho důvodu, že lidé potřebovali sílu na celodenní práci. Polévka je zasytila, poskytla základní živiny i vodu, a navíc báječně chutnala.
  • K její základní přípravě jsou navíc zapotřebí celoročně dostupné suroviny, jakými jsou kyselé zelí a brambory.
  • Polévka se původně zahušťovala chlebovým kváskem nebo strouhanými syrovými bramborami. Smetana se do polévky začala přidávat až později – spíše na přilepšenou.
  • Dnes narazíte na krajové varianty této zelné polévky. Na Valašsku se dodnes v rodinách předává recept na tradiční valašskou kyselicu, která v každé domácnosti chutná trošku jinak.
  • Vedle kysaného zelí se patří do kyselice anglická slanina nakrájená na kousky a orestovaná spolu s cibulkou nebo klobáska. Můžete zvolit i pikantnější kousek, polévka bude mít větší říz.
  • Brambory uvařte vedle a přidejte je do polévky až po uvaření. Spolu s kysaným zelím by zůstaly tvrdé. V polévce můžete některé kousky brambor rozmačkat.
  • Zakysaná smetana dodá polévce tu pravou jemnost. Zvolte tučnější variantu zakysané smetany a přidejte ji do polévky až úplně na závěr - až když je polévka odstavená z plamene.

Čím se dá kyselica vylepšit?

Houbami. Pokud máte čerstvé houby, nakrájejte je na plátky a chvíli je spolu s  bramborami povařte v osolené vodě s kmínem. Poté houby sceďte a přidejte je při smažení k cibuli, slanině a klobáse. Skvělou volbou jsou i houby sušené. 

Žampiony. Žampiony není narozdíl od lesních hub zapotřebí dopředu vařit. Plátky žampionů přidejte při smažení k nasekané cibuli, slanině či klobáse.

Fazolemi. Pokud chcete polévku obohatit o další živiny a zároveň ji zvydatnit a zahustit, přidejte do ni vařené fazole. Nejrychleji poslouží ty z konzervy.

Vejci. Vejce na tvrdo jsou takovou ,,třešničkou na dortu”. Pokud chcete kyselicu ' ozdobit, skvělou volbou je servírovat ji s půlkou vařeného vajíčka.  

Smetanou ke šlehání. Místo zakysané smetany můžete použít smetanu ke šlehání. Polévka bude jemnější. Přidejte ji do polévky až na závěr, po odstavení z plamene.

Jaké koření do kyselice?

Základním kořením, bez kterého se neobejdete, je sůl, pepř, kmín, majoránka, nové koření a bobkový list. Nové koření, majoránku a bobkový list přidejte do hrnce ke kysanému zelí a vařte. Kmín přidejte do hrnce k bramborám a po uvaření brambor vše přelijte do hrnce k zelí. Na závěr polévku ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete.

Kysané zelí, kulinářský i chuťový zázrak

  • Kysané zelí je nejlepší syrové, protože před tepelnou úpravou obsahuje vitamín C a prospěšné bakterie mléčného kvašení. Ty se však varem ničí.
  • Kromě toho, že kysané zelí výborně chutná, obsahuje i minerální látky jako vápník, hořčík a draslík.
  • Zelí navíc podporuje krvetvorbu a snižuje pocit únavy.
  • Pokud nemáte vlastní domácí kvašené zelí, najdete ho v obchodech s potravinami mezi zeleninou v igelitových sáčcích. Upřednostňujte takové, které neobsahuje konzervanty. Kyselé zelí ve sklenicích je sterilované, tedy konzervované za vysokých teplot a tedy bez vitamínů a živých bakterií.

Pokud byste chcete zkusit výrobu domácího kysaného zelí, budete potřebovat:

  • 1 kg hlávkového zelí
  • 20 g soli
  • 1 lžíci kmínu

Podle chuti můžete přidat i cibuli, jablko, kopr, křen nebo další koření - černý pepř, nové koření nebo bobkový list. Postupovat můžete například podle našeho tipu níž.

Kysané červené zelí

Kysané červené zelí

Více

Související články

Autor: Karolína Jelínková

Obchod Apetit