Nová registrace Zapomenuté heslo

Lemon curd: Citronový krém, který pozvedne vaše cukrářské dovednosti o úroveň výš

23. 3. 2025
Citronové tartaletky á la meringue pie
Image Professionals
Citronový krém neboli lemon curd Linecké sušenky plněné citronovým krémem Citronové tartaletky á la meringue pie Další
2 fotky

Lemon curd neboli citronový krém je skvostná pochoutka, která v posledních letech získává stále větší oblibu nejen mezi milovníky sladkého, ale i profesionálními cukráři. Tento osvěžující, citronově nakyslý krém vnáší do dezertů zcela novou dimenzi chuti. A je jedno, zda jej zvolíte jako náplň do dortů, slepíte jím sušenky nebo ho použijete do tartaletek. Lemon curd využijete naplno i v našich receptech.

Co je to Lemon Curd?

Lemon curd je citronový krém pocházející z britských ostrovů, jeho historie sahá až na přelom 19. a 20. století. V Británii se tradičně podává s chlebem nebo scones během čaje o páté, jako alternativa k džemu. Na rozdíl od želé, džemu a marmelády má curd jinou konzistenci i složení. Připravuje se z másla, citronové šťávy, cukru a žloutků. Někdy se pro intenzivnější citrusovou chuť přidává také nastrouhaná citronová kůra. Výsledkem je jemný, sladkokyselý krém podobný pudinku. Lemon curd si můžete koupit už hotový nebo si ho podle jednoduchého receptu připravit za 10 minut doma.

Citronový krém neboli lemon curd

Citronový krém neboli lemon curd

< 45 min
4.4(74x)
Přečíst recept

Curd nejen z citronu

Lemon curd je dnes už poměrně známý a možná vás zase tak nepřekvapí, že ten samý krém můžete připravit i z jiných citrusových plodů — stačí v receptu jednoduše nahradit citronovou šťávu a kůru za pomeranč, mandarinku, limetku nebo grep. Ovocné curdy se však dají vytvořit i z jiných druhů ovoce, třeba z lesních plodů, manga nebo mučenky. Výsledkem je stejně lahodný a osvěžující krém s jedinečným ovocným charakterem.

  • Pro milovníky kuchařských detailů: Technicky vzato je lemon curd druhem pudinku (custard). Pudink je totiž jakákoli tekutina (v tomto případě citronová šťáva) zahuštěná žloutky. Ve většině případů bývá touto tekutinou smetana nebo mléko.

Kde lemon curd použít?

Citronový nebo jiný ovocný curd má díky jemné konzistenci a svěží chuti široké využití, a to především při pečení dezertů. Použijte ho stejně jako jakoukoliv sladkou pomazánku nebo džem na bílé pečivo, toust, vafle nebo jím namažte palačinky. Doplnit ho navíc můžete mascarpone či šlehačkou. Vyzkoušejte si jej také přimíchat do jogurtu nebo si ho vychutnejte jen tak na lžičku.

1. Slepované sušenky

Nejen výborná chuť, ale také úchvatná zářivá barva dělá curd tím, čím je. A pokud tento dojem chcete ještě umocnit, použijte ho namísto zavařeniny při slepování lineckých sušenek. Přesně to jsme vyzkoušeli a posuďte sami, jak moc se to povedlo.

Linecké sušenky plněné citronovým krémem

Linecké sušenky plněné citronovým krémem

< 60 min
5(4x)
Přečíst recept

2. Do cheesecaků a tartaletek

Pikantní chuť dodá lemon curd také cheesecakům i křehkým tartaletkám. Například koláč s citronovou pěnou, vyrobený z lemon curd a zakončený meringue, je oblíbeným dezertem v Británii, Kanadě, Austrálii i Spojených státech. Jeho zmenšenou verzi si můžete vyzkoušet podle našeho receptu.

Citronové tartaletky á la meringue pie

Citronové tartaletky á la meringue pie

> 120 min
4.2(6x)
Přečíst recept

3. Dort s lemon curd

Určitě vás příliš nepřekvapí, že lemon curd můžete použít také jako pikantní složku do dortů. Dokonale ladí s krémy z mascarpone a šlehačky, kontrast sladké a kyselé chuti dortu dodá šmrnc. Na řezu vynikne také jeho výrazně žlutá barva, obzvláště zvolíte-li kombinaci se světlým dortovým korpusem. Ačkoliv se kombinace citronu a máku může zdát zvláštní, Britové ji milují a dobře ví proč.

Dort s mákem, citronovým krémem a sněhovou čepicí

Dort s mákem, citronovým krémem a sněhovou čepicí

< 75 min
4.5(6x)
Přečíst recept

Zdroje: Apetit, Blog.thenibble.com, en.Wikipedia.org

Doporučujeme recept s videem

Citronový krém neboli lemon curd

Sdílet článek

Anglická kuchyně Dezerty Citronové dezerty

Související články