Naše růžová vína jsou díky dostatku slunečných dní, ale i chladnějších nocí lehká, svěží s jemnou kyselinkou, ale zároveň hebká s ovocitou vůní i chutí. Vyrábí se jako červená vína z modrých hroznů, ale způsobem, který je bližší spíše vínům bílým. Díky tomu v sobě odráží to nejzajímavější z obou dvou. Užívejme si je vždy dostatečně nachlazené (8 – 12 °C), protože jen tak dokonale vynikne harmonie jejich vůní a chutí a každý doušek se promění v zážitek.
Hned vedle růžových vín stojí v teplých letních měsících vína šumivá. Sekty svým perlením skvěle ladí s atmosférou, kam přesně zapadají i růžová vína. Léto, slunce, rozkvetlé zahrady - drobné perličky stoupající úzkou vysokou sklenicí patří stejně, jako tichá růžová vína stále častěji k chvílím pohody a radosti. Moravské a české sekty všeho druhu a růžová vína jednoduše patří ke společenským událostem jarní a letní sezony.
Gastro tipy
Sekty se stejně jako tichá vína dělí podle obsahu zbytkového cukru, ale označení je jiné. Suché se označují jako brut, polosuché jako demi-sec a sladké jako doux. Pokud je sekt s označením demi sec (polosuché), lze ho kombinovat s ovocnými bowlemi nebo podávat na závěr k nějakému zákusku jako jsou třeba palačinky s ovocem. Pokud máte suchý sekt (brut), lze ho kombinovat s rybami na grilu, krevetami, svěžími zeleninovými saláty a s čerstvým ovocem.
Růžové sekty
Odrůdy pro výrobu sektů jsou totožné s odrůdami pro tichá růžová vína. Čím se však výroba sektů odlišuje, je častá kupáž neboli smísení několika odrůd. Každá odrůda dodá ve finále to nejlepší, aby hotový sekt byl vyvážený jak barevně, tak po aromatické a chuťové stránce. V růžových sektech můžete cítit tóny po višních, jahodách, malinách, vše je doplněno o svěží kyselinku.
Více o moravských a českých růžových vínech na: www.wineofczechrepublic.cz