Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na co si dát pozor při zařizování kuchyně? Poradí odborníci z kuchyňských studií

Zařizování kuchyně
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Zařizujete nový byt nebo se chystáte na rekonstrukci kuchyně? Užijte si tento vzrušující proces naplno! Pamatujte na to, že kuchyňská linka by měla být stylová a příjemná na pohled, ale hlavně funkční a praktická při používání. Kde umístit lednici, kolik pracovní plochy potřebujete a kam uložit talíře, hrnce či příbory? Poradí vám odborníci z kuchyňských studií.

Jak postupovat při plánování nové kuchyně?

Oslovili jsme odbornice s letitými zkušenostmi: Janu Guluškinovou, manažerku Plánovacího studia IKEA Chodov, a Barboru Hůlkovou, vedoucí prodejny kuchyňského studia Katalpa, aby nám poradily, jak u plánování nové kuchyně přemýšlet. „Já vždy radím projít si technické specifikace všech spotřebičů a oslovit odborníka. Dát pozor na to, že mnohé spotřebiče existují ve více velikostech i výškách, zohlednit, jak se u kterého otvírají dveře apod.,“ radí Hůlková a vyjmenovává, jaké dotazy klade klientům hned na začátku: 

  • Zásadní je, zda jde o byt nebo rodinný dům a jeho velikost. „Chci vidět celý prostor, znát jeho dispozice, vědět, zda je tam i technická místnost, spíž či garáž, zkrátka prostor, kam lze uložit i případný další spotřebič, např. druhou ledničku, mrazák apod.“
  • Jaké spotřebiče chtějí zákazníci v kuchyni mít? To ovlivňuje rozvržení prostoru i úložných míst.

Jak kuchyni správně zaměřit? Podle Guluškinové je správné zaměření základem pro veškeré plánování. Co je důležité zohlednit?

  • rozměry prostoru
  • přívod vody a odpadů
  • rozvod elektřiny, plynu
  • umístění odtahu digestoře

„Nezapomeňte na všechny předměty vyčnívající do prostoru, například radiátory. Po zaměření prostoru se můžete vrhnout na plánování,“ říká Guluškinová a doporučuje využít 3D plánovač kuchyní, kde si návrh připravíte sami nebo za pomoci specialisty, který vám minimálně pomůže ověřit funkčnost naplánovaných řešení.

Základní ergonomická pravidla

  • Základním pravidlem je podle Hůlkové dostatečný prostor mezi dřezem a varnou deskou: minimálně 60–90 cm. A také to, aby spotřebiče varného centra, tedy trouba, mikrovlnná trouba a varná deska, byly blízko u sebe
  • Myčka by měla být umístěna poblíž dřezu a vždy myslete na dostatek prostoru kolem ní. 

Jana Guluškinová upozorňuje také na další časté problémy:

  • nedostatek pracovní plochy 
  • dřez nebo varná deska umístěné přímo u zdi 
  • varná deska přímo sousedící s dřezem
  • nevhodný způsob otevírání horních skříněk, který nebere ohled na výšku uživatele

Nejčastější chyby při zařizování kuchyně

Kuchyně je prostor, kde strávíte spoustu času, vždyť zde připravujete několik jídel denně. Je samozřejmě důležité, aby byla hezká na pohled, ale nezapomínejte na funkčnost, na dostatečné a vhodně umístěné úložné prostory nebo správně rozvrženou pracovní plochu. Zvažte, zda má kuchyně slavit úspěchy na Instagramu, nebo splňovat vaše praktické potřeby.

  • Nedostatek úložného prostoru: Myslete na dostatek polic, skříněk a šuplíků, jinak hrozí, že vše budete odkládat na linku a budete se tak připravovat o cennou pracovní plochu. Myslete i na dostupnost – výsuvné mechanismy zajistí, že snadno dostanete i do hlubších skříní. 
  • Ignorování pracovního trojúhelníku: Ten je tvořen dřezem, varnou deskou a ledničkou a je to zásadní koncept v designu kuchyně. Nedávejte si do cesty žádné rušivé prvky.
  • Nesprávné odsávání a větrání: Podcenit význam účinného odsávání par a pachů se nevyplácí – kuchyně je často spojená s obývacím pokojem a vy přece nechcete celý den čichat vůně od oběda
  • Nevhodný počet zásuvek: Zkontrolujte, zda je ve vašem návrhu kuchyně dostatečný počet zásuvek. A myslete na to, jaké malé spotřebiče nejčastěji využíváte a kde s nimi budete pracovat. 

  • Nedostatečné osvětlení: Rozhodně nestačí jedno centrální osvětlení. Myslete na osvětlení pracovní desky i třeba na světla do skříněk. 

Zdroje: autorský rozhovor, Nejčastější otázky (zpracované IKEA), Symphony-group.co.uk

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín