Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v nich udělá divy.
Cukety mají mnohem víc podob než jen obalené jako řízek v trojobalu nebo podušené v leču. Přidat je můžete také do sladkých letních moučníků. Dodají jim šťavnatost a pořádnou porci vlákniny, která prospívá vašemu zažívání.
Nastrouhat, vymačkat
Při přípravě cuketových moučníků nejprve cuketu omyjte, rozpulte a vydlabejte semínka. Poté ji nastrouhejte nahrubo nebo najemno, podle pokynů v receptu. Slupku odstraňovat nemusíte, v těstě vytvoří efektní mramorování. Pokud ale cuketu nechcete přiznávat, klidně slupku před strouháním odstraňte.
A teď přichází ta nejdůležitějí část přípravy. Nastrouhanou dužinu nechte půl hodiny odležet, aby ‚vypotila‘ tekutinu. Potom ji důkladně rukou vymačkejte, nadbytečnou tekutinu vylijte a teprve takto upravenou nastrouhanou dužinu přidávejte do těsta.
Jako neviditelná přísada se uplatní všude tam, kde chcete moučníku přidat vláčnost a vlhkost. Výborně se hodí do muffinů, brownies, perníků na plech, bábovek i sušenek. Přidávat ji můžete také do sladkých moučníků, které obsahují strouhanou mrkev či dýni. Jednoduše vyměňte stejné množství zeleniny za jinou zeleninu.
Odvážnější vyzkouší cuketovou dužinu místo jablečné náplně do lineckých koláčů. Cuketu oloupejte, zbavte semínek, nakrájejte na kostičky a poduste s hnědým cukrem, máslem, citronovou šťávou, mletou skořicí a trochou nastrouhaného muškátového oříšku.
Čím cuketové buchty dochutit
Cuketa vyniká neutrální chutí, a tak snese i výraznější přísady, s kterými se díky své jemnosti nebude prát. Nejčastěji se cuketové buchty dochucují hřejivým kořením, jako jsou skořice nebo směs koření do perníku.
Výborné je také mdlou cuketu osvěžit najemno nastrouhanou citrusovou kůrou, při nákupu přednostně vybírejte bio plody. Možností je mnohem víc. Inspirujte se následujícími kombinacemi:
- citronová kůra, citrusová esence, citronový krém
- perníkové koření (skořice, hřebíček, kardamom, muškátový oříšek)
- čokoláda, chilli
- ořechy, předem nasucho opražené (vlašské, pistácie, mandle)
- lesní plody, rybíz a podobné aromatické, nakyslé bobule
- mák
- sušené ovoce, lepší je kyselejší (brusinky, meruňky)
[[nid:39059]]
Jak ještě cuketové moučníky vylepšit
Sami jistě přijdete na spoustu chutných nápadů, jak udělat upečené dezerty ještě lahodnější. Tady jsou naše oblíbené:
- Potřete je citronovým krémem (lemon curd), koupíte v oddělení britských specialit nebo si uvařte vlastní) a ozdobte čerstvým drobným ovocem (borůvky, maliny, lesní jahody).
- Korpus propíchejte špejlí a vydatně polijte citronovou polevou nebo hustým citronovým sirupem
- Smíchejte mascarpone s tmavým cukrem a kůrou a šťávou z biolimety nebo biopomeranče. Krémem potírejte vychladlé sladkosti.
- Polijte je čokoládovou polevou a posypte kokosovými chipsy nebo nakyslým lyofilizovaným ovocem.
Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food, Tasty