Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kyselica je bohatá polévka plná zelí a brambor, která zahřeje a zasytí. Navíc ji uvaříte za pár korun

Kyselica je bohatá polévka plná zelí a brambor, která zahřeje a zasytí. Navíc ji uvaříte za pár korun
sdílet:

Základem každé kyselice je kysané zelí, anglická slanina, klobása, brambory a zakysaná smetana. V některých domácnostech se dříve kyselica podávala pravidelně na oběd, k večeři i k snídani. Přidává se do ní sladká paprika, díky které má polévka oranžovou barvu. Někteří ji možná znají pod názvem zelňačka.

Jídlo prostého lidu

Kyselica pochází původem z Valašska, proto se často můžete setkat s názvem valašská kyselica. Dříve se tato polévka vařila hlavně z toho důvodu, že lidé potřebovali sílu na celodenní práci, a že suroviny na ni měl každý doma. Polévka je zasytila, poskytla základní živiny i vodu, navíc báječně chutnala.

  • K její základní přípravě jsou zapotřebí celoročně dostupné základní suroviny, jakými jsou kysané zelí a brambory.

Polévka se původně zahušťovala chlebovým kváskem nebo strouhanými syrovými bramborami. Smetana se do polévky začala přidávat až později – na přilepšenou. Narazit můžete na různé krajové varianty zelné polévky. Na Valašsku se dodnes v rodinách předává recept na tradiční valašskou kyselicu, která i tak v každé domácnosti chutná trošku jinak.

Skryt pre seznam
  • Vedle kysaného zelí se patří do kyselice anglická slanina nakrájená na kousky a orestovaná spolu s cibulkou nebo klobáska. Můžete zvolit i pikantnější kousek, polévka bude mít větší říz.
  • Brambory uvařte vedle a přidejte je do polévky až po uvaření. Při snaze uvařit je dohromady s kysaným zelím by zůstaly tvrdé. V polévce můžete některé kousky brambor rozmačkat a tím ji trochu zahustit.
  • Zakysaná smetana dodá polévce jemnost. Zvolte tučnější variantu zakysané smetany a přidejte ji do polévky až úplně na závěr – až když je polévka odstavená z plamene.

Čím se dá kyselica vylepšit?

  • Houbami. Pokud máte čerstvé houby, nakrájejte je na plátky a chvíli je spolu s  bramborami povařte v osolené vodě s kmínem. Poté houby sceďte a přidejte je při smažení k cibuli, slanině a klobáse. Skvělou volbou jsou i houby sušené. 
  • Žampiony. Žampiony není narozdíl od lesních hub zapotřebí dopředu vařit. Plátky žampionů přidejte při smažení k nasekané cibuli, slanině či klobáse.
  • Fazolemi. Pokud chcete polévku obohatit o další živiny a zároveň ji zvydatnit a zahustit, přidejte do ni vařené fazole. Nejrychleji poslouží ty z konzervy.
  • Vejci. Vejce na tvrdo jsou takovou ,,třešničkou na dortu”. Pokud chcete kyselicu ' ozdobit, skvělou volbou je servírovat ji s půlkou vařeného vajíčka.  
  • Smetanou ke šlehání. Místo zakysané smetany můžete použít smetanu ke šlehání. Polévka bude jemnější. Přidejte ji do polévky až na závěr, po odstavení z plamene.

Jaké koření do kyselice?

Základním kořením, bez kterého se neobejdete, je sůl, pepř, kmín, majoránka, nové koření a bobkový list. Nové koření, majoránku a bobkový list přidejte do hrnce ke kysanému zelí a vařte. Kmín přidejte do hrnce k bramborám a po uvaření brambor vše přelijte do hrnce k zelí. Na závěr polévku ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete.

Kysané zelí, kulinářský i chuťový zázrak

  • Kysané zelí je nejlepší syrové, protože před tepelnou úpravou obsahuje vitamín C a prospěšné bakterie mléčného kvašení. Ty se však varem ničí.
  • Kromě toho, že kysané zelí výborně chutná, obsahuje i minerální látky jako vápník, hořčík a draslík.
  • Zelí navíc podporuje krvetvorbu a snižuje pocit únavy.
  • Pokud nemáte vlastní domácí kvašené zelí, najdete ho v obchodech s potravinami mezi zeleninou v igelitových sáčcích v chladicích boxech. Upřednostňujte takové, které neobsahuje konzervanty.
  • Kyselé zelí ve sklenicích je sterilované, je konzervované za vysokých teplot a (na rozdíl od zelí kysaného) bez vitamínů a živých bakterií.
Skryt pre seznam

Pokud byste chcete zkusit výrobu domácího kysaného zelí, budete potřebovat:

  • 1 kg hlávkového zelí
  • 20 g soli
  • 1 lžíci kmínu

Podle chuti můžete přidat i cibuli, jablko, kopr, křen nebo další koření – černý pepř, nové koření nebo bobkový list. Postupovat můžete například podle našeho tipu ve videonávodu.

Zdroje informací: Český Rozhlas, Česká Televize, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč