Musaka je tradiční pokrm oblíbený hlavně v Řecku a na Balkáně. Obvykle se skládá z vrstev plátků lilků nebo brambor, mletého masa – jehněčího nebo hovězího, rajčatové omáčky a bohatou bešamelovou omáčkou.
Na přípravu řecké speciality potřebujete:
- 500 g mletého masa
- 1 ks lilku
- 1 ks cukety
- 500 g brambor
- 150 g cibule
- 3 stroužky česneku
- 0,05 dcl olivového oleje Minerva Classic 300 g rajčat
- sůl, pepř
- koření oregano
- bazalka
Postup přípravy:
1. Základem musaky je jemná bešamelová omáčku. Její příprava je jednoduchá a dodá pokrmu tu pravou lahodnou chuť. Nejprve si v menším hrnci rozehřejte olivový olej Minerva Classic na vaření (0,2 dl), poté přidejte mouku (30 dkg) a nechte chvilku povařit (cca 5 min). Poté zalijte 33% smetanou (250 ml) a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Bešamel nakonec dochuťte solí a pepřem a nechte vychladit.
2. Mleté maso opracujte s cibulkou a česnekem do měkka, osolte a opepřete. Veškeré suroviny nakrájejte na tenké plátky (brambory, lilek, cuketu, rajčata). Do olejem vymazané formy začněte skládat suroviny. Nejdříve brambory, na ně cuketu, lilek, mleté maso, rajčata, poté znovu brambory a nakonec vše potřete vrstvou vychlazeného bešamelu. Vše dejte do vyhřáté trouby na 35 až 45 minut. Ke konci pečení můžete ještě zasypat sýrem. Musaku krájíme na kostky a podáváme třeba se zakysanou smetanou.
Propagace značky Minerva.
Apetitonline.cz není jeho autorem a nemá vliv na jeho obsah.