Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Bramborový salát
ZDROJ: Pixabay
sdílet:

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat samostatně nebo jako originální přílohu ke grilovanému masu. 

Nové brambory jsou ideální

Nové brambory jsou mimořádně chutnou sezónní zeleninou. Příjemným bonusem je jejich jemná slupka, která se nemusí loupat. Naopak, pokud slupku na bramborách ponecháme, snížíme glykemický index jídla a obohatíme ho o cenné vitamíny skupiny C a B.

Lehký bramborový salát však lze samozřejmě připravit i z brambor skladovaných.

Základní ochucení s kapkou citronu

Základem každého bramborového salátu je správně brambory uvařit a ochutit.

  • Dejte pozor na to, že nové brambory se vaří kratší dobu, než jsme zvyklí. Můžete zkusit do brambory zapíchnout špičku noze. Jakmile po ní sjede zpět do vody, brambory jsou uvařené a je třeba je okamžitě slít.
  • Co se týče ochucení, brambory vaříme ve slané vodě. Po uvaření jim však  dokonale sedne také kyselá složka. Výborně poslouží například klasická zálivka vinaigrette. Jedná se o kombinaci olivového oleje, octa nebo citrónové šťávy, pepře a soli. 

Středomořský koktejl chutí 

K ochuceným novým bramborám přidejte sušená rajčata, celé listy baby špenátu nebo nasekané listy mangoldu a černé nebo zelené olivy. Navrch posypte sýrem feta

Tenhle salát je vhodnou přílohou ke grilovanému masu nebo rybě. Ideální jsou třeba i kuřecí stehýnka, umíte je správně připravit? 

Farmářský bramborový salát 

Farmářská verze salátu se hodí, pokud máme větší hlad.

  • Brambory kombinujte s vypečenou anglickou slaninou a vařenými vejci.
  • Salát by měl vždy obsahovat něco zeleného. Hodí se, pokud je ještě v sezóně zelený chřest. Pokud ne, salát je skvělý třeba s čerstvým hráškem.
  • Do zálivky v tomto případě můžeme přidat i trochu dijonské hořčice. Docílíme tak lehce pikantní chuti. 

Kouzlo Indie 

Netradiční, ale velice chutné jsou nové brambory v kombinaci s cizrnou.

  • Nebojte se je použít v poměru 1:1 a ochutit salát lehce opraženým římským kmínem, kurkumou a čerstvým koriandrem.
  • Do zálivky můžete přidat i pár lžic jogurtu. Tato kombinace je skvělá v kombinaci s mletým masem, rybami nebo třeba grilovanou zeleninou, což ocení hlavně vegetariáni. 

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...