0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Léto ve znamení sektů a růžových vín

AD
Léto ve znamení sektů a růžových vín
sdílet:
Růžová vína nebo také rosé jsou příjemným společníkem teplých jarních a letních dní a geografické podmínky na Moravě a v Čechách jsou pro ně jako stvořená.

Naše růžová vína jsou díky dostatku slunečných dní, ale i chladnějších nocí lehká, svěží s jemnou kyselinkou, ale zároveň hebká s ovocitou vůní i chutí. Vyrábí se jako červená vína z modrých hroznů, ale způsobem, který je bližší spíše vínům bílým. Díky tomu v sobě odráží to nejzajímavější z obou dvou. Užívejme si je vždy dostatečně nachlazené (8 – 12 °C), protože jen tak dokonale vynikne harmonie jejich vůní a chutí a každý doušek se promění v zážitek.

Hned vedle růžových vín stojí v teplých letních měsících vína šumivá. Sekty svým perlením skvěle ladí s atmosférou, kam přesně zapadají i růžová vína. Léto, slunce, rozkvetlé zahrady - drobné perličky stoupající úzkou vysokou sklenicí patří stejně, jako tichá růžová vína stále častěji k chvílím pohody a radosti. Moravské a české sekty všeho druhu a růžová vína jednoduše patří ke společenským událostem jarní a letní sezony. 

Gastro tipy

Sekty se stejně jako tichá vína dělí podle obsahu zbytkového cukru, ale označení je jiné. Suché se označují jako brut, polosuché jako demi-sec a sladké jako doux. Pokud je sekt s označením demi sec (polosuché), lze ho kombinovat s ovocnými bowlemi nebo podávat na závěr k nějakému zákusku jako jsou třeba palačinky s ovocem. Pokud máte suchý sekt (brut), lze ho kombinovat s rybami na grilu, krevetami, svěžími zeleninovými saláty a s čerstvým ovocem.

Růžové sekty

Odrůdy pro výrobu sektů jsou totožné s odrůdami pro tichá růžová vína. Čím se však výroba sektů odlišuje, je častá kupáž neboli smísení několika odrůd. Každá odrůda dodá ve finále to nejlepší, aby hotový sekt byl vyvážený jak barevně, tak po aromatické a chuťové stránce. V růžových sektech můžete cítit tóny po višních, jahodách, malinách, vše je doplněno o svěží kyselinku.

Více o moravských a českých růžových vínech na: www.wineofczechrepublic.cz

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit