0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Letní grilování: triky s masem

grilování masa
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

U grilovaného masa v jednoduchých úpravách se více než kdy jindy projeví kvalita výchozí suroviny. Kuře je nejlepší z biochovu nebo domácí, jehněčí z farmy a hovězí z mladého býka.

Odpočinek prospívá

Před grilováním maso nesmí mít ledový střed, nepropékalo by se rovnoměrně. Vyndejte ho z lednice asi 30 minut předem. Naopak odpočinutím po grilování se teplota v mase rovnoměrně rozloží a s ní i tekutiny. Když zprudka opečete steak a necháte ho 10 minut stát, získá ideální barvu – hnědou kůrku a na řezu bude rovnoměrně růžový

Do masa se nepíchá

Při zahřívání se mění tlak v mase. Propíchnutí silnou vidlicí nebo širokým nožem při pečení, navíc v kombinaci se zmáčknutím, může znamenat, že steak ‚vyždímáte‘ a bude tuhý jako podešev. Obracejte ho kleštěmi.

Nadýchané burgery

Burgery neuplácávejte, jen je zlehka zformujte. Ideálně je ochuťte před mletím a pak použijte maso co nejvíce načechrané z mlýnku.

Uhlí, nebo plyn?

Opékání masa nad žhavými uhlíky a zakouřené oblečení mají v sobě kus romantiky. Pokud vám ale jde o grilované, nikoli uzené maso, nehraje kouř žádnou roli. Chuť grilovanému jídlu totiž dává takzvaná Maillardova reakce – ta mění kus masa ve voňavou pečínku nebo steak. „Ani většina profesionálů, natož laik, nepozná, jestli jsem maso griloval na uhlí, plynu, nebo elektřině,“ říká šéfkuchař Václav Frič.

Další triky a nápady, jak připravit maso na grilu, najdete v kuchařce Grilování z Edice Apetit. Koupíte ji Apetit shopu.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč