0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Letní grilování: triky s masem

grilování masa
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

U grilovaného masa v jednoduchých úpravách se více než kdy jindy projeví kvalita výchozí suroviny. Kuře je nejlepší z biochovu nebo domácí, jehněčí z farmy a hovězí z mladého býka.

Odpočinek prospívá

Před grilováním maso nesmí mít ledový střed, nepropékalo by se rovnoměrně. Vyndejte ho z lednice asi 30 minut předem. Naopak odpočinutím po grilování se teplota v mase rovnoměrně rozloží a s ní i tekutiny. Když zprudka opečete steak a necháte ho 10 minut stát, získá ideální barvu – hnědou kůrku a na řezu bude rovnoměrně růžový

Do masa se nepíchá

Při zahřívání se mění tlak v mase. Propíchnutí silnou vidlicí nebo širokým nožem při pečení, navíc v kombinaci se zmáčknutím, může znamenat, že steak ‚vyždímáte‘ a bude tuhý jako podešev. Obracejte ho kleštěmi.

Nadýchané burgery

Burgery neuplácávejte, jen je zlehka zformujte. Ideálně je ochuťte před mletím a pak použijte maso co nejvíce načechrané z mlýnku.

Uhlí, nebo plyn?

Opékání masa nad žhavými uhlíky a zakouřené oblečení mají v sobě kus romantiky. Pokud vám ale jde o grilované, nikoli uzené maso, nehraje kouř žádnou roli. Chuť grilovanému jídlu totiž dává takzvaná Maillardova reakce – ta mění kus masa ve voňavou pečínku nebo steak. „Ani většina profesionálů, natož laik, nepozná, jestli jsem maso griloval na uhlí, plynu, nebo elektřině,“ říká šéfkuchař Václav Frič.

Další triky a nápady, jak připravit maso na grilu, najdete v kuchařce Grilování z Edice Apetit. Koupíte ji Apetit shopu.

Související články

Jak připravit gril ke grilování
  • Tipy a triky

Jak připravit gril ke grilování

Před grilováním je třeba gril pořádně očistit. Nechcete přece jíst spolu se steaky také připálené zbytky jídla z minulé party. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit