Naučte se balit skvělé rolky s Markem Horou, nejlepším suši mistrem u nás. Suši totiž není žádná věda, stačí jen pár ingrediencí a trocha cviku. Garantujeme vám, že tentokrát to zvládnete i vy!
Marka Horu si možná pamatujete z loňského Prague Food Festivalu, kde vás u našeho stánku učil celé odpoledne dělat suši. „Příprava suši je velmi jednoduchá,“ říká suši mistr, který dělá čest svému jménu – je to opravdu chlap jak hora! „Stačí jen pár surovin, řasa a zajímavá náplň,“ dodává. Na suši toho skutečně moc nepotřebujete. Základem je naučit se správný postup, nakoupit kvalitní a čerstvé ingredience a pak už si chutě můžete do jednotlivých rolek skládat podle svého.
Pravidla a doporučení
„Příprava suši nabízí ohromný prostor pro fantazii, neexistují totiž žádné doporučené ani zakázané suroviny nebo kombinace,“ říká Marek Hora. Kontruji, že párek by do suši asi nedal. „Já ne, ale v Japonsku je možné všechno,“ odpoví. A já mu věřím, Marek Hora je totiž českým ambasadorem japonské suši asociace, a to je obrovská pocta. O suši ví všechno, ovšem na dotaz začínající „proč“ vám nikdy neodpoví. „V Japonsku se nikdo neptá proč, ale dělá vše podle svého učitele, nikdo postup nezpochybňuje,“ vysvětluje.
Zatímco při tvorbě rolek máte prakticky volnou ruku, samotná konzumace suši ctí jistá pravidla. „Nejhorší je udělat si k suši bazén sójové omáčky s rozmíchaným wasabi,“ obrací oči v sloup Marek. „Jde přece o to, cítit na jazyku samotnou rolku, kombinaci všech chutí náplně s rýží a řasou, ne si zalít jazyk solí,“ dodává suši mistr.
Návod, jak připravit různé druhy maki suši, najdete v lednovém Apetitu. Naučte se japonské suši od mistra!